- Situasjonen for Erlend og barna har forverret seg

En ansatt på barnehjemmet nordmannen driver i Tacloban ble i dag truet med våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Organisasjonen Streetlight jobber på spreng med å få evakuert Erlend Johanessen, barna og de ansatte på barnehjemmet han driver ut av Tacloban.

Den filippinske byen var den som ble hardest rammet av tyfonen. Etter å ha snakket med Johanessen i dag forteller organisasjonen at situasjonen i byen er verre enn før.

- Kl 13.30 norsk tid hadde vi en kort dialog med Erlend Johanessen som fortsatt befinner i Tacloban. Han kan melde om at situasjonen i byen har forverret seg, noe vi også får bekreftet gjennom Filippinsk og utenlandsk media, skriver de i en melding

En av de ansatte skal ha blitt truet i byen som er i desperat mangel på mat, rent vann og ly for regnet.

- En ansatt ble truet med våpen i dag tidlig da han skulle ut å skaffe vann, forteller de.

Tre nordmenn som jobbet som frivillige på barnehjemmet ble evakuert ut av Tacloban i går, men fortsatt er rundt 50 barn og ansatte igjen på barnehjemmet sammen med Johanessen.

Streetlight har tidligere forklart at de  velger å trekke seg ut på grunn av flere risikofaktorer: «Faren for epidemi, mangel på mat og drikkevann, høy kriminalitet, ikke operativt sykehus og melding om et nytt uvær og massive nedbørsmengder».

De jobber nå med å få barna og Johanessen ut med buss.

- Denne gruppen skal bli fraktet ut av byen med buss og politieskorte. Planen er å få de til Davao hvor vi har en organisasjon som venter på å ta i mot dem, har de tidligere rapportert. '

Snart en uke etter at tyfonen rammet sliter nødhjelpsorganisasjonene med å få hjelpen fram til de rammede, og desperasjonen sprer seg.

- Veiene må ryddes for å få hjelpen fram og mange steder må det brukes båt. Vi ser på alle muligheter, sier Jens Laerke, talsmann for FNs samordningsorgan for nødhjelp til NTB.

Han forteller at det kun er mulig å bruke militære fly som kan lande vertikalt på flyplassen i Tacloban.

Tidligere i dag måtte en massebegravelse avbrytes på grunn av skyting i byen.

TACLOBAN:  8. november ble byen Tacloban rammet av det som trolig er den kraftigste tyfonen som har truffet land i menneskehetens historie. Her er deler av byen sett fra lufta. Foto: REUTERS/Lt Col Gaudie Lauron/Philippine Air Force/Reuters/NTB Scanpix
TACLOBAN: 8. november ble byen Tacloban rammet av det som trolig er den kraftigste tyfonen som har truffet land i menneskehetens historie. Her er deler av byen sett fra lufta. Foto: REUTERS/Lt Col Gaudie Lauron/Philippine Air Force/Reuters/NTB Scanpix Vis mer