Norske IS-krigere vil hjem igjen:

- Situasjonen i Raqqa er et helvete

Bombing dag ut og dag inn har fått noen av de 40 norske IS-tilhengerne i Syria til å ønske seg hjem til moderlandet.

RYKKET INN: Sommeren 2014 paraderte Den islamske stat (IS) gjennom Raqqa nord i Syria, og rekrutteringen til gruppa var på sitt toppunkt. Foto: AP / NTB scanpix
RYKKET INN: Sommeren 2014 paraderte Den islamske stat (IS) gjennom Raqqa nord i Syria, og rekrutteringen til gruppa var på sitt toppunkt. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Situasjonen i Raqqa er et helvete.

Slik beskriver en kilde med nær kjennskap til de norske IS-krigernes tilværelse i Syria situasjonen overfor Dagbladet.

Flere av de norske medlemmene av verdens mest fryktede terrorgruppe er nå livredde etter at bombeangrepene mot IS’ viktigste by i Syria er intensivert betraktelig.

Det siste året har amerikanske, franske, britiske og russiske fly daglig bombet byen Raqqa, IS’ hovedsete nord i Syria. En god del av de omkring 150 nordmennene som har sluttet seg til terrorgruppa IS har hatt tilhold i byen. Slik Dagbladet har skrevet tidligere har flere IS-tilknyttede nordmenn som kjente hverandre i Norge holdt sammen i Syria også. Flere kvinnelige IS-sympatisører fra Oslo-området levde i et miljø tilknyttet norskchileneren Bastian Vasques fra Skien, en av de få nordmennene som rykket oppover i IS-systemet.

PST: Kontroll

Dette skjer samtidig med at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på hjemlig grunn anser seg for å ha relativt god kontroll over islamistmiljøet. En antatt edderkopp i miljøet, Ubaydullah Hussain, ble i forrige uke tiltalt for terrorrekruttering etter å ha vært i PSTs søkelys i flere år.

VISER LIVET I IS-BYEN: De to syriske kvinnene risikerer å bli steinet til døde dersom noen oppdager at de i all hemmelighet filmer livet i Raqqa, IS sin hovedstad. Video: Expressen Vis mer

PST mener Hussain i praksis har vært medlem av IS i perioden august 2013 til 8. desember 2015. Dagbladet får opplyst at Hussain og miljøet rundt den nå amputerte islamistgruppa Profetens Ummah har vært viktig for det sosiale rundt tilværelsen som ung ekstrem muslim for flere av personene som nå mistrives i Syria.

Flere av dem har også hatt tilknytning til miljøet rundt en annen religiøs ungdomsgruppering i Oslo - Islam Net.

PENGELAGER: Denne videoen skal vise et IS-tilknyttet pengelager i den tyrkiske storbyen Gaziantep. Pengene antas å være fra Mosul i Irak. Video: Privat / Dagbladet Vis mer

Drevet av penger

IS har de siste ukene mistet kontrollen over flere områder der de tidligere hadde islamistisk enevelde. Flere krigere har enten rømt eller planlagt å rømme fra områdene der IS fortsatt har kontroll, får Dagbladet opplyst.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste ønsker ikke å gå ut med detaljer om hva det norske sikkerhetspolitiet vet om situasjonen til IS-tilhengerne med norsk tilknytning i Raqqa.

- Landskapet er uoversiktlig. Noen av dem som har norsk tilknytning ønsker nok ikke å komme hjem. Andre igjen har nok ønsker om å komme bort fra Syria, sier Bernsen.

Dagbladet er kjent med at flere av de med norsk tilknytning - norsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse i Norge - de siste ukene har kommunisert med både familie og personer i det islamistiske miljøet i Norge. Det skal være delte tilbakemeldinger om hvordan de opplever forholdene i islamistenes hovedkvarter i Syria - Raqqa.

- Spesielt har saudiarabiske, tunisiske og libyske krigere rømt. Flere av dem kom for pengene, ikke fullt så mye av ideologiske årsaker. Nå stikker de, ettersom risikoen er for høy, sier en kilde til Dagbladet.

- Mange av de europeiske konvertittene er så hjernevasket at de er villige til å bli igjen for å dø, mange av dem har også giftet seg og fått barn i Syria. Men flere av de norske IS-krigerne er desillusjonerte om situasjonen i Syria nå.

SLÅSS MOT IS: Den norske elitesoldaten «Mike», slåss mot IS i Irak. Han er en del av den kurdiske hæren Peshmerga, og er der som frivillig i kampen mot IS. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer Vis mer

Frykter kurdere

Terroristene i IS angripes nå fra flere hold: Fra den stadig sterkere alliansen mellom Vladimir Putins Russland og despoten Bashar Assad, fra den amerikanskledede koalisjonen der Frankrike, Storbritannia og flere andre land er med, fra tidligere al-Qaida-tiknyttede al-Nusra, og fra flere andre syriske opprørsgrupper. Men det er kurdiske styrker og shiamuslimsk milits som flere IS-tilknyttede nordmenn er mest redd for, får Dagbladet opplyst.

- Det er fordi disse oppfattes som bortimot like brutale som IS selv. De voldtar og halshugger, akkurat som IS gjør det, sier en kilde.

- Kan du velge mellom å bli tatt av for eksempel Den frie syriske armé (moderat opprørsgruppe, red.anm) - og kurdere eller shiamuslimsk milits, så velger du definitivt ikke de siste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer