Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Situasjonen er ekstremt spent

Dagbladets reporter kjørte i dag gjennom Syria, hvor stridsvogner ble satt inn for å kvele demokratiopprøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN, JORDAN/OSLO (Dagbladet): Minst 18 personer skal ha blitt drept etter at tusenvis av syriske soldater, støttet av artilleri, stridsvogner og andre pansrede kjøretøyer, ble satt inn av myndighetene for å slå ned på demonstasjoner og opprørere i byen Deera sør i Syria, ifølge Reuters.

Dagbladets reporter Pål Nordseth kjørte i dag gjennom området ved byen, på vei fra Damaskus til Amman i Jordan. Han sier situasjonen i området rundt byen, hvor opprøret mot president Bashar al-Assad startet i midten av mars, er «ekstremt spent».

- Nært Deraa og grensen til Jordan blir trafikken hindret av en rekke provisoriske veisperringer, med kampesteiner, brennende biler og bildekk. Det er tung tilstedeværelse av stridsvogner og soldater ute i gatene, og vi måtte kjøre en lang omvei for å unngå det verste bråket, sier Nordseth, som kom seg over til nabolandet Jordan til tross for at grensene angivelig er stengt.

Dagens myndighetsoffensiv mot aktivistene beskrives som den verste siden opprøret startet 15. mars, melder Al Jazeeras korrespondent Rula Amin i Damaskus.

Dødstallene fra landet er ikke bekreftet. Amatørvideoer - også disse med ubekreftet ekthet - viser blant annet det som angivelig er skadde aktivister, demonstranter som kaster stein mot stridsvogner og soldater som sparker personer som ligger i jern.

Vitner sier til byråene AFP og Reuters at «det ligger døde i gatene» og at «utallige er blitt arrestert». «Ambulansepersonell blir hindret i å behandle skadde på grunn av snikskyttere og offiserer som er plassert ut i hele byen», sier et vitne til CNN.

- Mønsteret repeteres alle steder i det demokratiske opprøret: De vil hindre revolusjonen ved å bruke de ytterste former for brutalitet, sier en uidentifisert menneskerettsaktivist til Reuters.

Et øyenvitne fortalte tidligere i dag å ha sett minst fem drepte i en bil som var blitt beskutt.

- Vi så det med egne øyne. De lå i en bil som var pepret med kuler, sier den ikke-navngitte kilden ifølge NTB.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, refser landet for å ha snudd ryggen til alle internasjonale anmodninger om å «stanse drapene på eget folk».

- Myndighetenes respons har vært uberegnelig, med reformer som etterfølges av voldelige aksjoner mot demonstranter. Drapene må opphøre umiddelbart, sier Pillay ifølge USA Today.

USA beskriver den brutale volden som forkastelig, og vurderer muligheter for sanksjoner, sier talsmann Tommy Vietor ved Det hvite hus.

- USA forfølger nå et bredt spekter av ulike politiske alternativer, blant dem målrettede sanksjoner, for å svare på aksjonene og gjøre det klart at slik oppførsel er uakseptabelt, sa han på en pressekonferanse mandag

Slike sanksjoner kan blant annet innebære frys av verdier og aktiva som Syrias president Bashar al-Assad og regjeringen hans har i USA, samt innføre reiseforbud, skriver NTB.

President al-Assad overtok embetet fra sin far - som hadde makten i 30 år - i 2000.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media