KRAV OM HØYTTALER-STOPP: Nord-Korea krever at Sør-Korea skrur av høyttalerne langs grensa. Om ikke det skjer innen 48 timer truer Nord-Korea med å reagere militært. Foto: EPA/YONHAP/SCANPIX
KRAV OM HØYTTALER-STOPP: Nord-Korea krever at Sør-Korea skrur av høyttalerne langs grensa. Om ikke det skjer innen 48 timer truer Nord-Korea med å reagere militært. Foto: EPA/YONHAP/SCANPIXVis mer

- Situasjonen er alvorlig, men vil høyst sannsynlig bli løst innen 48 timer

Konflikten mellom Sør- og Nord-Korea handler først og fremst om propaganda, mener Korea-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På den sørkoreanske grensa er det satt opp flere store høyttalere som kringkaster propaganda over grensa til Nord-Korea.

I morges skjøt Nord-Korea en prosjektil over til et kupert område nær en sørkoreansk base ved byen Yeoncheon, der målet skal ha vært dette høyttaleranlegget.

Sør-Korea svarte med å sende artillerigranater inn over nordkoreansk område. Ingen personer skal ha blitt skadet i noen av angrepene, men Nord-Korea har nå uttalt at de vil reagere militært mot naboene dersom Sør-Korea ikke skrur av høyttalerne innen 48 timer.

- Udugelig, feit kryp - Det som kommer ut av disse høyttalerne er ikke akkurat pene ting, forteller Korea-ekspert Geir Helgesen til Dagbladet. Han er leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København.

Mye av propagandaen er direkte kritikk av Nord Koreas leder Kim Jong-un, mener Helgesen.

- I sitt hjemland er den nordkoreanske lederen per definisjon ufeilbarlig. Han kan ikke gå på vannet, men nesten. Så når Sør-Korea via disse høyttalerne forteller om et udugelig, feit kryp som ikke fortjener å bli behandlet bedre enn en hund, trigger det aggresjonen i nord, sier Helgesen.

Han mener konflikten mellom Sør- og Nord-Korea med dette er klart tilspisset, men han tror ikke den vil eskalere ytterligere nå.

Tro på kompromiss - Situasjonen er alvorlig, men vil høyst sannsynlig bli løst innen 48 timer, sier han.

- Så høyttalerne vil bli skrudd av?

- Lyden vil i alle fall bli skrudd ned, tror jeg. Også tror jeg det vil ende med et kompromiss, at Nord-Korea må yte noe til gjengjeld.

- Som hva da?

- At de tar ned plakater langs grensa, for eksempel. Begge parter bruker propaganda i dette spillet.

- Symbolpolitikk At Sør-Korea i dag svarte med ild har ikke skjedd på mange år, forteller Helgesen.

KOREA-EKSPERT: Korea-ekspert Geir Helgesen er leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København. Foto: Privat / NIAS
KOREA-EKSPERT: Korea-ekspert Geir Helgesen er leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København. Foto: Privat / NIAS Vis mer

- Men alt dette er først og fremst en symbolpolitikk, fortsetter han.

USA har rundt 28 500 tropper i Sør-Korea. USA sier i dag at de følger nøye med på situasjonen, skriver Reuters. Og dersom det er noe Nord-Korea kan frykte, er det nettopp de allierte til naboene i sør, mener Helgesen.

- Det foregår en stor militærmanøver utenfor Nord-Korea, der land som USA og New Zealand og andre allierte viser muskler. Nord-Korea sier de opplever dette som en aggressiv aksjon, som kan ende med krig, og med en viss rett er de dypt engstelige for hva som kan skje. Nord-Korea har mange soldater, men er en fattig nasjon og kan på kort tid destrueres av andre land, sier Helgesen.

- Fryktelige våpen - Det er denne konstante frykten som kommer til uttrykk i at de reagerer, fortsetter han.

- Er det sannsynlig at de vil svare ved å bruke kjernefysiske våpen mot Sør-Korea?

- Det er utenkelig at Nord-Korea vil bruke atombombe mot sør. Det ville ikke bare nesten, men helt være selvmord. Nord-Korea insisterer på at de har denne typen våpen som en forsikring mot overgrep. Når det er sagt har nordkoreanerne rikelig med andre fryktelige våpen, og Sør-Korea likedan, sier Helgesen.

HETSES: I sitt hjemland er den nordkoreanske lederen Kim Jong-un per definisjon ufeilbarlig, forteller Korea-ekspert Geir Helgesen.  - Han kan ikke gå på vannet, men nesten. Så når Sør-Korea via disse høyttalerne forteller om et udugelig, feit kryp som ikke fortjener å bli behandlet bedre enn en hund, trigger det aggresjonen i nord, sier Helgesen.  Foto:  AFP PHOTO / KCNA / SCANPIX
HETSES: I sitt hjemland er den nordkoreanske lederen Kim Jong-un per definisjon ufeilbarlig, forteller Korea-ekspert Geir Helgesen. - Han kan ikke gå på vannet, men nesten. Så når Sør-Korea via disse høyttalerne forteller om et udugelig, feit kryp som ikke fortjener å bli behandlet bedre enn en hund, trigger det aggresjonen i nord, sier Helgesen. Foto: AFP PHOTO / KCNA / SCANPIX Vis mer