Sitter på sikkerhetscelle

Mulla Krekar sitter bak doble murer i Nederlands strengest bevoktede fengsel i småbyen Vught. I løpet av de neste dagene blir det avgjort om han noen gang kan komme tilbake til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I henhold til nederlandsk lov må Krekar framstilles for en egen avhørsdommer. Dette må ifølge loven skje innen tirsdag, sier hans norske advokat Brynjar Meling. Meling kom til Amsterdam søndag kveld for å bistå Krekars nederlandske advokater.

At fristen går ut tirsdag, bestrides imidlertid av det nederlandske justisdepartementets pressetalsmann Wijnand Stevens.

Han sier til NTB at i denne typen utleveringssaker er fristen for fremstilling seks dager. Dermed kan myndighetene vente med å fremstille Krekar til slutten av uka, ifølge Stevens.

Ingen av Krekars advokater har fått møte sin klient i løpet av helgen.

- Det er en helt utrolig at advokatene ikke har fått snakke med ham. Men vi har et godt håp om å få kontakt med ham mandag, sa Meling søndag kveld.

Rekker ikke Norge?

Dersom dommeren finner at det er grunnlag for å holde på Krekar, vil han sitte i fengsel i ytterligere ti dager, ifølge NTBs kilder i Nederland. Det betyr at mulla Krekar kan bli fengslet fram til minst fredag 27. september. Det er dagen etter at utvisningsvedtaket fra Norge har trådt i kraft. Dermed vil altså ikke Krekar rekke å reise til Norge før han formelt er utvist.

Når fengslingsperioden på ti dager er over, må Krekar eventuelt framstilles på nytt. Da kan fengslingen forlenges med 30 dager. Denne prosessen kan gjentas ytterligere to ganger, slik at mulla Krekar kan sitte minst 100 dager i fengsel i Nederland.

Dersom mulla Krekar ikke blir fortsatt fengslet under en eventuell framstilling til uken, kan han være fri om kort tid.

Norske myndigheter sier svært lite offentlig om saken, og viser til at «ballen er på nederlandsk banehalvdel».

Jordans krav

Nederlandske myndigheter må også ta stilling til kravet om utlevering til Jordan. Jordan fikk en frist på seks dager til å begrunne sitt krav.

Bakgrunnen for at Jordan krever mulla Krekar utlevert er at de vil gjøre USA en vennetjeneste, hevder Krekars advokater.

Offisielt vil Jordan ha utlevering fordi de mistenker mulla Krekar for å stå bak heroinsmugling.

Nederland har normalt ingen utleveringsavtale med Jordan. Men begge landene har skrevet under FNs narkotikakonvensjon. Det innebærer at det kan gjøres unntak i forbindelse med personer som er mistenkt for narkotikaforbrytelser.

Strengt bevoktet

Krekar sitter i en av de 24 såkalte «special security unit»-cellene i Nieuw Vosseveld-fengselet 90 kilometer sør for Amsterdam. Fengslet er det strengest bevoktede i Nederland, og har 700 celler spredd over ulike avdelinger.

- »Special security unit» har fengselets høyeste sikkerhetsnivå. Det er et eget fengsel på innsiden av fengselet, sier Hans Huizer i fengselets ledelse til NTB. Han opplyser at det for øyeblikket sitter 15 fanger i den spesielle sikkerhetsavdelingen.

- Det er to kategorier fanger som sitter i «special security unit». Det er ledere av store kriminelle organisasjoner, og det er forbrytere som er dømt for særdeles grove drap eller voldtekter.

Fotfulgt overalt

- Hver av disse fangene blir alltid fulgt av minst to voktere når de er på utsiden av cellen. De får aldri oppholde seg i større forsamlinger enn fire personer. All kontakt med omverden blir nøye kontrollert. Alle telefonsamtaler overhøres, alle brev leses og oversettes, sier Huizer.

Nieuw Vosseveld-fengselet er dessuten omkranset av en mur på 7-8 meter og to piggtrådgjerder.

Mulla Krekar ble sendt til spesialfengselet i Vught fredag.

(NTB)