- Situasjonen i Norge er veldig alvorlig. Før røykte vi oss i hjel, nå spiser vi oss i hjel

FHI slår alarm om nordmenns kosthold.

MER FRUKT OG GRØNT: Folkehelseinstituttet slår alarm om at det nå er en usunn livsstil som tar flest liv i Norge. Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med frukt, grønt, grove kornprodukter og fisk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MER FRUKT OG GRØNT: Folkehelseinstituttet slår alarm om at det nå er en usunn livsstil som tar flest liv i Norge. Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med frukt, grønt, grove kornprodukter og fisk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet (FHI) har lagt fram en fersk rapport om hvilke sykdommer nordmenn dør av. Der kommer det fram at høyt blodtrykk, usunt kosthold og tobakk tar flest liv.

Ifølge rapporten er faktisk usunt kosthold nå verre for folkehelsa enn røyk.

- Situasjonen i Norge er veldig alvorlig. At vi spiser oss til døde er alvorlig. Før røykte vi oss i hjel, nå spiser vi oss i hjel. Det gjør vi ikke bare fordi vi spiser for mye, så vi blir overvektige, men vi spiser også feil, sier professor Jøran Hjelmesæth, tilknyttet Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, sykehuset i Vestfold og UiO.

Røyking på nedtur Han sier at vi nå bør ta usunt kosthold like alvorlig som røyk.  

De tre viktigste årsakene til at nordmenn dør, er ifølge undersøkelsen hjerteinfarkt, lungekreft og hjerneslag. Høyt blodtrykk og usunt kosthold er de største risikofaktorene.

- Om vi ser på alle aldrer under ett, ser det nå ut som et usunt kosthold utgjør en større risiko for folkehelsa enn røyk. Ikke fordi er usunt kosthold er farligere enn røyk, men fordi stadig færre nordmenn røyker. Siden 1990 er andelen røykere i Norge redusert fra 35 prosent til 13 prosent, sier Stein Emil Vollset i FHI i en pressemelding.

I lavinntektsland er det smittsomme sykdommer folk må beskytte seg mot. I Norge er det en usunn livsstil som tar flest liv, advarer FHI.

HØYT BLODTRYKK OG USUNT KOSTHOLD:  Denne figueren viser at for begge kjnn og alle aldre samlet, er det høyt blodtrykk, usunt kosthold og tobakk som tar flest liv. Boksen til høyre viser hvorfor. Foto: FHI
HØYT BLODTRYKK OG USUNT KOSTHOLD: Denne figueren viser at for begge kjnn og alle aldre samlet, er det høyt blodtrykk, usunt kosthold og tobakk som tar flest liv. Boksen til høyre viser hvorfor. Foto: FHI Vis mer

- Jeg tror mange tar det alvorlig. og det er kjempebra at mange er opptatt av å være fysisk aktive. Men det er mange som ikke lykkes, som statistikken også viser, sier ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til Dagbladet.

Et usunt kosthold Først er det kanskje viktig å få på plass: Hva er et usunt kosthold?

For svaret kan vi se på hva som er et sunt kosthold:
«Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker», sier Helsedirektoratet.

- Det er å spise sunn, norsk kost. Å spise rikelig med frukt og grønt, grove kornprodukter, fisk og kjøtt fra fugleriket, og å spise mindre mettet fett, salt og blandede kjøttprodukter som kjøttdeig og pølse, sier Hjelmesæth.

Og et usunt kosthold er for lite grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk, og for mye bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

- Det er ikke det at vi ikke skal spise pølser, men handler om å redusere mengden. Jeg er ikke redd for at det går utover helsa hvis jeg spiser pizza, men det kan ikke være hver dag til alle måltider, sier Hjelmesæth, som også er medlem av Nasjonalt råd for ernæring 

En risikofaktor Høyt blodtrykk tar nesten utelukkende liv gjennom hjerte- og karsykdom, ifølge FHI. «For usunt kosthold som risikofaktor, dominerer også hjerte- og karsykdom, men et ugunstig kosthold bidrar også til kreftdødsfall», skriver de.

- Det er et overvektsproblem og et overspisingsproblem, i essens. I veldig stor grad er problemene knyttet til at vi spiser mat med høyt energi-innhold, som gir overvekt, og det fører til diabetes og i noen tilfeller hjerte- og karsykdommer, sier ernæringsprofessor Svihus.

ALVORLIG:  Professor Jøran Hjelmesæth sier det er alvorlig at nordmenn nå spiser seg i hjel og spiser seg til alvorlige sykdommer. Foto: Sykehuset i Vestfold
ALVORLIG: Professor Jøran Hjelmesæth sier det er alvorlig at nordmenn nå spiser seg i hjel og spiser seg til alvorlige sykdommer. Foto: Sykehuset i Vestfold Vis mer

Hjelmesæth påpeker at høyt blodtrykk også er knyttet til et usunt kosthold. Han sier norsk kosthold har vært usunt i mange år.

- I Norge har omtrent to av tre voksne overvekt eller fedme, altså at de har en BMI på over 25. En av fem har fedme, med en BMI på over 30. Og det er der risikoen øker spesielt, sier Hjelmesæth.

- Hvis jeg hadde hatt en BMI mellom 25 og 30 og ellers var frisk, ville jeg ikke vært veldig bekymret på kort sikt, men jeg ville gjort det jeg hadde  kunnet for at mesteparten av den vekta var muskulatur og ikke fett. Med en BMI på over 30 bør man vurdere vektreduksjon, sier professoren.

Salt og grønt En av verstingene for et usunt kosthold er salt. Hvis nordmenns saltinntak senkes, vil blodtrykket i befolkningen også kunne synke, og antall hjerneslag og hjerteinnfarkt med dem.

• Les også: Skjulte saltbomber kan gi høyt blodtrykk og hjerneslag

- Hvis vi skal forebygge hjerte- og karsykdommer, kan vi spise mindre salt. Det er enklere at industrien gjør det, for det meste av saltet vi får i oss er fra mat vi kjøper ferdigsaltet, ikke det vi salter selv, sier Hjelmesæth.

Han mener det bør bli lettere å velge sunne matvarer i butikken.

- Det er klasseforskjeller i Norge. De som har god utdanning og tjener godt, spiser mye frukt og grønt. En måte å motvirke den sosiale ulikheten på er å redusere prisen på sunne matvarer. At Kiwi og andre konkurrerer om å være billigst på frukt og grønt er bra, men vi kan også redusere skatter og avgifter på det som er sunt. Det vil gjøre det lettere å ta de sunne valgene, sier Hjelmesæth.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer