- Situasjonen i Pakistan er en dødelig trussel

Taliban nærmer seg hovedstaden.

TRUET: Muslimske ekstremister i Taliban vokter to kidnappede politimenn i Swat valley. Taliban skal nettopp ta tatt kontroll over området, og innført sharialover.  Foto: EPA/SCANPIX
TRUET: Muslimske ekstremister i Taliban vokter to kidnappede politimenn i Swat valley. Taliban skal nettopp ta tatt kontroll over området, og innført sharialover. Foto: EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Taliban rykker stadig nærmere hovedstaden Islamabad, og frykten øker for at de tar kontroll over Pakistan.

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa i natt norsk tid at verden står overfor «en dødelig trussel».

Dagbladet.no skrev i går om ekstremistenes frammarsj, og at den pakistanske regjeringen i det siste har fått krass kritikk for avgjørelsen om å tillate sharialover i den idylliske, men beryktede Swat-dalen.

Krigerne tok i går over distriktet Buner, bare ti mil fra hovedstaden, via Swat-dalen hvor den pakistanske hæren i februar undertegnet en våpenhvile, melder New York Times.

Buner er hjem til rundt én million mennesker. Herfra kan de nå den pakistanske storbyen Mardan.

Situasjonen reiser tvil om hvorvidt Pakistanske myndigheter greier å holde kontroll over ekstremistene, som nærmer seg hovedstaden med stormskritt.

- De tar over Buner, så ruller de inn i Mardan. Da er det slutt, sier en myndighetskilde til avisa.

NTB melder at væpna fundamentalister har satt opp veisperringer i Buner, hvor politi og offentlige tjenestemenn har flyktet. De innfører en streng tolkning av islam; frisørene har fått beskjed om å slutte å barbere og butikker nektes å selge musikk, skriver nyhetsbyrået.

Amerikanske myndigheter er svært bekymra over situasjonen, og utenriksminister Hilary Clinton sa under et møte i kongressen at hele verden trues av ekstremismens frammarsj på grunn av landets atomvåpenarsenal.

- Situasjonen i Pakistan utgjør en dødelig trussel mot sikkerhet og trygghet i vårt land og i verden, understreket Clinton ifølge NTB.

- Myndighetene har i bunn og grunn abdisert for Taliban og ekstremistene, sa hun om avtalen de signerte som ga Taliban fritt spillerom i Swat-dalen, melder LA Times.