I BRANN: Central World, et av Asias største kjøpesentere, er fullstendig utbrent. Situasjonen i Bangkok eksploderte etter at sentrale rødskjorteledere overga seg i morges, norsk tid. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX
I BRANN: Central World, et av Asias største kjøpesentere, er fullstendig utbrent. Situasjonen i Bangkok eksploderte etter at sentrale rødskjorteledere overga seg i morges, norsk tid. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIXVis mer

- Situasjonen er fryktelig anspent

Over 20 bygninger satt i fyr i Bangkok. Volden kan eksplodere ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Over 20 storbranner herjet Thailands hovedstad Bangkok i dag, påsatt av rasende demonstranter som fortviler etter rødskjorteledernes overgivelse tidligere i dag.

Det er nå natt og et portforbud - det første siden 1992 - gjelder i byen og 18 andre provinser. Om situasjonen nå roer seg eller eksploderer ytterligere er for tidlig å si, sier Norges ambassadør i landet, Merete Fjell Brattestad, til Dagbladet.

- Situasjonen er fryktelig anspent. Det vi ser er et uttrykk for fortvilelse etter at lederne for rødskjortene har gitt seg. Dessverre ser vi nok i også at pøbler henger seg på, sier Fjell Brattestad til Dagbladet.

Her kan du se kart over hvor det er meldt om voldelige sammenstøt.

- Spent på hva som skjerEt av Asias største kjøpesenter, Central World, skal være fullstendig utbrent. Også børsen, en rekke banker og lokalene til tv-stasjonen Kanal 3 ble ildspåsatt.

SETTER FYR PÅ BRANNBILER: Brannmannskaper må trekke tilbake på grunn av angrep fra demonstranter. Foto: EPA/PONGMANAT TASIRI/SCANPIX
SETTER FYR PÅ BRANNBILER: Brannmannskaper må trekke tilbake på grunn av angrep fra demonstranter. Foto: EPA/PONGMANAT TASIRI/SCANPIX Vis mer

Tykk røyk veltet gjennom sentrumsgatene og millionbyen beskrives som en krigssone. Politiet har fått beskjed om å skyte «alle som plyndrer, tenner på bygninger eller oppildner til uro», melder NTB.

- Vi er veldig spent på å se hva som skjer i kveld, natt og utover morgentimene, sier Brattestad til Dagbladet.

341 nordmenn er registrert bosatt i byen. Ambassadøren sier de ikke har fått melding om norske statsborgere som er berørt av gatekampene mellom myndighetene og rødskjortene.

- De fleste henvendelser vi får er fra folk bosatt i Norge, sier Fjell Brattestad til Dagbladet.

PÅGREPET: En rødskjortedemonstrant pågripes av militære styrker. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX
PÅGREPET: En rødskjortedemonstrant pågripes av militære styrker. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX Vis mer

- Verre enn i medieneUtenriksdepartementet fraråder reiser til Bangkok som ikke er strengt nødvendige. Endring av reiserådene vurderes fortløpende i takt med situasjonen.

I all hovedsak har urolighetene vært konsentrert i et lite område i finansdistriktet. Dette ligger rundt tre kilometer fra den norske ambassaden, sier ambassadøren.

Den norske sjømannskirken i Pattaya, 15 mil sør for Bangkok, sier de står klare til å bistå nordmenn.

- Situasjonen i Bangkok er kaotisk. Det er på mange måter et verre kaos enn mediene fremstiller det som, og urolighetene ser nå ut til å spre seg nordover, sier sjømannsprest Jan Olav Johannessen i en pressemelding.

MANGE SKADDE: To demonstranter hjelper en skadd person. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX
MANGE SKADDE: To demonstranter hjelper en skadd person. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX Vis mer

Evakuert med helikopterRundt 100 ansatte i tv-kanalen Kanal 3 ble sperret inne da demonstranter satte fyr på lokalene. De ble blant annet evakuert med helikopter.

«På Kanal 3. Trenger øyeblikkelig hjelp fra politi, soldater!!! Nyhetsbiler er knust og de invaderer bygningen», skrev nyhetsanker Patcharasri Benjamasa på Twitter, melder nyhetsbyrået AP.

Demonstrantene mener de lokale mediene opptrer regjeringsvennlige. Myndighetene har nå innført en delvis medieblackout, hvor kanalene får pålegg om å sende statlig forberedte nyhetsbulltiner.


- En krigssoneOgså omliggende byer opplever liknende tilstander. Svenske Jan Olsson, som bor i byen Udon Thani, sier situasjonen er dramatisk. Demonstrantene har blant annet satt fyr på rådhuset i byen.

- Det ser ut som en krigssone, sier Olsson på telefon til Dagbladet.

BANGKOK I BRANN: Tykk røyk fra de mange brannene fyller sentrumsgatene. Foto: AFP PHOTO/PEDRO UGARTE/SCANPIX
BANGKOK I BRANN: Tykk røyk fra de mange brannene fyller sentrumsgatene. Foto: AFP PHOTO/PEDRO UGARTE/SCANPIX Vis mer

Fem mennesker ble drept da regjeringsstyrker stormet demonstrantenes barrikader i sentrum av Bangkok onsdag morgen, blant dem en italiensk journalist.

Kort tid etter kunngjorde rødskjortenes ledere at de overga seg. Minst fire sentrale skikkelser ble pågrepet.

- Jeg beklager overfor dere alle, men jeg vil ikke ha flere tap. Jeg er helt ute av meg. Vi overgir oss, sa en av lederne, Jatuporn Prompan, i en tale til sine tilhengere.Forsvarer militærbrukenThailands avsatte statsminister Thaksin Shinawatra advarte tidligere i dag om at det kan bli borgerkrig i landet dersom myndighetene kjører over rødskjorte-demonstrantene med militærmakt.

Thailandske myndigheter hevder det var nødvendig å sette militæret inn mot de demonstrerende rødskjortene i Bangkok, skriver NTB.

- Det var et nødvendig skritt, men ikke nødvendigvis tilstrekkelig, sier finansminister Korn Chatikavanij til TV-stasjonen CNN.