Smitte i Vesterålen:

- Situasjonen er alvorlig

41 personer er smittet i tilknytning til et utbrudd i Sortland kommune. Nå innfører hele Vesterålen munnbindpåbud og restriksjoner på skjenketider, ifølge Sortlands fungerende kommunedirektør.

UTBRUDD: Sortland kommune forventer flere smittetilfeller i tilknytning til et utbrudd av smitte. Foto: Victor Maschek / Shutterstock / NTB
UTBRUDD: Sortland kommune forventer flere smittetilfeller i tilknytning til et utbrudd av smitte. Foto: Victor Maschek / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 27 nye coronasmittede i Sortland kommune. Smittede har oppholdt seg i en rekke butikker og flere bes teste seg.

Fungerende kommunedirektør Terje Kili i Sortland kommune forteller at kommunen bruker store ressurser på smittesporing. Totalt 41 er smittet i tilknytning til utbruddet.

- Situasjonen er alvorlig, sånn lokalt. Men vi føler fortsatt at vi har kontroll. De som er smitta har utgangspunkt i det vi lokalt kaller en liten «klikk». Foreløpig er de greie å smittespore. Man kan si at situasjonen er alvorlig, men det er ikke noen direkte krise ennå, sier han til Dagbladet.

Forventer flere tilfeller

Han opplyser at 130 personer i Sortland ble testet onsdag.

- Det fikk vi svar på i går kveld. Da var det 27 nye. I går testa vi 226 personer. De får vi svar på i dag, sier Kili.

- Så det er ikke utenkelig at dere registrerer flere tilfeller i løpet av dagen?

- Nei, vi ser det som naturlig.

VÅTT: Etter flere dager med flom i Tyskland, jobber nå brannvesenet i Wassenberg med å tømme husene for vann. Vi ble med inn i ett av de berørte hjemmene. VIDEO: Maja Walberg Klev. Vis mer

De 226 er personer som er blitt oppfordret seg til å teste seg, fordi de har vært på steder hvor de registrert smittede også har oppholdt seg. De siste dagene har mellom ti og 15 prosent av testene vært positive.

Innfører strenge tiltak

Kommuneoverlegene i Vesterålen har besluttet å innføre strenge tiltak som følge av smittesituasjonen.

- Utbruddet har svært mange armer som gjør det krevende å ha oversikt, og alle kommunene er påvirket i større og mindre grad. Vi sliter med å opprettholde kapasiteten på både testing og helsetjenestene for øvrig, sier fungerende kommuneoverlege i Hadsel, Martin Larsen Drageset, i en pressemelding på kommunens hjemmesider.

Den lokale forskriften forbyr skjenking etter midnatt og setter begrensninger for private sammenkomster, hvor det kun er tillat med to personer til stede ut over egne hustandsmedlemmer.

Tiltakene omfatter hele Vesterålen, altså kommunene Hadsel, Bø, Øksnes, Sortland og Andøy.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer