TELLER: Her telles valgseddler i Nairobi i Kenya. Valget ble holdt på mandag, men resultatet har ennå ikke kommet. Noe skyldes at det elektroniske telle-systemet ikke har virket som det skulle og undersøkelser av anklager om valgfusk. Foot: EPA/KABIR DHANJI/NTBScanpix
TELLER: Her telles valgseddler i Nairobi i Kenya. Valget ble holdt på mandag, men resultatet har ennå ikke kommet. Noe skyldes at det elektroniske telle-systemet ikke har virket som det skulle og undersøkelser av anklager om valgfusk. Foot: EPA/KABIR DHANJI/NTBScanpixVis mer

- Situasjonen er skjelven og tilliten til valgkommisjonen er svært uthulet

Kenyanere frykter en gjentakelse av tragedien fra 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige resultater viste først at Uhuru Kenyatta ledet klart over motkandidaten Raila Odinga. Men torsdag kveld tydet tidlige resultater på at Kenyatta likevel ikke vil få over 50 prosent av stemmen, noe som øker sjansene for at det blir en ny og avgjørende valgrunde.

Tidligere på dagen kom Odingas leir med anklager om valgfusk og krevde ny opptelling av stemmene. Det har gjort situasjonen i landet enda mer skjør.

- Nå er situasjonen ganske skjelven og tilliten til valgkommisjonen er blitt svært uthulet, sier Anders Sjögren, statsviter ved Nordiska Afrikainstitutet, til nyhetsbyrået TT.

Mange har fryktet en gjentakelse av tragedien fra 2007, da mer enn 1.200 mennesker ble drept i uro utløst av strid om valgresultatene.

Etnisk splid Odinga er i dag Kenyas statsminister, mens Kenyatta er visestatsminister. De kommer fra to ulike etniske grupper, og stemmegivningen følger i stor grad etniske skillelinjer.

Odingas visepresidentkandidat krevde torsdag at opptellingen av stemmer måtte stanses fordi han mente å ha sett bevis på valgfusk under opptellingen.

- Vi mener at den nasjonale prosessen for opptelling av stemmer mangler integritet, at den må stanses og at stemmetellerne må begynne arbeidet på nytt. Vi har beviser for at resultatene som er lagt fram, er blitt trikset med, sa Kalonzo Musyoka.

Forsinket Valgmyndighetene hevder på sin side at tellingen går riktig for seg, selv om den er sterkt forsinket. Forsinkelsen skyldes feil ved det elektroniske telleutstyret, men dette vil ikke påvirke sluttresultatet, blir det framholdt.

- Det er overhodet ikke rom for å sminke resultatene, sier valgkommisjonens leder Ahmed Issack Hassan.

- Vi kan ikke stanse opptellingen, dette er en lovbestemt prosess.

Valgkommisjonen varsler at resultatene vil bli lagt fram fredag.

- Ingen masseprotester Musyoka understreker at han og Odinga ikke oppfordrer til masseprotester.

- Som politisk bevegelse er vi forpliktet til å respektere lov og orden, sa han til mediefolk i den kenyanske hovedstaden Nairobi torsdag.

Valget på president, nasjonalforsamling og lokale og regionale ledere ble holdt mandag og gikk stort sett fredelig for seg. Foreløpige resultater viser at Uhuru Kenyatta, sønn av Kenyas frigjøringsleder Jomo Kenyatta, har fått 54 prosent av stemmene.

Odinga har en oppslutning på 40 prosent, meldte kenyansk kringkasting torsdag. Hvis en av kandidatene får over 50 prosent av stemmene, trengs det ikke en ny og avgjørende valgrunde.

Kenyatta og Odinga regnes som de eneste av de til sammen åtte presidentkandidatene som har reell sjanse til å vinne.

(NTB)

LEDER: Uhuru Kenyatta (t.v.) og hans visepresidentkandidat William Ruto (t.h.) ligger an til å vinne valget.  Begge er tiltalt for krigsforbrytelser, og Kenyatta skal etter planen møte i krigsforbryterdomstolen i Haag i juli. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTBScanpix
LEDER: Uhuru Kenyatta (t.v.) og hans visepresidentkandidat William Ruto (t.h.) ligger an til å vinne valget. Begge er tiltalt for krigsforbrytelser, og Kenyatta skal etter planen møte i krigsforbryterdomstolen i Haag i juli. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTBScanpix Vis mer