Valget i Sverige:

Situasjonen er «totalt fastlåst»: Løsning kan ta «måneder»

Det er tilnærmet dødt løp. 300 000 stemmer kan bli utslagsgivende. Og en løsning kan være «måneder» unna. Slik blir veien videre for Sverige.

ALLIANSEN: Centerpartiets Annie Lööf (f.v), Moderaternas Ulf Kristersson, Kristendemokraternas Ebba Busch Thor og Liberalernas Jan Björklund vil danne regjering, men har ikke flertall. Den borgerlige blokken, såkalte Alliansen, har 143 mandater. De rødgrønne har 144. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB Scanpix
ALLIANSEN: Centerpartiets Annie Lööf (f.v), Moderaternas Ulf Kristersson, Kristendemokraternas Ebba Busch Thor og Liberalernas Jan Björklund vil danne regjering, men har ikke flertall. Den borgerlige blokken, såkalte Alliansen, har 143 mandater. De rødgrønne har 144. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Totalt fastlåst». Det er svenske Aftonbladets beskrivelse av den politiske situasjonen i Sverige natta etter valget.

For det er tilnærmet dødt løp mellom de to politiske blokkene hos söta bror, og begge blokkene har utropt seg selv til vinnere.

Men ingen av blokkene har nok mandater til å overbevisende overtale resten av landet om det samme.

Slik blir veien videre for det politiske Sverige.

Dødt løp

Det som imidlertid er klart, er at den nåværende regjeringa, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, ikke har nok mandater til å danne regjering på egen hånd.

De må derfor søke støtte hos Vänsterpartiet. Først da ligger den rødgrønne blokka an til å få 144 mandater.

Den borgerlige blokka, den såkalte Alliansen, har på sin side 143 mandater. Da må Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristendemokraterna gå sammen om å samarbeide.

I Riksdagen - Stortinget i Sverige - er det 349 plasser. Og på onsdag kommer det et lass med 300 000 stemmer som ennå ikke er talt opp.

De kan vise seg å bli utslagsgivende.

Vil kaste Löfven

Minutter etter at Sveriges statsminister Stefan Löfven, leder av Socialdemokraterna, gjorde det klart at han ikke hadde noen intensjon om å gå av, dukket Alliansens fire partiledere opp på SVT.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer