- Situasjonen er kritisk. Folk dør en voldsom død her hver dag

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er det verste noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Hver dag ser helsearbeiderne smittede dø en langsom og smertefull død i Liberias hovedstad Monrovia.

Så langt har nesten 700 mennesker mistet livet i det største ebola-utbruddet noensinne.

- Det er en av de mest dødelige sykdommene vi kjenner i dag. Her i Monrovia, hvor jeg jobber, så dør 90 prosent av dem som blir smittet, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum hos Leger uten grenser til Dagbladet.

Ebola-utbruddet som startet i Guinea i februar, har spredd seg til flere naboland og to hovedsteder.

- DET ER KRITISK HER NÅ:  Lindis Hurum jobber som nødhjelpskoordinator for Leger uten grensers kamp mot ebola-viruset i Liberia. Hun sier viruset stadig sprer seg til nye områder. Foto: Christian Nestler
- DET ER KRITISK HER NÅ: Lindis Hurum jobber som nødhjelpskoordinator for Leger uten grensers kamp mot ebola-viruset i Liberia. Hun sier viruset stadig sprer seg til nye områder. Foto: Christian Nestler Vis mer

- Jeg har vært i Liberia i fire uker, men kan dessverre ikke si at det går bedre. Viruset sprer seg stadig til flere deler av landet. Det har aldri vært et så stort utbrudd, noensinne, sier Hurum på telefonen fra Liberia.

Ute av kontroll Viruset som nå sprer seg utover Vest-Afrika, er spesielt aggressivt. I tillegg til Guinea, Sierra Leone og Liberia, er det også oppdaget tilfeller i Nigeria. Og det fins ingen kur eller medisin.

- Det er en forferdelig sykdom. Viruset er svært dødelig og i tillegg er ofte sykdomsforløpet veldig smertefullt. De smittede har det veldig vondt i sine siste timer, og det er det tøft å for dem som jobber for oss, sier Hurum til Dagbladet.

To amerikanske leger har nå blitt smittet av viruset under sitt arbeid i Liberia. Det har satt en støkk i hjelpearbeiderne.

- Det var et hardt slag for oss. Først og fremst fordi vi kjenner dem. Men nå lurer både lokale og internasjonale arbeidere på om det er trygt nok å være her, og det gjør arbeidet ekstra vanskelig. Det er ganske kritiske dager her nå, sier Hurum fra Liberia.

«FORFERDELIG SYKDOM:» Ebola-utbruddet som startet i Guinea, har nå spredd seg til Sierra Leone og Liberia. Også i Nigeria er det oppdaget smittede. Aldri før har et Ebola-utbrudd krysset grenser og blitt oppdaget i storbyer. Foto: Handout via Reuters / NTB Scanpix
«FORFERDELIG SYKDOM:» Ebola-utbruddet som startet i Guinea, har nå spredd seg til Sierra Leone og Liberia. Også i Nigeria er det oppdaget smittede. Aldri før har et Ebola-utbrudd krysset grenser og blitt oppdaget i storbyer. Foto: Handout via Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Den store smittefaren har gjort at flere organisasjoner kvier seg for å gå inn og bekjempe ebola-viruset. Men Hurum er selv ikke bekymret for å bli smittet.

- Vi er trygge på at så lenge vi følger beskyttelsesrutiner til punkt å prikke, så er det ingen fare for å bli smittet. Jeg føler meg helt trygg, selv om det er mentalt utfordrende å ha trusselen hengende over seg, sier Hurum til Dagbladet.

Tror ikke på myndighetene En av grunnene til at viruset har spredd seg så raskt i Liberia, er at befolkningen ikke tror på informasjonen fra myndighetene.

- De tror fortsatt ikke at det er en reell sykdom, og tror at myndighetene har andre motiver for å erklære et ebolautbrudd, sier Hurum til Dagbladet.

Nettopp derfor er det mange som ikke oppsøker lege, selv om de har vært i kontakt med smittede. Og viruset har en inkubasjonstid på tre uker.
Personer kan altså gå smittet i tre uker før de opplever noen symptomer, og Leger uten grenser må søke opp personer de har vært i kontakt med.

- Så lenge befolkningen ikke vil samarbeidet med hjelpesystemet, så vil vi ikke klare å stoppe utbredelsen av viruset. Her i Liberia er det ute av kontroll. Og det var det også for fem uker siden, sier Hurum.

HELSEARBEIDER SMITTET:  To amerikanske helsearbeidere er nå smittet av Ebola i Liberia. Kent Brantly (bildet) er en av dem. Men Leger uten grenser sier at så lenge beskyttelsesrutinene følges, er det ikke fare for at flere helsearbeidere skal få det dødelige viruset.  Foto: Samaritan's Purse / Reuters / NTB Scanpix
HELSEARBEIDER SMITTET: To amerikanske helsearbeidere er nå smittet av Ebola i Liberia. Kent Brantly (bildet) er en av dem. Men Leger uten grenser sier at så lenge beskyttelsesrutinene følges, er det ikke fare for at flere helsearbeidere skal få det dødelige viruset. Foto: Samaritan's Purse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Hun understreker at Leger uten grenser verken mangler penger eller kunnskap for å takle viruset, men at det er leger, sykepleiere og sanitetseksperter det er mangel på. Selv om de nå har rundt 70 internasjonale arbeidere, så trenger de fortsatt folk.

- Det er sjelden det er mangel på folk som er grunnen til at vi ikke får gjort det vi vil, sier Hurum til Dagbladet

Fakta om ebola:

• Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.

• Ebola er svært smittsomt, og smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

• Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon og indre og ytre blødninger oppstår. Pasientene blir også fort dehydrert.

• Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen medisin mot ebola, og sykdommen kan ikke helbredes.

• Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.
(WHO/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer