- Situasjonen ble verre fra dag til dag, men hjelpen kom ikke

Norske Lindis Hurum og Leger uten grenser ropte om hjelp til Liberia i juni. Den kom alt for seint.

STARTET SENTER:  I juni i år dro Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, til Liberias hovedstad Monrovia. Hun så at behovet for hjelp for de ebola-smittede var enorm, men følte at verdenssamfunnet ikke tok ansvar. Det endte med katastrofe. Foto: Leger Uten Grenser
STARTET SENTER: I juni i år dro Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, til Liberias hovedstad Monrovia. Hun så at behovet for hjelp for de ebola-smittede var enorm, men følte at verdenssamfunnet ikke tok ansvar. Det endte med katastrofe. Foto: Leger Uten Grenser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens de ansatte på Ullevål sykehus gjør seg klare for å ta imot den den norske kvinnen som er smittet av ebola, jobber hennes kolleger i Leger uten grenser med å utvide sitt arbeid i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum (42), opprinnelig fra Utstranda i Hole kommune, kjenner risikoen på kroppen, men vet av erfaring hvor viktig det er at ebola-syke får riktig hjelp så tidlig som mulig for å unngå spredning. I begynnelsen av juni reiste Hurum alene til Liberias hovedstad, da det kom inn bekreftende ebola-tilfeller fra landet.

- Var veldig alene Formålet til den norske nødhjelpskoordinatoren var å se om det var behov for ekstra hjelp i Liberia.

- Jobben min er å være førstemann på plass for å iverksette prosjekt. På befaringen i juni så jeg raskt at dette ville bli en katastrofe i Liberia om hjelpen ikke ble oppskalert. Dessverre ble den ikke det. Vi var veldig alene om å gjøre noe med det, og det hele var en veldig frustrende og vanskelig oppgave, sier Hurum.

Hun var i Liberias hovedstad i to måneder, og så at situasjonen ble verre fra dag til dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer