«Sitter man og mottar penger som man ikke har rett til, så kreves det at man sier ifra»

Pensjonsgransker Asbjørn Kjønstad i vitneboksen.

DET GLATTE LAG: Asbjørn Kjønstad gir i retten pensjonistene det glatte lag for ikke å ha betalt tilbake pensjonen da de tjente mer enn ordningen ga dem mulighet. Kjønstad er professor i rettsvitenskap og den som fikk i oppdrag i å granske pensjonssaken etter at Riksrevisjonen avdekke en rekke mulige ulovlige forhold. Foto: Berit Roald / Scanpix
DET GLATTE LAG: Asbjørn Kjønstad gir i retten pensjonistene det glatte lag for ikke å ha betalt tilbake pensjonen da de tjente mer enn ordningen ga dem mulighet. Kjønstad er professor i rettsvitenskap og den som fikk i oppdrag i å granske pensjonssaken etter at Riksrevisjonen avdekke en rekke mulige ulovlige forhold. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Granskningsleder og professor i rettsvitenskap, Asbjørn Kjønstad, gir både Stortingets administrasjon og pensjonistene det glatte lag for ikke å ha ført kontroll med inntektene til de tidligere stortingsrepresentantene.

I bedragerisaken mot Magnus Stangeland og Anders Talleraas er professoren som utredet pensjonsordningen ikke i tvil:

Plikt til å gripe inn
- Pensjonsordningen har en plikt til å følge opp pensjonistene. Den som administrere offentlige midler har en plikt til å følge opp at pengene ikke brukes uberettiget, slår Kjønstad fast i retten i dag.

- Hvis noen mottar pensjon uten at vilkårene er fulgt opp, så har man en plikt til å gripe inn, sier Kjønstad og legger til at det også er et vanlig prinsipp i vanlig forvaltning.

Kjønstad mener også Stortinget burde ha tatt direkte kontakt med pensjonistene.

- Grunnen til det er at Stortingets administrasjon og direktør ser på seg selv som støttefunksjoner for politikerne. Det er fordi representantene skal drive den politiske virksomheten. Men når det gjelder penger, enten det reisegodtgjørelser eller pensjon, så mener jeg at Stortingets administrasjon hadde i oppgave å kontrollere, på samme måte som man kontrollerer reisegodtgjørelsene til politikerne, sier han.

Burde betalt tilbake
Men professoren gir også pensjonistene som mottok store summer ved siden av pensjonen, det glatte lag:

- Sitter man og mottar penger som man ikke har rett til, så kreves det at man sier ifra. Man bygde dette systemet opp på tillit, og at man ikke skulle kontrolleres, sier han.

Også når graskningslederen blir spurt direkte om Talleraas og Stangelands saker og at Talleraas hadde store inntekter ved siden av pensjonen, sier Kjønstad følgende:

- Talleraas burde også varslet om det.

Tillitsprinsipp
Kjønstad legger også vekt på at tillitsprinsippet i ordningen var fjernt fra det andre pensjon- og trygdesystemer det er naturlig å sammenligne med.
 
-  Det er Stortinget selv som har herredømme over dette her. Det er likevel ikke noe grunnlagt for å si at det ikke skulle ha ført noen kontroll.

Kjønstad sier også rett ut at det er inntektstaket som man burde legge til grunn for kontrollen med stortingspensjonistene.