REAGERER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov reagerer på at Ukraina setter inn militære styrker i Øst-Ukraina. Foto: EPA/NTB Scanpix
REAGERER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov reagerer på at Ukraina setter inn militære styrker i Øst-Ukraina. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

- Situasjonen har tatt en farlig vending. Å bruke militæret for å undertrykke opprørere er skandaløst

Russland reagerer sterkt på Ukrainas «fullskala sikkerhetsoperasjon» i Øst-Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA og andre vestlige land må få kontroll på sine «uregjerlige» allierte i Kiev, og utviklingen i Ukraina avhenger av dette,  mener det russiske utenriksdepartementet.

«Nå er det vestens oppgave å forhindre borgerkrig i Ukraina» skriver russisk UD i en pressemelding.

Kreml mener situasjonen i sørøstlige Ukraina har tatt en farlig vending etter at landets fungerende president Oleksandr Turtsjynov sa at han ville sette inn militære styrker i en «fullskala antiterroropersjon» , melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Turtsjynovs ordre om å bruke militæret for å undertrykke opprørere er skandaløs, melder det russiske utenriksdepartementet.

- Den russiske siden vil ta opp krisa i det sørøstlige Ukraina raskt i FNs sikkerhetsråd og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE.

Ukrainas fungerende president mener Russland «driver en blodig krig og sprer urolighet i Øst-Ukraina».

Videre sier han at Ukraina ikke vil akseptere en repetisjon av det som skjedde på Krimhalvøya.

Den anspente situasjonen øst i landet ble ytterligere skjerpet etter at maskerte og væpnede menn tok kontroll over offentlige bygg i byene Mariupol og Slavjansk i Ukraina. I dag ble flere personer drept og såret på begge sider av konflikten.

Vestlige ledere har langt på vei antydet at de mener Russland står bak overtakelsen. Norsk UD mener overtakelsen «synes å være en koordinert og profesjonell operasjon».

- Det er dypt beklagelig at det igjen er dødsofre som følge av den politiske konflikten i landet. Det hviler et tungt ansvar på dem som står bak og har gjennomført disse operasjonene. Jeg oppfordrer alle parter til å avstå fra aggressive og konfronterende handlinger som kan bidra til å forverre situasjonen, sier utenriksminister Børge Brende.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier til svenske TV 4 i kveld at  det neste døgnet er kritisk for utviklingen i Øst-Ukraina.

- Dette er det verste og mest alvorlige som har skjedd i Europa, sier han.

På spørsmål fra kanalen om Russlands betegnelse av Ukrainas handlinger om «skandaløs», mener han at det er det Russland gjør som er skandaløst.