Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Situasjonen er så ille at det er vanskelig å forklare over telefon

Deler av Afrika opplever den verste tørken på 40-50 år.

SPISER BARE FERSKEN:  16 år gamle Lipuo Mpitsa bor i et fjellområde i Lesoto. Hun og familien lever av grønnsakene de dyrken, men på grunn av tørken har de bare frukten fra et ferskentre å leve av. Foto: Thea Rabe, Røde Kors
SPISER BARE FERSKEN: 16 år gamle Lipuo Mpitsa bor i et fjellområde i Lesoto. Hun og familien lever av grønnsakene de dyrken, men på grunn av tørken har de bare frukten fra et ferskentre å leve av. Foto: Thea Rabe, Røde Kors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  I skyggen av  Syria-krisen er det som kan bli en sultkatastrofe under oppseiling i det østlige og sørlige Afrika.

36 millioner mennesker står i fare for å bli rammet, advarer FN.  Årsaken er den verste tørken på mellom 30-50 år, avhengig av hvilket område det er snakk om.

I en befolkning der de fleste lever av det de dyrker selv, står det om livet når regnet uteblir og avlingene slår feil.

Aller hardest rammet er Etiopia.

- Vanskelig å forklare - Situasjonen er så ille at det er vanskelig å forklare over telefon, sier Flyktninghjelpens landsjef i Etiopia, Ahmednur Abdi til Dagbladet.

- Her er det folk som må gå lange avstander for å finne en liten dråpe vann å drikke. Glem dusj eller vann til dyrene. Det er bare snakk om å få tak i vann til å drikke, forteller han.

Han sier 10,2 millioner mennesker er direkte berørt av tørken bare i det østafrikanske landet og at det er stor sannsynlighet for at tallet vil øke. 435 000 barn lider av akutt feilernæring på grunn av matmangelen, anslår Flyktninghjelpen.

Abdi forteller at husdyr er døde i stort omfang.

MÅTTE FLYTTE:  På grunn av tørken har mange mennesker i Etiopia måttet flytte. Her fra en leir for klimaflyktningene i Asabuli, nordøst i Etiopia. Foto: Flyktninghjelpen
MÅTTE FLYTTE: På grunn av tørken har mange mennesker i Etiopia måttet flytte. Her fra en leir for klimaflyktningene i Asabuli, nordøst i Etiopia. Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

- På grunn av tørken drar folk ut på flukt for å finne mat. Mange holdes nå i livet gjennom matutdeling fra myndighetene. De har noe mat, men det er ikke godt å si hvor lenge det vil rekke, sier Abdi.

Sulten hele tida

Thea Rabe i Norges Røde Kors er akkurat kommet hjem fra et besøk i tre av de tørkerammede landene.

I Lesoto, et land der det vanligvis er så mye nedbør at de eksporterer vann, møtte hun 16 år gamle Lipuo Mpitsa. Som følge av blant annet værfenomenet El Niño har regnet i år totalt uteblitt i området der Mpitsa bor sammen med moren sin og tre søsken.

De livnærer seg vanligvis på grønnsaker som de dyrker selv, men har nå ingen avling.

- Det eneste de hadde å spise var frukten fra et ferskentre som var modent nå.  Hun var sulten hele tida og siden hun bare spiste frukt fikk hun i tillegg alvorlig diare, forteller Rabe.

Familien var ikke blant de heldige som mottok mathjelp fra Røde Kors, men de fikk opplæring i hvordan de kunne konservere frukten til vinteren som ligger foran dem.

Frykter sultkatastrofe
Krisen har rammer de fattige landene på mange måter.

-50 millioner mennesker har ikke tilgang på trygg mat. Vi frykter en sultkatastrofe. Nå er det slik at dyrene dør av sult, menneskene dør av vannbårne sykdommer. I Malawi er det dukket opp kolera fordi vannkildene er blitt forurenset når de ikke har fått tilført ferskt vann, forteller Røde Kors-arbeideren.
 
Utsatte grupper som Hiv-smittede er ekstra utsatte.

ELVER TØRKET UT:  I Malawi har elver tørket ut, avlinger slått feil og folk har lite eller ingenting å høste. Foto: Thea Rabe/ Røde Kors
ELVER TØRKET UT: I Malawi har elver tørket ut, avlinger slått feil og folk har lite eller ingenting å høste. Foto: Thea Rabe/ Røde Kors Vis mer

-Hiv-medisinene som de får utdelt av myndighetene skal tas med mat. Hvis de ikke får nok mat til å ta sammen med medisinene blir de så kvalme at de kaster opp. Da virker ikke medisinene, de er ekstra sårbare, sier hun.

Både Flyktninghjelpen og Røde Kors har erfart at det er vanskelig å få internasjonal hjelp.

- De rammede områdene sliter veldig med å få oppmerksomhet om tørken. Det er så mye annet som skjer i verden. I Europa er oppmerksomheten rettet mot Syria. Dette er derimot en saktegående krise, men den blir mer og mer alvorlig, sier Rabe.

El Niño
Det er en uvanlig kraftig variant av værfenomenent El Niño som sammen med andre, samvirkende værfenomener har gitt den alvorlige tørken.

- Dette er den sterkeste El Niño som noen sinne er målt, den sterkeste i morderne tid, sier Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Hvordan værforholdene vil bli neste år er det knyttet stor usikkerhet til.

- Etter en kraftig El Niño svinger gjerne pendelen andre veien og vi får det som kalles La Niña som er motsatsen til El Niño. Det varslet vi har sett tyder på at en La Niña bygger seg opp nå, dog ikke med like sterkt motsatt fortegn som den siste El Niño, sier han.

AVLINGEN ØDELAGT:  Saalmi Sheya (35) bor alene med en datter på 8 måneder. På denne tida av året skulle hun ha høstet en stor avling, men uten regn er avlingen totalt feilslått. Nå går hun ut hver dag for å plante nye frø i den tørre jorda. Hennes siste håp er at det ville komme regn slik at noe av det kunne vokse seg så stort at det var mulig å spise  før sesongen er over. Foto: Thea Rabe/ Røde Kors
AVLINGEN ØDELAGT: Saalmi Sheya (35) bor alene med en datter på 8 måneder. På denne tida av året skulle hun ha høstet en stor avling, men uten regn er avlingen totalt feilslått. Nå går hun ut hver dag for å plante nye frø i den tørre jorda. Hennes siste håp er at det ville komme regn slik at noe av det kunne vokse seg så stort at det var mulig å spise før sesongen er over. Foto: Thea Rabe/ Røde Kors Vis mer
Hele Norges coronakart