- Situasjonen kan bli kritisk

For fem år siden sultestreiket Salemon Legese (35) i fire dager i Oslo Domkirke. Han ble lovet en forbedret situasjon. I dag er han tilbake — klar for ny sultestreik.

SULTESTREIKER IGJEN: Salemon Legese (35) sultestriket i Oslo Domkirke for fem år siden. I kveld er han tilbake i kirken for å sultestreike. Han mener løftene som ble gitt for fem år siden, ikke er blitt innfridd. - Situasjonen er bare blitt verre, sier han til Dagbladet.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SULTESTREIKER IGJEN: Salemon Legese (35) sultestriket i Oslo Domkirke for fem år siden. I kveld er han tilbake i kirken for å sultestreike. Han mener løftene som ble gitt for fem år siden, ikke er blitt innfridd. - Situasjonen er bare blitt verre, sier han til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Ingen mennesker er ulovlige, ropte Salemon (35) utenfor Oslo Domkirke i kveld.

Et titals menn og kvinner ropte med ham.

Det samme kampropet kom han med for fem år siden - da sultestreiket han og flere etiopiere i Domkirken i fire dager for å få papirer og lovlig opphold i Norge. 

I kveld var han tilbake - like ulovlig og papirløs.  

- Det er den samme situasjonen, men det har bare blitt verre. Det er umenneskelig - vi trenger beskyttelse, vi kan ikke reise hjem - da blir vi drept, sier han til Dagbladet.  

DEMONSTRERTE: I dag samlet etiopierer seg for å demonstrere mot behandlingen fra norske utlendingsmyndigheter. I kveld sto de utenfor Oslo Domkirke. Etiopierne er ikke-returnerbare, og situasjonen for dem i Norge er svært vanskelig, forteller Antirasistisk Senter til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DEMONSTRERTE: I dag samlet etiopierer seg for å demonstrere mot behandlingen fra norske utlendingsmyndigheter. I kveld sto de utenfor Oslo Domkirke. Etiopierne er ikke-returnerbare, og situasjonen for dem i Norge er svært vanskelig, forteller Antirasistisk Senter til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

På innsiden av kirken sitter hans kone og to barn.  

Sultestreik Om lag 100 papirløse barn, kvinner, og menn har samlet for å sultestreike.  

De er ureturnerbare, og uten oppholdstilatelse - og nå nekter de å forlate kirken før deres asylsak blir tatt opp på ny av norske myndigheter.  

- For fem år siden møtte jeg politikere fra Stortinget, jeg møtte politikere fra SV og Senterpartiet. Jeg ble lovet om jeg kom ut av kirken skulle jeg få beskyttelse - om de ble valgt skulle vi få beskyttelse - men se nå - det er samme situasjon. Jeg blir sint, sier Salemon.  

- I kirken sitter barn, der sitter gravide, der sitter syke gamle. Nå må man se at vår situasjon ikke kan fortsette - vi kan ikke vente 10 - 15 - 20 år til, sier han.  

Tidligere i dag arrangerte Etiopisk Asylsøkers forening en demonstasjon hvor mellom 300 og 400 etiopiere i Oslo protesterte på behandlingen fra UDI og UNE.  

- SITUASJON KAN BLI KRITISK: Domprost Olav Dag Hauge var på skitur da han fikk høre om etiopierne som har samlet seg i Oslo Domkirke. Domprosten prøver nå å innlede samarbeid med flere organisasjoner for å håndtere de sultestreikende. Han mener situasjonen kan bli kritisk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- SITUASJON KAN BLI KRITISK: Domprost Olav Dag Hauge var på skitur da han fikk høre om etiopierne som har samlet seg i Oslo Domkirke. Domprosten prøver nå å innlede samarbeid med flere organisasjoner for å håndtere de sultestreikende. Han mener situasjonen kan bli kritisk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Da demonstrasjonen beveget seg fra Stortinget og nedover Oslos gater, gikk flere av demonstrantene gikk inn i den åpne kirken.  

-Situasjonen kan bli kritisk Domprost Olav Dag Hauge fikk telefon mens han var på skitur om gruppen etiopiere som hadde etablert seg inne i kirka. Da Dagbladet møter han utenfor kirken var han fortsatt ikledd skitøy:  

Han mener situasjonen for etiopiere inne i kirken fort kan bli kritisk:  

- Det er ikke et blivende sted utover 24 timer. Det er ikke sanitære anlegg for å ta i mot så mange. Håper de vil gå ut av fri vilje. Balansegangen er vanskelig mellom å være brutal og dermed redde liv og helse, eller å ikke være brutal og la det gå ut over liv og helse.  

Han forteller at de nå prøver å innlede samarbeide med forskjellige organisasjoner for å få hjelp til å håndtere de sultestreikene. 

 Hauge var også domprost da etiopierne sultestreiket for fem år siden.

DÅRLIGE KÅR: Rune Berglund Steen fra Antirasistisk senter forteller at papirløse etiopiere i Norge lever under svært dårlige kår. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DÅRLIGE KÅR: Rune Berglund Steen fra Antirasistisk senter forteller at papirløse etiopiere i Norge lever under svært dårlige kår. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Det et like lite hyggelig nå som da, sier han.  

Han forteller at etiopierne ikke har samlet seg i kirken for å oppnå kirkeasyl:

- De trenger ikke denne typen asyl da de ikke kan sendes hjem. De gjør dette for å vise at de har en traurig tilværelse.   

- Ventet noe slikt kunne skje Flere av demonstrantene Dagbladet snakket med fortalte at de har bodd i Norge i nesten ti år uten å ha lovlig opphold, men har integrert seg godt med jobb og hjem.  

- Jeg forstår dem godt, jeg har ventet lenge på at noe slik kunne skje. Det som er nytt er at mange har mistet muligheten til å jobbe fra januar, sier Rune Berglund Steen, kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter. 

Flere av de ureturnerbare etiopierne har kunnet jobbe i Norge med midlertidig arbeidstillatelse. Denne ordningen ble stoppet 1. januar i år, og satte flere i en vanskelig situasjon:  

I KIRKA: Abiye Hagos (f.v.), Christian Abiye (6 mnd.), Opse Dihnsa er blant etioperne som oppholder seg i Oslo domkirke i protest mot myndighetenes behandling av asylsøkere med etiopisk bakgrunn. Foto: Erlend Aas / Scanpix
I KIRKA: Abiye Hagos (f.v.), Christian Abiye (6 mnd.), Opse Dihnsa er blant etioperne som oppholder seg i Oslo domkirke i protest mot myndighetenes behandling av asylsøkere med etiopisk bakgrunn. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Situasjonen har blitt verre — en del jobbet frem til januar og hadde for eksempel leid seg leiligheter. Nå kan de ikke fortsette med det, og tvinges tilbake til asylmottakene, sier Berglund Steen.  

- Jeg har fast jobb, jeg har hus, jeg har familie. Hva skal jeg gjøre nå som jeg ikke får lov til å jobbe, sier en mann fortvilet til Dagbladet.  

Selv om de ikke kan returneres til hjemlandet, får ikke etiopierne god behandling i Norge: de lever under svært dårlige kår, forteller Berglund Steen, og utdyper:  

- De har ikke rett til arbeid, de har ikke rett til helsehjelp, de er helt rettsløse. Etiopiere er kjernegruppa for de papirløse, det er de som har vært papirløse lengst - mange har kanskje vært i Norge i mellom 5 og 10 år, sier Berglund Steen.  

- I andre land en Norge ville disse vært gitt opphold - man ville funnet ordninger for de lengeværende papirløse, slik at man hadde sluppet slik som dette.  

STØTTER:Demelash Kebebe demonstrerer i kveld utenfor Oslo Domkirke. Han er ikke selv papirløs, men støtter opp om de sultestreikende. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
STØTTER:Demelash Kebebe demonstrerer i kveld utenfor Oslo Domkirke. Han er ikke selv papirløs, men støtter opp om de sultestreikende. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Hva sier dette om Norge?  

- Det kan jo se ut som om vi overlater det til andre å være humane, svarer Berglund Steen.   

- Vil fortsette - Vi er ikke kriminelle, vi er ikke farlige. Vi vil integrere oss, de fleste av oss har vært i Norge og jobbet i over ti år, forteller han, sier Demelash Kebede.  

Han sto i kveld utenfor Domkirken, og forteller til Dagbladet at han støtter dem som sultestreiker på innsiden:  

- Vi får ikke asylrett i Norge - det er en rett fra FNs konvensjon fra 1951, men vi får ikke beskyttelse i Norge. Vi vil fortsette å demonstrere til vi får svar fra UDI, UNE, justisdepartementet og Stortinget, sier han til.  

- Landet vårt har vært et diktatorisk regime i over 20 år. Der blir folk drept på gata. Vi håper nå at det vi ser i Nord-Afrika og Midtøsten vil skje i Etiopia også, sier Kebede til Dagbladet.           

PROTESTERER: Flere etiopere, voksne og barn, oppholder seg i Oslo domkirke i kveld i protest mot myndighetenes behandling av asylsøkere med etiopisk bakgrunn.
Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL
PROTESTERER: Flere etiopere, voksne og barn, oppholder seg i Oslo domkirke i kveld i protest mot myndighetenes behandling av asylsøkere med etiopisk bakgrunn. Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL Vis mer