- Situasjonen kan bli enda mer dramatisk

Situasjonen på Gazastripen er igjen svært betent.

SKADET: Palestinske leger hjelper en palestiner som er skadet etter nye angrep fra Israel på Gazastripen. Foto Scanpix/AP Photo/Yasser Qudih
SKADET: Palestinske leger hjelper en palestiner som er skadet etter nye angrep fra Israel på Gazastripen. Foto Scanpix/AP Photo/Yasser QudihVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden fredag er minst 23 personer drept i israelske luftangrep mot Gazastripen. Mandag fortsatte luftangrepene for fjerde dag på rad.

En 65-årig mann og hans 30 år gamle datter ble drept i flyktningleiren Jabalya, ifølge palestinske helsearbeidere.

Tidligere samme dag ble to 24 år gamle medlemmer av den væpnede gruppen Islamsk hellig krig drept.

Samtidig har væpnede palestinere sendt rundt 150 raketter mot Israel. Minst fire personer er såret i disse angrepene.

- Går mot våpenhvile En Hamas-talsmann sier det er sannsynlig med en våpenhvile mellom Israel og de palestinske gruppene på Gazastripen, men at tidspunktet avhenger av Israel, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Tidligere forløp viser at Israel og Hamas til slutt kommer til en slags enighet og at Hamas får kontroll på disse militante gruppene. På den andre siden kan man ikke utelukke at situasjonen for Israel nå er såpass utålelig at det kan bli mer dramatisk, sier Dag Henrik Tuastad, forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Helgens tilspissing av konflikten er den verste på tre år. Den såkalte Midtøstenkvartetten, bestående av USA, Russland, EU og FN samles nå for å diskutere krisen.

Både USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes russiske kollega Sergej Lavrov skulle delta på møtet i New York mandag. Det blir første gang kvartetten samles på så høyt nivå på over et halvt år.

Ond sirkel Israels nye angrepsbølge er svar på at militante palestinske grupper har trappet kraftig opp rakettangrep mot det sørlige Israel. Men flere israelske angrep fører til at palestinerne skyter enda flere raketter over grensen.

- Det blir en ond spiral, sier Tuastad.

- Når raketter treffer israelske byer i sør, så er situasjonen dramatisk for Israel. Opinionen krever handling, og da kan ikke en Likud-regjering som er valgt på økt sikkerhet, la være å reagere, sier Midtøsten-forskeren til NTB.

Palestinerne som skyter raketter mot Israel tilhører ikke Hamas, men i stor grad andre militante grupper utenfor Hamas' kontroll. Israel ønsker ikke direkte konfrontasjon med Hamas, men vil ramme disse små ekstreme gruppene, forklarer Midtøsten-eksperten.

Al-Qaida-tilknytning Men den kaotiske situasjonen som har oppstått på Sinai-halvøya etter revolusjonen i Egypt, spiller en vel så viktig rolle for den betente situasjonen på Gazastripen nå, påpeker Tuastad.

- Israel mener palestinere fra Gaza har alliert seg med militante egyptiske grupper som har tilknytning til al-Qaida, forklarer Tuastad.

Han vil ikke slå fast om Israel har rett i sine påstander, men peker likevel på det faktum at mange av dem som er blitt drept både i helgens angrepsbølge og i tidligere angrep, har vært egyptiske medlemmer av den militante palestinske gruppen Folkets motstandskomiteer (PRC).

Lederen for PRC, Zohair al-Qaisi, ble drept fredag, og det var denne hendelsen som utløste den siste voldsspiralen, melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Israel var Qaisi blant dem som planla, finansierte og beordret et dødelig angrep mot Sør-Israel fra Sinaihalvøya i Egypt i august i fjor.

PRC er en paraplyorganisasjon som består av væpnede aktivister fra ulike fraksjoner som er imot palestinske selvstyremyndigheters tilnærming til Israel, og sier den står bak de fleste rakettangrepene.

(NTB)