Sitter på norsk spionbombe

Bok fra KGB-arkivet navngir norske spioner. Avsløringen slo ned som en bombe blant fremtrendende folk i Arbeiderpartiet, som skal ha vært med på å stopp utgivelsen. I dag kan Dagbladet avsløre hvorfor boka aldri ble utgitt.

KOM MED BOK I 1999: Den britiske historikeren Christopher Andrews første bok basert på det hemmelige KGB-arkivet skapte brudulje i flere europeiske land. Boka om Skandinavia har ligget innelåst i en skuff siden begynnelsen på 2000-tallet. Foto: AP/Plinio Lepri
KOM MED BOK I 1999: Den britiske historikeren Christopher Andrews første bok basert på det hemmelige KGB-arkivet skapte brudulje i flere europeiske land. Boka om Skandinavia har ligget innelåst i en skuff siden begynnelsen på 2000-tallet. Foto: AP/Plinio Lepri Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: • Også opplysninger om Treholt • Arkivaren som hoppet av• - Mange spioner aldri avslørt

I 2001 ble det kjent at en bok som inneholdt avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet, var på vei. MI6 forhåndsvarslet POT. Forlaget Penguin og Basic Books bekreftet prosjektet, de antydet at den skulle komme om et års tid.

Boka, som den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin skrev sammen med den britiske historikeren Christopher Andrew, er aldri utgitt. Og Andrew, som fortsatt jobber med temaet, har ikke villet si noe om boka. Det har ikke lykkes Dagbladet å få tak i historikeren. Mitrokhin døde i 2004.

- Navnga norske spioner Dagbladet har møtt en kilde som kjenner deler av innholdet i boka:

- Boka ble skrevet ferdig. Han hadde fri tilgang til Mitrokhin-arkivet og boka sprang ut av arbeidet med arkivet. Den handlet om spionspillet i det høye nord, sier kilden til Dagbladet.

Andrew har som den eneste britiske historikeren den høyeste sikkerhetsklareringen fra britisk etterretning, og må følge deres påbud. Han skal ha fått beskjed om at det som sto i boka var greit fra britenes side. Men britisk etterretning hadde forpliktelser overfor sine NATO-allierte. De måtte sende materialet til norske myndigheter. Og her skal boka ha blitt stoppet. Boka finnes fortsatt innelåst i en skuff, og man må ha høyeste sikkerhetsklarering for å lese den. Dette skal ha vært til stor frustrasjon for Christopher Andrew. - I boka kom det et par norske navn som viste at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen. Det dreide seg om noen i UD og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsiden. Det ene navnet figurerer også i STASI-arkivet. De ble navngitt i boka, og i Arbeiderpartiet fikk man totalt sjokk. Det ble brukt veldig tunge diplomatiske virkemidler for å stoppe boka. Det ble for politisk vanskelig for Norge, sier kilden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer