Corona:

Situasjonen snudd på hodet

Nå slipper pandemien langsomt kvelertaket på New York.

TREFFES: Eileen DiNiscia har ikke sett sønnen sin Michael på over ett år. Nå kan han endelig komme på besøk på sykehjemmet hun bor på i New York. Video: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

NEW YORK (Dagbladet): Pandemiåret har vært tragisk, trist og skremmende. Aldri før har vi opplevd at hele verden plutselig blir lammet på denne måten. Hverdagen er blitt snudd på hodet. Sykdom har rammet hardt. Folks levebrød er forsvunnet. Mange har blitt sittende i en isolasjon full av frykt og uten mulighet til å treffe venner og familie. Få steder var dette sannere enn nettopp her i New York.

Mange spådde at dette var slutten for verdensmetropolen. Det er det ikke. På område etter område våkner byen. Folk kommer tilbake. Men det vil være en betydelig forandret by fra den verdensmetropolen som stengte i mars i fjor.

Øde

Da pandemien rammet med full tynge i fjor vår, havnet vi plutselig midt i episenteret av pandemien. Lyset ble slått av i byen som aldri sover. Byen stengte. De vanligvis så travle gatene i verdensmetropolen lå øde. I Central Park ble det satt opp feltsykehus. Langs Hudson-elva ble det plassert et gigantisk, flytende militærsykehus. Vi, som bodde her, ble i praksis bundet til våre - ofte svært trangbodde - leiligheter. Stillheten i de øde gatene ble stort sett bare brutt av lyden av sirener, og seremonien hver dag klokka 19 når folk stilte seg opp i vinduene sine for å slå på gryter for å hedre helsearbeiderne.

Hver dag så vi hvordan dødstallene bare steg og steg. Sykehuset i mitt nabolag, og mange andre, måtte sette opp kjøletrailere på utsida for å få plass til alle likene. På det verste døde det daglig flere i New York enn antallet som har dødd i Norge gjennom hele pandemien. Per nå har om lag 50000 mennesker dødd av corona i en delstat som har omtrent fire ganger flere innbyggere enn Norge.

FOLK I GATENE: Folk har begynt å bevege seg rundt i New York igjen. Her fra Times Square. Foto: REUTERS/Jeenah Moon
FOLK I GATENE: Folk har begynt å bevege seg rundt i New York igjen. Her fra Times Square. Foto: REUTERS/Jeenah Moon Vis mer

Falt fra hverandre

I fjor vår holdt også USAs daværende president, Donald Trump, daglige pressekonferanser i Det hvite hus med sine coronaeksperter. Der forsøkte han å underslå alvoret i situasjonen, eller han forsøkte å politisere vitenskapelige råd om for eksempel å bruke munnbind. Eller han ba folk i delstater med demokratiske guvernører om å «frigjøre» seg. Eller han kom med vanvittige forslag, som å injisere blekemiddel. Kort sagt føltes det som å sitte i et land uten en ordentlig ledelse, mens virkeligheten rundt oss falt fra hverandre og situasjonen bare ble verre og verre.

Slik fortsatte det i måned etter måned. Mens Norge og andre land opplevde en sommer, som framsto som langt mer normal enn det vi kunne drømme om, fortsatte vi å leve i en ekstrem unntakstilstand. Situasjonen ble delvis avbrutt tidlig på sommeren da USA eksploderte i Black Lives Matter-demonstrasjoner og opptøyer. Men utenom de daglige gåturene utendørs, satt vi stort sett hjemme.

Høsten fortsatte gjennom det samme sporet. Trump tapte presidentvalget, men kaoset fortsatte. I januar kom den verste smittebølgen så langt og et dødelig angrep mot Kongressen. Vinteren ble fryktelig mørk og kald.

Vendepunktet

Så kom endelig vendepunktet. Joe Biden tok over som president. Distribusjonen av vaksiner ble trappet dramatisk opp og en gigantisk økonomisk redningspakke ble vedtatt.

De siste månedene føles det som pandemien langsomt har sluppet kvelertaket på New York. Fortsatt er det strenge restriksjoner, men de løsner. Gradvis begynner folk igjen å fylle gatene, spise på restauranter og gå på kino, museum eller konsert (under betydelige restriksjoner). Etter ett år i en helt uvirkelig unntakstilstand, føles det som en enorm framgang når vi endelig kan møte venner igjen.

OVERFYLTE SYKEHUS: Coronapandemien har gitt overfylte sykehus i New York. Nå må lik plasseres i kjølecontainere utenfor sykehusene. Video: Vegard Kvaale. 16. mars 2020 Vis mer

For USAs største by og kulturelle hovedstad har et år uten besøkende satt dype spor. Men nå er også dette i ferd med å forandre seg. Broadway håper på å åpne om noen måneder. Belegget på byens hoteller steg til 61,5 prosent i midten av mars. Det er en betydelig oppgang fra 38 prosent i januar. Men samtidig langt under 87 prosent, som var tilfellet før pandemien, skriver New York Post.

VAKSINER: New York har satt i sving et voldsomt apparat for å vaksinere så mange som mulig, så fort som mulig. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VAKSINER: New York har satt i sving et voldsomt apparat for å vaksinere så mange som mulig, så fort som mulig. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Nøkkelen

Vaksinene ser ut til å bli nøkkelen for å kunne åpne opp igjen. Et massivt apparat både i New York og andre amerikanske delstater stikker nå rundt 2,8 millioner doser i armene på amerikanere hver dag. Denne uka åpnet New York for vaksinasjon av alle over 30 år, og neste uke vil alle som er over 16 år kvalifisere til å få vaksinen.

I New York er lyset nå delvis skrudd på igjen. Men alt er ikke bare fryd og gammen. Smittetallene er fortsatt høye og økende. Det er problemer med å gjøre vaksinen tilgjengelig for noe utsatte befolkningsgrupper. Mange har flyttet fra byen. Går du ned nesten hvilken som helst gate i sentrale strøk, vil du se tomme butikklokaler til leie. Mange kjente og kjære restauranter har gått dukken. Hva som vil skje med de svære skyskraperne på Manhattan framover er et stort spørsmålstegn. Selskapene som før leide kontorer der har nemlig lært at det er mye billigere å la arbeiderne sine jobbe hjemmefra eller andre steder, rapporterer New York Times.

VAKSINERT: Det var en følelsesladd opplevelse for artikkelforfatteren å få vaksinen i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VAKSINERT: Det var en følelsesladd opplevelse for artikkelforfatteren å få vaksinen i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Se til Norge

Store deler av det siste året har jeg sett mot Norge hvor det har vært langt mindre restriksjoner og situasjonen virket langt mer under kontroll. Men den siste tida er situasjonen snudd på hodet. Nå er det Norge som lever med strenge restriksjoner, en treig vaksineringsprosess og en mer uforutsigbar situasjon.

Nylig fikk jeg selv mulighet til å få vaksinen. Etter alt vi har vært gjennom dette året, var det en temmelig følelsesladd seanse.

New York har opplevd ufattelige tap. Mange her i byen kjenner noen som har dødd, eller vi har venner som har mistet sine kjære. Det har vært fortvilelse, sorg, frykt og forvirring. Pandemien er på ingen måte over, men endelig føles det som vi er på vei tilbake til livet og bedre tider.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer