Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mellomvalg i USA:

- Situasjonen er virkelig ille

USAs president, Donald Trump, vil strupe innvandringen til USA. Det skaper frykt og begeistring.

FRYKT OG USIKKERHET: Omar Gilberto Hinojasa (22) kom til USA fra Mexico som 12-åring. Nå bor og jobber han i El Paso og har han sønnen James Iker Hinojosa Willy (1) sammen med Luisa Fernanda Willy (22).
FRYKT OG USIKKERHET: Omar Gilberto Hinojasa (22) kom til USA fra Mexico som 12-åring. Nå bor og jobber han i El Paso og har han sønnen James Iker Hinojosa Willy (1) sammen med Luisa Fernanda Willy (22). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EL PASO (Dagbladet): Allerede da han varslet at han stilte som presidentkandidat sommeren 2015, sa Donald Trump at innvandrere fra Mexico til USA var kriminelle og voldtektsmenn.

Men han har fortsatt å trappe opp retorikken. Etter en nazimarsj i Charlottesville i august i fjor, som fikk et fatalt utfall da en bil pløyde inn i folkemengden og drepte småbarnsmor Heather (32), sa Trump at det var «veldig fine folk» blant både nazistene og motdemonstrantene.

- Jeg er absolutt en nasjonalist, og jeg er stolt av det, sa Trump i forrige uke, ifølge Washington Post.

PÅ GRENSA: Grenseovergangen mellom USA og Mexico i El Paso i Texas.
PÅ GRENSA: Grenseovergangen mellom USA og Mexico i El Paso i Texas. Vis mer

Like etter at han ble president, forsøkte han blant annet å innføre et innreiseforbud for personer fra en gruppe hovedsakelig muslimske land. Før sommeren innførte Trump-administrasjonens en strategi med å separere små barn fra foreldre som kom til USA for å søke asyl. Det fikk skapte massiv oppstandelse, og Trump snudde.

I valgkampen før mellomvalget 6. november, har Trump også hatt en rekke utspill hvor han tar til orde for en kraftig innstramming i innvandringspolitikken.

Usannhet fra Trump

- Vi er det eneste landet i verden hvor en person kan komme inn og føde et barn, og det barnet er en amerikansk statsborger i 85 år med alle de godene. Det er latterlig, og det må stoppe, sier Trump i et intervju med Axios denne uka.

Det er en usannhet. En studie gjennomført av Center for Immigration Studies - som samarbeider med Trump om å stramme inn innvandringspolitikken - viser at minst 30 andre land har en liknende ordning, som gir umiddelbart statsborgerskap til alle som blir født i landet.

En gruppe på rundt 3000 flyktninger har også skapt store overskrifter i USA. De har tatt seg fra Honduras gjennom El Salvador og Guatemala. De er nå på vei gjennom Mexico og planlegger å søke asyl i USA. Trump beskriver dette som en invasjon av USA og sier i et intervju med Fox News at han vil sende 5200 amerikanske soldater for beskytte den amerikanske grensa.

- Mange gjengmedlemmer og noen veldig dårlige mennesker er blandet inn i karavanen som er på vei mot vår sørlige grense. Vær så snill å reis tilbake. Dere vil ikke bli sluppet inn i USA uten å gå gjennom en lovlig prosess. Dette er en invasjon av landet vårt, og militæret vårt venter på dere, skriver Trump på Twitter mandag.

- Virkelig ille

Den harde linja ser ut til å begeistre kjernevelgerne på de mange valgkampmøtene Trump deltar på i innspurten før valget. Men for innvandrere skaper Trumps innvandringspolitikk frykt og usikkerhet.

- Situasjonen er virkelig ille. USAs president må lære seg å respektere alle mennesker, sier Omar Gilberto Hinojasa (22) til Dagbladet.

Han kom selv til USA som 12-åring fra Mexico, og bor nå i El Paso, Texas, som ligger helt på grensa til Mexico.

- Vi er veldig lykkelige for å være her. Vi har fått et bedre liv her, men vi jobber også hardt, sier Hinojasa, og forteller at han for tida tjener 7 dollar og 25 cent i timen (om lag 60 kroner), som er minstelønna i Texas.

Sammen med ektefellen Luisa Fernanda Willy (22) og sønnen James Iker Hinojosa Willy (1) nyter de en solfylt dag i parken noen få hundre meter fra grenseovergangen.

Men de legger ikke skjul på at Trump har skapt stress og fortvilelse.

- Mange mennesker lever i frykt og usikkerhet. Mora mi bor fortsatt i Mexico, og hun er fryktelig redd for hva som vil skje med oss. Det er blitt mye vanskeligere å komme hit fra Mexico etter at Trump ble president, sier Hinojasa.

- Frykt og splittelse

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) fordømmer, ifølge The Guardian, Trumps opptrapping på Mexico-grensa som reinspikka opportunisme.

- Like før mellomvalget har presidenten valgt å skyve militære foran seg for å fremme sin antiinnvandringsagenda med frykt og splittelse. Men denne skadelige handlingen er ikke noe mer enn Trumps siste aggresjon mot innvandrerfamilier med barn, som søker om beskyttelse. Disse innvandrerne trenger vann, bleier og grunnleggende nødvendigheter - ikke en militær divisjon, sier Shaw Drake ved ACLUs kontor i El Paso.

Han mener også dette er mer enn rein sløsing med skattebetalernes penger.

- Det er en unødvendig handling som vil ytterligere terrorisere og militarisere våre grensesamfunn. Militæret har ikke lov til å delta i håndhevelsen av innvandringslover. Og det er ingen nødssituasjon eller kost-nytte-analyse som rettferdiggjør denne plutselige styrkeutsendelsen, sier Drake, ifølge avisa.

Tall fra US Customs and Border Protection viser at antallet ulovlige kryssinger av grensa til USA har sunket betydelig. I 2017 ble 396 579 personer pågrepet etter å ha tatt seg ulovlig inn i USA. I 2000 ble mer enn 1,6 millioner mennesker pågrepet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!