I DAMASKUS:  Presidenten i Norges Røde Kors mener forholdene i Syria har forverret seg. Foto: Ibrahim Malla/ Røde Kors.
I DAMASKUS: Presidenten i Norges Røde Kors mener forholdene i Syria har forverret seg. Foto: Ibrahim Malla/ Røde Kors.Vis mer

- Situasjonen for sivile blir verre og verre. Det er en realitet verden ikke har lov til å glemme

Sterkt Syria-besøk for presidenten i Norges Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Presidenten i Norges Røde Kors, Svein Mollekleiv, har i et par dager nå oppholdt seg i det borgerkrigsrammede Syria.

Det er nesten nøyaktig ett år siden han var der sist, og Mollekleiv forteller at han opplever at situasjonen har forverret seg.

- Det er nå flere som er rammet, og antallet personer som rammes i Syria øker for hver dag. Vi har opplevd en meget krevende humanitær situasjon her, og ser at situasjonen er blitt gradvis verre, sier han til Dagbladet på telefon fra Damaskus.

Vitne til granatnedslag En av endringene den norske gruppen fra Røde Kors har sett med selvsyn, er at kamphandlingene har trengt seg helt inn i kjernen av den syriske hovedstaden.

- Vi opplevde at det var granatnedslag bare noen få hundre meter fra der vi selv beveget oss midt inne i sentrum. Det er nytt siden sist at granatene nå treffer også inne i sentrum, forteller presidenten.

Ifølge Svein Mollekleiv er 9,5 millioner mennesker direkte berørt av kampene i Syria, flere millioner er fordrevet internt og mange av disse er avskåret fra hjelp.

- Opp mot tre millioner personer er i lange perioder avskåret fra hjelp. Dette gjelder ikke bare de områdene som det tidligere har blitt rapportert om i media som Homs og flyktningleiren Yarmouk, men også store bydeler sør i Damaskus hvor det bor opp mot en million mennesker, sier han.

Desperat behov for hjelp I de isolerte områdene dør folk av sult, i tillegg til krigshandlinger.

BARNA LIDER: En gutt bærer en jente etter det som skal ha vært et luftangrep i Aleppo i påsken. Foto: Stringer/ Reuters/ NTB Scanpix.
BARNA LIDER: En gutt bærer en jente etter det som skal ha vært et luftangrep i Aleppo i påsken. Foto: Stringer/ Reuters/ NTB Scanpix. Vis mer

- Vi vet av de rapporter vi får ut fra disse områdene at det er et desperat behov for mat, tilgang til rent vann og medisiner. Hver dag blir en kamp for nødvendigheter for å overleve, i tillegg til den usikre situasjonen som resultat av kamphandlingene, sier han.

Flyktingeleiren Yarmouk var avskåret fra å motta forsyninger i rundt et år. For rundt en måned siden ble det åpnet for evakuering fra leiren og tilførsel av mat, men nå er tilgangen til leiren igjen blitt stengt.

- Dette er en helt fortvilet situasjon for sivilbefolkningen og også et klart brudd på Genèvekonvensjonen, sier Mollekleiv.

Han sier likevel at hjelpen fra blant annet Norge kommer fram.

- Tilbakemeldingene fra blant annet de frivillige her om hva hjelpen fra Norge betyr, er et lys i den mørke situasjonen, sier han.


- Må gjøres mer Presidenten i Norges Røde Kors appellerer nå til verdenssamfunnet, som han mener må gjøre mer for Syria.

- Situasjonen for sivile blir verre og verre. Det er en realitet som verden ikke har lov til å glemme. Dette er den største humanitære katastrofen i verden akkurat nå, og det er uakseptabelt at det internasjonale samfunnet ikke legger mer press på for å få stoppet kamphandlingene, sier Mollekleiv.

KRIG I HOVEDSTADEN: Mollekleiv besøkte Zahnaya, en sørlig bydel i Damaskus. Der er det mange internt fordrevne, spesielt fra nabobydelen, Darya, der det er aktive kamper. Foto: Foto: Vivian Paulsen/ Røde Kors
KRIG I HOVEDSTADEN: Mollekleiv besøkte Zahnaya, en sørlig bydel i Damaskus. Der er det mange internt fordrevne, spesielt fra nabobydelen, Darya, der det er aktive kamper. Foto: Foto: Vivian Paulsen/ Røde Kors Vis mer

Presidentvalget 3. juni har han ikke lyst til å ha som mye meninger om, men sier følgende:

- Jeg registrerer at virkeligheten for folk blir verre og verre for hver dag. Jeg registrerer også at de som har lyst til å sitte som regime har et ansvar for å følge internasjonal rett. Det har opposisjonen også, sier han.

UTEN  MAT:  Dette bildet FN tok i januar i år i flyktningeleiren Yarmouk sjokkerte verden. Foto: UNRWA/ AP / NTB Scanpix
UTEN MAT: Dette bildet FN tok i januar i år i flyktningeleiren Yarmouk sjokkerte verden. Foto: UNRWA/ AP / NTB Scanpix Vis mer