Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Sverige:

Situasjonen er «totalt fastlåst»: Løsning kan ta «måneder»

Det er tilnærmet dødt løp. 300 000 stemmer kan bli utslagsgivende. Og en løsning kan være «måneder» unna. Slik blir veien videre for Sverige.

ALLIANSEN: Centerpartiets Annie Lööf (f.v), Moderaternas Ulf Kristersson, Kristendemokraternas Ebba Busch Thor og Liberalernas Jan Björklund vil danne regjering, men har ikke flertall. Den borgerlige blokken, såkalte Alliansen, har 143 mandater. De rødgrønne har 144. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB Scanpix
ALLIANSEN: Centerpartiets Annie Lööf (f.v), Moderaternas Ulf Kristersson, Kristendemokraternas Ebba Busch Thor og Liberalernas Jan Björklund vil danne regjering, men har ikke flertall. Den borgerlige blokken, såkalte Alliansen, har 143 mandater. De rødgrønne har 144. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Totalt fastlåst». Det er svenske Aftonbladets beskrivelse av den politiske situasjonen i Sverige natta etter valget.

For det er tilnærmet dødt løp mellom de to politiske blokkene hos söta bror, og begge blokkene har utropt seg selv til vinnere.

Men ingen av blokkene har nok mandater til å overbevisende overtale resten av landet om det samme.

Slik blir veien videre for det politiske Sverige.

Dødt løp

Det som imidlertid er klart, er at den nåværende regjeringa, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, ikke har nok mandater til å danne regjering på egen hånd.

De må derfor søke støtte hos Vänsterpartiet. Først da ligger den rødgrønne blokka an til å få 144 mandater.

Den borgerlige blokka, den såkalte Alliansen, har på sin side 143 mandater. Da må Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristendemokraterna gå sammen om å samarbeide.

I Riksdagen - Stortinget i Sverige - er det 349 plasser. Og på onsdag kommer det et lass med 300 000 stemmer som ennå ikke er talt opp.

De kan vise seg å bli utslagsgivende.

Vil kaste Löfven

Minutter etter at Sveriges statsminister Stefan Löfven, leder av Socialdemokraterna, gjorde det klart at han ikke hadde noen intensjon om å gå av, dukket Alliansens fire partiledere opp på SVT.

I samlet flokk gjentok de budskapet sitt fra søndag kveld: Stefan Löfvens tid som statsminister må ta slutt.

De ba Löfven om å gå av mandag morgen.

- Sverige behøver en regjering som tolereres av Sveriges riksdag. Det hadde vært respektabelt av statsministeren å gå av etter et slikt valg, sa lederen for Moderaterna, Ulf Kristersson, ifølge Aftonbladet.

Centerpartiets Annie Lööf mener Löfven lever på lånt tid.

- Han har to valg. Enten velger han å ta konsekvensene av at han og Miljöpartiet har gått tilbake. Da går han av. Eller så kommer den grunnlovsfestede statsministeravstemmingen i Riksdagen. Og da kommer vi fire til å stemme nei til Löfven, sa Lööf.

To kritiske uker

Statsminister Löfven har nå gjort det klart at han vil bli sittende som statsminister. Det gir ham to uker på seg til å sikre seg nok støtte i Riksdagen. Hvordan han skal få til det, er uklart.

STOCKHOLM: - Dette er et vannskille i svensk politikk, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Med drøyt halvparten av stemmene talt opp, har de rødgrønne 40,6 prosent av stemmene. Den borgerlige alliansen har 39,9 prosent. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

For etter to uker, med mindre Löfven går av, vil Riksdagen stemme over hvorvidt de ønsker å beholde lederen av Socialdemokraterna som statsminister. Alliansen, med sine foreløpige 143 mandater, har alene ikke flertall for å kaste Löfven.

For å overleve trenger Löfven støtte fra mer enn halvparten av Riksdagen - altså 175 stemmer. Da er han avhengig av støtte fra utskjelte Sverigedemokraterna.

Löfven får trolig ikke flertall i den avstemningen. Faller han, får Riksdagens Talmann i oppgave å finne den partilederen som har best forutsetning for å danne regjering.

- Første statsministeravstemning er 25. september. Deretter har Talmannen fire muligheter til å danne regjering. Går ikke dette, blir det nyvalg, sier Hilde Sandvik, grunnlegger av det nordiske prosjektet Broen.xyc.

Blokkene må snakke

Ingen av partene ønsker å se til Sverigedemokraterna, som blir Sveriges tredje største parti, for støtte i regjeringsspørsmålet.

Derfor signaliserte Stefan Löfven villighet til samarbeid på tvers av parti- og blokktilhørighet, i sin tale til Socialdemokraternas valgvake i natt.

- Vi trenger pragmatiske løsninger. Ingen partier kan lede Sverige alene, sa han.

Men la seinere til at det for ham framsto som «fullstendig ulogisk om Alliansen skal danne regjeringen, hvis de rødgrønne blir størst».

Og derfor forblir den politiske situasjonen i Sverige - inntil videre - fastlåst.

UPASSENDE: Lisbeth Skei intervjuet en svensk velger fra Kulturhuset i Oslo, i forbindelse med NRKs valgsending. Da velgeren skal snakke om hvorfor hun har stemt på partiet Feministiskt Initiativ, bryter en mann inn med en vulgær uttalelse. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Centerpartiets leder Annie Lööf, en del av Alliansen, sa til SVT i natt at Alliansen vil danne regjering, men måtte erkjenne følgende:

- En Allianse-regjering kan bare tiltre om vi har samtaler på tvers av blokktilhørighet. De samtalene kommer vil til å ha de kommende ukene, kanskje de kommende månedene.

Jokeren Åkesson

Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna sitter utenfor det gode politisk selskap, tross at de ligger an til å få 62 mandater i Riksdagen.

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det utskjelte partiet, som har sitt utspring i høyreekstreme nasjonalistbevegelser, ser for seg en avgjørende rolle i dannelsen av Sveriges neste regjering.

Overfor Dagbladet søndag kveld la ikke Åkesson skjul på at han mener Sverige har to valg:

- Nytt maktkartell eller meg.

Han hadde én klar beskjed til Moderaternas partileder Ulf Kristersson.

- Ulf og jeg må prate sammen. Han har jo lovet å velgerne sine i kveld at Sverige skal bytte regjering. For å få det til, behøver han å snakke med meg, sa Åkesson til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!