HISTORISK HØYT GJELDSNIVÅ: Vi får stadig mer boliggjeld.

«Nivået er høyt både historisk og sammenliknet med andre europeiske land», står det i Nasjonalbudsjettet for 2013.
Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
HISTORISK HØYT GJELDSNIVÅ: Vi får stadig mer boliggjeld. «Nivået er høyt både historisk og sammenliknet med andre europeiske land», står det i Nasjonalbudsjettet for 2013. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADETVis mer

Sitter nordmenn på en gjeldsbombe?

I resten av Europa får ansatte mindre og mindre i lønn. Hva skjer hvis det samme skjer i Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den høye boliggjelden er noe man kan være bekymret for, sier Ådne Cappelen, SSB-forsker og leder for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene, til Dagbladet.

Mens SAS-ansatte kutter i lønningene sine fortsetter nordmenn generelt å tjene mer og mer, skrev Dagbladet sist mandag. Samtidig får vi stadig mer boliggjeld.

«Nivået er høyt både historisk og sammenliknet med andre europeiske land», står det i Nasjonalbudsjettet for 2013.

Historisk høy gjeld Regjeringen skriver at det er flere forhold som har bidratt til økningen i gjeld og boligpriser:

BEKYMRET: - Den høye boliggjelden er noe man kan være bekymret for, sier Ådne Cappelen, SSB-forsker og leder for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene, til Dagbladet. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
BEKYMRET: - Den høye boliggjelden er noe man kan være bekymret for, sier Ådne Cappelen, SSB-forsker og leder for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene, til Dagbladet. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

«Høy vekst i inntektene, lave renter, skattefavorisering av bolig og sterk befolkningsvekst har gitt høy etterspørsel etter boliger».

Spesielt blant yngre mennesker er gjelden spesielt høy: «I 2009 hadde husholdninger i aldersgruppen 26-35 år en gjeld tilsvarende nærmere 3,5 ganger disponibel inntekt».

Dermed kan nordmenn få problemer med å betjene boliglånene hvis vi går ned i lønn.

Tror på forsatt lønnsøkning - Jeg vil nok imidlertid si at det er nok større grunn til bekymring hvis det skjer noe med norsk økonomi slik at ledigheten brått øker. Jeg tror ikke folk sliter med å betjene lån hvis de må gå ned ti prosent i lønn. Det får mye større konsekvenser hvis du må gå over på ledighetstrygd, sier Cappelen.

VIL KUTTE: Dette er ikke bærekraftig over tid. Lønnsveksten i Norge må ned til det nivå vi ser i andre nordiske land, sier direktør for bransjeorganisasjonen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
VIL KUTTE: Dette er ikke bærekraftig over tid. Lønnsveksten i Norge må ned til det nivå vi ser i andre nordiske land, sier direktør for bransjeorganisasjonen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Cappelen tror også den norske stat har gode evner til kompensere for økonomisk nedgang, slik de klarte under finanskrisen i 2008.
For framtiden ser lys ut. Du kan forvente å tjene mer enn 100.000 kroner mer om fire år fra nå, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

På spørsmål om norske lønninger bare kan fortsette å stige mens resten av Europa stadig må kutte sine svarte LOs sjefsøkonom Stein Reegård «Ja!».

«Slik bildet ser ut nå, øker vi avstanden til de andre. Vi blir mer og mer annerledes», sa Reegård til Dagbladet mandag.

- Neppe holdbar Men ikke alle er like glade for lønnsøkningen. I løpet av de siste to dagene har flere norske økonomer tatt til ordet for at norske lønninger må reduseres.

TROR IKKE PÅ LØNNSKUTT:- Når ledigheten er så lav kan ingen senke det generelle lønnsnivået uten direkte tvang, sier Kalle Moene, professor ved Universitetet i Oslo.   
Foto: BJØRN ERIK RYGG LUNDE/DAGBLADET
TROR IKKE PÅ LØNNSKUTT:- Når ledigheten er så lav kan ingen senke det generelle lønnsnivået uten direkte tvang, sier Kalle Moene, professor ved Universitetet i Oslo. Foto: BJØRN ERIK RYGG LUNDE/DAGBLADET Vis mer

«Vi har en kjempeutfordring når det gjelder det norske lønnsnivået. Det er høyt», sa professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH) til Dagbladet sist mandag. Steen peker på at dette gjør den norske velferdsstaten stadig dyrere å drive.

Samme dag sa fondsforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen, til Dagbladet at «Den norske lønnsveksten er neppe holdbar på lang sikt, spesielt ikke for konkurranseutsatt sektor og industri som konkurrer internasjonalt».

Vil kutte lønnen I går tok også Norsk Industri-direktøren, Stein Lier-Hansen, til ordet for lønnskutt:

«Dette er ikke bærekraftig over tid. Lønnsveksten i Norge må ned til det nivået vi ser i andre nordiske land», sa Lier-Hansen til Dagbladet.

SÅ MYE KOSTER EN ANSATT: I april i år publiserte EUs statistikkontor (Eurostat) en oversikt over lønnsomkostningen per time i virksomheter med over ti ansatte i hvert enkelte EU-land og Norge. Faksimile.
SÅ MYE KOSTER EN ANSATT: I april i år publiserte EUs statistikkontor (Eurostat) en oversikt over lønnsomkostningen per time i virksomheter med over ti ansatte i hvert enkelte EU-land og Norge. Faksimile. Vis mer

I april i år publiserte EUs statistikkontor (Eurostat) en oversikt over lønnsomkostningen per time i virksomheter med over ti ansatte i hvert enkelte EU-land og Norge.

Norge er ikke uventet på kostandstoppen - Bulgaria er på bunnen. Mens en bulgarsk ansatt koster 26 kroner i timen i gjennomsnitt - koster en norsk ansatt 326 kroner. Det betyr at en nordmann koster 12,5 ganger mer enn en bulgarer i timen.

- Vil ikke skje uten tvang Professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, Kalle Moene, har liten tro på at norske lønninger vil bli kuttet.

- Det kan ikke skje i den nåværende økonomiske situasjonen i Norge. Når ledigheten er så lav kan ingen senke det generelle lønnsnivået uten direkte tvang, sier Moene,  som peker på at det er en større andel som eier sin egen bolig i Norge enn i andre land.

GÅR NED I LØNN: Samtlige 17 000 SAS-ansatte har godtatt å gå ned i lønn, samt godtatt dårligere pensjonsvilkår, for å redde selskapet. Her tar purser Sissel Aasgaard imot passasjerene på SK4098 til Evenes med et stort smil mandag kveld. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
GÅR NED I LØNN: Samtlige 17 000 SAS-ansatte har godtatt å gå ned i lønn, samt godtatt dårligere pensjonsvilkår, for å redde selskapet. Her tar purser Sissel Aasgaard imot passasjerene på SK4098 til Evenes med et stort smil mandag kveld. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

- Det er billig å eie i Norge fordi renta er lav. Det virker heller ikke på meg som vi har en spekulasjonsartet boligboble i Norge, sier Moene.

Spår masseinnvandring I februar sa sjeføkonom i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Robert Bergqvist, til Dagbladet at «vi nå står overfor en flom av arbeidskraft som vil søke nordover fra Middelhavsområdet».

Bergqvist mente spørsmålet nå blir om vi i Nord-Europa har «kapasiteten og toleransen som kreves for å ta hånd om disse menneskene».

- Den katastrofen vi nå ser i deler av Europa tror jeg kommer til å være mer en mulighet for Norge enn en trussel. Resultatet blir jo at vi får mange flinke folk hit, sier Moene, som ikke tror vi kommer til å få en masseinnvandring av ufaglærte arbeidskraft fra Sør-Europa.  Han tror heller vi vil få flere høyt udannede arbeidsinnvandrere.

- Vil bli i Portugal Professoren viser til at det har vært fri fri immigrasjon i EU over lengre tid uten at store grupper emigrert mellom landene.

TROR PÅ FORSATT STIGNING: På spørsmål om norske lønninger bare kan fortsette å stige mens resten av Europa stadig må kutte sine svarte LOs sjefsøkonom Stein Reegård «Ja!».

«Slik bildet ser ut nå, øker vi avstanden til de andre. Vi blir mer og mer annerledes», sa Reegård til Dagbladet mandag. Foto: DAGBLADET
TROR PÅ FORSATT STIGNING: På spørsmål om norske lønninger bare kan fortsette å stige mens resten av Europa stadig må kutte sine svarte LOs sjefsøkonom Stein Reegård «Ja!». «Slik bildet ser ut nå, øker vi avstanden til de andre. Vi blir mer og mer annerledes», sa Reegård til Dagbladet mandag. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Man har over langt tid hatt store forskjeller i lønn for samme arbeid i land som Danmark og Portugal uten at det har ført til at masse portugisere har flyttet til Danmark. Her tror jeg økonomene ofte blir for opptatt av økonomi. Det kan jo være så enkelt at portugiserne liker seg bedre i Portugal, sier Moene.

Moene tror heller ikke Norge vil bli et nytt Kuwait, med store økonomiske forskjeller mellom en gruppe som tjener mye mer enn en annen.

- I Norge har vi et verdens minste forskjeller mellom lønnsgruppene. Dette har vært et konkurransefortrinn for oss, sier Moene, som peker på at dette har ført til «sammenpressing» på begge sider av skalaen.

- De på toppen tjener mindre - Dette betyr at de som er på toppen også tjener mindre — noe som kan være et konkurransefortrinn internasjonalt. Det betyr at Norge har lavere lønninger i spesielt produktive næringer enn eksempel Tyskland, sier Moene. Han er likevel bekymret for at den økonomiske situasjonen i Europa kan øke presset mot dette systemet.

- NEPPE HOLDBAR: - Den norske lønnsveksten er neppe holdbar på lang sikt, spesielt ikke for konkurranseutsatt sektor og industri som konkurrer internasjonalt, sier fondsforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX
- NEPPE HOLDBAR: - Den norske lønnsveksten er neppe holdbar på lang sikt, spesielt ikke for konkurranseutsatt sektor og industri som konkurrer internasjonalt, sier fondsforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX Vis mer

- Det viktige spørsmålet er om man kan ha en særnorsk lønnsfordeling i en verden med voksende ulikheter? Det er den store bekymringen, sier Moene.

Professoren mener den kollektive lønnsdannelsen er en forutsetning for det norske systemet.

- Når de høyeste lønningene blir holdt tilbake, kan vi øke de laveste lønningene uten å skape arbeidsløshet, sier Moene.

Forblir på toppen - Det er mye mer bekymringsfullt at så unge mennesker ikke får jobb, sier professoren.

TJENER MER OG MER: Mens SAS-ansatte kutter i lønningene sine forsetter nordmenn generelt å tjene mer og mer. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
TJENER MER OG MER: Mens SAS-ansatte kutter i lønningene sine forsetter nordmenn generelt å tjene mer og mer. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Tror du Norge også i framtiden vill være på verdenstoppen når det gjelder lønninger?

- Jeg tror Norge kommer til å ha de minste lønnsforskjellene i verden så lenge vi har dagens system for lønnsfastsettelse. Å beholde omtrent samme gjennomsnittslønn som andre land, er i seg selv imponerende. Da få rdet store flertallet av lønnstakere høyere lønn i Norge enn i andre land, sier Moene.

800 MILLIONER NYE ARBEIDERE: I løpet av de siste 40 årene har den internasjonale arbeidsstyrken som konkurrer med den norske og den danske vokst med 800 millioner, ifølge den danske avisa Weekendavisen. Her fra Kina. Foto: AFP/NTB SCANPIX
800 MILLIONER NYE ARBEIDERE: I løpet av de siste 40 årene har den internasjonale arbeidsstyrken som konkurrer med den norske og den danske vokst med 800 millioner, ifølge den danske avisa Weekendavisen. Her fra Kina. Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer
- KJEMPEUTFORDRING:- Vi har en kjempeutfordring når det gjelder det norske lønnsnivået. Det er høyt, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH). Han mener oljebransjen har skylda. Foto: RUNE JOHANSEN/DAGBLADET
- KJEMPEUTFORDRING:- Vi har en kjempeutfordring når det gjelder det norske lønnsnivået. Det er høyt, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH). Han mener oljebransjen har skylda. Foto: RUNE JOHANSEN/DAGBLADET Vis mer