USA-ekspert om Trump-straffeforfølgelse:

- Sitter langt inne

6. januar-komiteen holdt den åttende og hittil siste høringen om kongresstormingen natt til fredag. USA-ekspert Eirik Løkke mener de har lykkes i stor grad, men sier at en straffeforfølgelse av Donald Trump sitter langt inne.

- LITE Å FRYKTE: Lederen for komiteen startet den hittil siste høringen om kongresstormingen med å si at Donald Trump gjorde alt han kunne for å velte valgresultatet, men USA-ekspert Eirik Løkke mener han har lite å frykte annet enn noen velgere. Foto: Mark Humphrey / AP / NTB
- LITE Å FRYKTE: Lederen for komiteen startet den hittil siste høringen om kongresstormingen med å si at Donald Trump gjorde alt han kunne for å velte valgresultatet, men USA-ekspert Eirik Løkke mener han har lite å frykte annet enn noen velgere. Foto: Mark Humphrey / AP / NTB Vis mer
Publisert

USAs tidligere president Donald Trump nektet å be tilhengerne stanse angrepet på Kongressen, til tross for at han ble bønnfalt om det. Dagen etter ville han ikke si at valget var over.

Det er bildet 6. januar-komiteen tegnet av ham i sin hittil siste høring, natt til fredag norsk tid.

- Deres hovedformål er å belyse for det amerikanske folk hva som skjedde den dagen, hvordan det kunne skje og hvem som hadde ansvar, forklarer USA-ekspert og rådgiver i den liberale tankesmien Civita, Eirik Løkke.

Han mener arbeidet deres har gått bedre enn forventet, og viser til at de har fått kalt inn en rekke republikanere som var tett på Trump i perioden.

Flere av dem har forklart seg detaljert og kastet nytt lys over saken.

- Spektakulær hendelse

Den siste måneden har komiteen skapt et sterkt narrativ om hvordan Trump nærmest koblet seg fra virkeligheten etter at han tapte valget i 2020 og i stedet klynget seg til falske påstander om at Joe Bidens seier skyldtes valgfusk.

- Hva er det mest graverende de har avslørt så langt, slik du ser det?

- Jeg synes tidligere rådgiver i Det hvite hus, Cassidy Hutchinsons vitnemål har vært det mest graverende så langt. Hun brakte på bordet at Trump skal ha vært i klinsj med Secret Service 6. januar, og angivelig tatt kvelertak på en agent og beordret han til å kjøre ham til Kongressen før opptøyene. Det var ganske nytt. Om han angrep en Secret Service-agent eller ikke, er ikke bevist ennå, men det vitner uansett om en ganske spektakulær og sjokkerende hendelse. Og det skal mye til for å bli sjokkert av Trump, sier Løkke til Dagbladet.

OVERRASKET: Da sikkerhetsvaktene nektet å gjøre som han sa, skal Trump ifølge Hutchinson blant annet ha ropt at det var hans som var «the fucking president» og forsøkt å rive til seg rattet i bilen. Trump avviser dette og anklager 25-åringen for å fare med løgn. Foto: Mandel Ngan-Pool / Getty Images / AFP / NTB
OVERRASKET: Da sikkerhetsvaktene nektet å gjøre som han sa, skal Trump ifølge Hutchinson blant annet ha ropt at det var hans som var «the fucking president» og forsøkt å rive til seg rattet i bilen. Trump avviser dette og anklager 25-åringen for å fare med løgn. Foto: Mandel Ngan-Pool / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Selv om det var den hittil siste høringen natt til fredag, varsler komiteens leder Bennie Thompson at det vil bli flere.

- De kan sette i gang høringer på ganske kort varsel, og det er sagt at de vil møtes igjen i september. Da blir det spennende å se om de finner mer rundt Secret Service-spørsmålet, blant annet, fortsetter Løkke.

Kan han straffeforfølges?

Medlemmer av komiteen uttalte i juni at justisdepartementet har avdekket nok bevis til at de nå kan vurdere å straffeforfølge Trump. Den tidligere presidenten kan i så fall settes under tiltale for et ulovlig forsøk på å holde fast ved makten.

USA-ekspert og Civita-rådgiver Løkke sier imidlertid at det vil sitte langt inne for justisminister Merrick Garland å ta ut tiltale med det første, og tror det neppe vil skje:

- Å gå for straffeforfølgelse i denne perioden, i et så polarisert USA, vil sitte langt inne for ham. Selv om det skulle være et slags objektivt grunnlag for å tiltale Trump for sin rolle og handlinger, vil det i bunn og grunn være en veldig politisk avgjørelse å skulle gå til det steget.

Løkke påpeker at Garland har vært tilbakeholden og forsiktig med å kommentere høringene så langt.

USA-EKSPERT: Løkke har fulgt 6. januar-høringene tett. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no
USA-EKSPERT: Løkke har fulgt 6. januar-høringene tett. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no Vis mer

- Kan miste velgere

Løkke er dog sikker på at Trump kan miste velgere i kjølvannet av prosessen:

- Komiteen har særlig lykkes med å få fram hans ansvar og hva han gjorde og ikke gjorde da Kongressen ble stormet. I den siste høringen viste de for eksempel en hittil upublisert video der Trump – dagen etter stormingen – fortsatt ikke var villig til å si at valget var over.

Videoen stammer fra en tale Trump spilte inn dagen etter, hvor han øvde på talepunkter fra sine medarbeidere. Det var da han fikk et øvingsspørsmål om valgresultatet, at han sier i videoen at «jeg vil ikke si at valget er over». Han ville heller omformulere det til at «Kongressen har godkjent avstemningen».

Se videoen her:

NEKTET: Dagen etter stormingen av Kongressen i USA, nektet Donald Trump å si at valget var tapt. Det viser en ny video spilt av under den siste 6. januar-høringen. Vis mer

Løkke sier at slikt materiale som viser Trumps holdninger og adferd, sammen med vitneforklaringer fra folk som sto ham tett, bygger opp under narrativet 6. januar-komiteen har skapt om en «commander in chief» som i stor grad var fraværende og lot kongresstormingen skje.

- Selv om tiltale er urealistisk, kan Trump miste velgere i framtiden. Meningsmålinger viser at han er noe svekket i det republikanske partiet – man ser en viss bevegelse der noen mener han tilhører fortiden til partiet, og at noen andre skal ta over frontfigur-rollen og bringe det videre. De som er harnakka Trump-tilhengere lar seg imidlertid ikke påvirke av 6. januar-høringene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer