Corona på Mallorca

- Situasjonen er ute av kontroll

Smittetallene på Mallorca stiger. Frykter ny smitteeksplosjon.

SMITTEN STIGER: Folk koser seg på Magaluf-stranden på Mallorca. Imidlertid stiger smitten. Foto: Enrique Calvo/ Reuters.
SMITTEN STIGER: Folk koser seg på Magaluf-stranden på Mallorca. Imidlertid stiger smitten. Foto: Enrique Calvo/ Reuters. Vis mer
Publisert

Aktiviteten er igjen i ferd med å ta seg opp på Mallorca. Etter at fjorårets sesong var en katastrofe, håper innbyggerne nå på et økonomisk løft for turistmaskineriet som mange av dem er helt avhengige av.

Med de tilreisende har imidlertid også coronasmitten igjen skutt fart. Dagbladet har tidligere skrevet at etter flere måneder med gult og grønt nivå på smitteutviklinga i Mallorca, peker kurven nå oppover.

ADVARER: Talsmannen for aktivistgruppa Tot Inclòs i Mallorca kommer med en klar beskjed til norske turister. Video: Ingrid Cogorno / Foto: Anita Arntzen Les hele saken her: https://goo.gl/yEVuTL Vis mer

Den siste rapporten fra det Baleariske helsedepartementet indikerer 203 nye tilfeller av coronaviruset. Søndag var det 303 tilfeller, og på lørdag var det 233, opplyser lokalavisa Majorca daily bulletin.

- Smitten har nå gått fra spesifikke utbrudd til å spre seg i samfunnet. Situasjonen er ute av kontroll. Det er ingen munnbind, ingen begrensninger i besøk og ingen regulerende verktøy å sette inn for å hindre smitte, sier lederen for Balearenes forening for familie- og samfunnsmedisin, Elena Muñoz, til avisa.

Verst på Mallorca

Av de 203 tilfellene er 168 på Mallorca, 30 på Menorca og fem på Ibiza. R-tallet, som sier hvor mange en smittet person smitter videre, skal nå ligge på 2,1 på Balearene.

Til sammenlikning har det gjennomsnittlige R-tallet i Norge vært 0,7 fra 27. mai, ifølge FHI.

Det skal være 36 pasienter innlagt på sykehus på Mallorca. I tillegg skal fem være innlagt på Ibiza og ni på Menorca, skriver Majorca daily bulletin.

Bekymret

Svenske Elizabeth Ekman driver nettavisa Mallorca Nyheter. Hun har dekket corona-situasjonen på ferieøya siden det første bekreftede smittetilfellet i februar i fjor.

Hun forteller til Dagbladet at befolkningen i Mallorca framfor alt er bekymret for levebrødet sitt nå som smitteutviklingen har økt.

- Hva vil skje dersom smittesituasjonen havner ut av kontroll?

- Jeg vil ikke spekulere i hva som kan skje, men vi har en tøff regjering både på Balearene og i landet, sier Ekman.

FØRSTE TURISTER: Gjennom et prøveprosjekt fikk de første turistene ta flyet til Palma de Mallorca den 15. juni. Video: AP Vis mer

Blodrødt for nordmenn

For reisesugne nordmenn er Mallorca fortsatt ikke grønt, men rødt. Altså må man i karantene ved innreise til Norge. Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene har unntak fra innreisekarantene, ifølge FHIs oppdaterte oversikt.

Ekman har tidligere uttalt at mange hoteller avventer med å åpne, særlig de som retter seg mot det britiske markedet.

- Er det mange hoteller på Mallorca som holder stengt?

- Det varierer fra sted til sted avhengig av hvilket land de fleste utenlandske turister kommer fra. I august og september håpes det at spanjolene selv kommer fra fastlandet, akkurat som vanlig, sier Ekman.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer