DREPTE DEMONSTRANTER: Syriske styrker avbrøt en fredelig demonstrasjon mot regimet i nærheten av den libanesiske grensen i landet. Et titalls demonstranter ble drept. Foto: AFP PHOTO/MAHMOUD ZAYYAT
DREPTE DEMONSTRANTER: Syriske styrker avbrøt en fredelig demonstrasjon mot regimet i nærheten av den libanesiske grensen i landet. Et titalls demonstranter ble drept. Foto: AFP PHOTO/MAHMOUD ZAYYATVis mer

- Situasjonen kan bli langvarig

Syriaekspert mener det er umulig å utelukke borgerkrig og massakre i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Syriske styrker skjøt og drepte 19 demonstranter i dag, sier aktivister til nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg tror denne situasjonen kan bli langvarig, sier Kai Kverme, forsker ved insitutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Selv om han mener det er lite sannsynlig, kan han ikke utelukke at Bashar al-Assad kan komme til å stå bak en ny massemassakre i Syria.

Blodige aksjoner Demonstrasjonene mot Assad-regimet i Syria har pågått siden midten av mars, og myndighetene har svart med å sette inn militæret i en rekke omfattende og blodige aksjoner.

Bare i dag har 19 demonstranter blitt skutt og drept i landet, og i Deir-al Zor rettet millitær etteretning sine våpen mot en moske, og to personer ble drept av syriske styrker i Hama.

Blodige henrettelser Bashar al-Assads styrker har intensivert angrepene på tettsteder og byer over hele landet siden starten av Ramadan nesten to uker siden for å prøve å undertrykke dissens mot den herskende familien.

Dette til tross for trusler om nye amerikanske sanksjoner, og at Tyrkia og andre arabiske stater har gått ut å bedt landet om å avslutte angrepene på sivile.

I går skal over 19 personer ha blitt drept av syriske styrker i nærheten av den libanesiske grensen.

Totalt har mer en 1700 sivilister ha blitt drept etter protestene mot Assad begynte i mars, sier aktivister. Syria selv sier at 500 soldater og politibetjenet har blitt drept i demonstrasjonene.

Startet sanskjonene USA ønsker å få andre land med på å kreve at Syrias president går av. Men Norge mener at alternativet er for usikkert.

Imens fortsetter maktbruken mot syriske demonstranter.

USA er blant landene som har startet sanksjoner mot Assas-regimet, og oppfordrer flere land om å gjøre det samme.

- Det er viktig at dette ikke bare blir USAs stemme. Vi ønsker å forsikre oss om at disse stemmene kommer fra ulike deler av verden, sier USAs utenriksminister Hilary Clinton til CNN.

- Tiden ikke moden Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er på besøk i USA for å blant annet diskutere situasjonen i Syria. Han fremholder at han ikke synes tiden er moden til å kreve Assads avgang.

- Dilemmaet er at det ikke står et fiks ferdig alternativ til å ta over, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Han har  i et senere intervju sagt at han ikke er uenig med USA.

- Kan pågå lenge Kverme mener presset må øke ytterligere, om det er ønskelig at situasjonen blir forandret.

- USA er lunkne. De har fortsatt ikke sagt direkte at regimet må gå av, ser Kai Kverme.

Han mener at man vil gjøre noe med situasjonen, må man innførere hardere sanksjoner mot landet.

- For de vestlige landene handler det nå om å markere seg tydeligere, og det må innsettes økonomiske sanksjoner som rammer hardere, om man vil gjøre noe med situasjonen, mener Kverme.

- Umulig å bli sittende Kverme sier til Dagbladet at situasjonen i Syria har forverret seg drastisk den siste tiden. Han mener det er merkelig at ingen land ennå har bedt Assad om å gå av.

- Flere land har gitt utrykk for at de ønsker at Assad skal gå av, men ingen har sagt det direkte. Om man ser på de enorme drapstallene og volden som er vist mot fredelige demonstranter den siste tiden, vil jeg si at det er helt umulig for Assad å bli sittende. Det vil syrerne aldri godta, sier han.

- Kan bety borgerkrig Kverme sier at alle lederne i Midtøsten bruker samme argumentene for å bli sittende.

- SITUASJONEN ER FORVERRET: sier Kai Kverme ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Pressefoto/UiO.
- SITUASJONEN ER FORVERRET: sier Kai Kverme ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Pressefoto/UiO. Vis mer

- Assad sier nå som Mubarak sa tidligere: «Det er enten oss eller kaos», og mener at om han går av, vil makten bli overtatt av muslimske fundementalister.

Han mener at den forverrede situasjonen i landet kan bety fare for borgerkrig.

Få venner igjen Syria har ikke lenger støtte blant landene i Midtøsten, og bare Libanon og Iran er igjen blant støttepartnerne. Det mener Kverme kan være positivt.

- Det kan bety at det blir et kappløp blant landene i Midtøsten om å ta ledelsen. Jeg tror Tyrkia, Quatar og Saudi Arbia nå vil kjempe om å ta det første steget, og jeg tror det vil bety at Tyrkia blir presset til å gjøre mer for situasjonen.

- Vanskelig å utelukke Kverme mener det er umulig å utelukke, men lite sannsynlig, at Assad går samme vei som sin onkel, Hafez al-Assad, som stod bak massakeren i 1982.

- Det er vanskelig å si, men når man vet hva som har skjedd rundt omkring i verden tidligere, er det umulig å utelukke, sier han.

I 82-massakeren i Syria ble mellom 10 000 og 15 000 mennesker ble drept.

MOT ASSAD: Disse muslimske kvinnene krever president Bashar al-Assads avgang. Foto: AFP PHOTO/MAHMOUD ZAYYAT
MOT ASSAD: Disse muslimske kvinnene krever president Bashar al-Assads avgang. Foto: AFP PHOTO/MAHMOUD ZAYYAT Vis mer