Australia

Situasjonen snudd på hodet

Omikron-utbruddet gjør at Australia for første gang i pandemien opplever høye smittetall. Samtidig gjøres det ytterligere lettelser i landet.

DOBLING I SMITTE: I Australias største delstat, hvor Sydney ligger, ble det torsdag registrert over 12 000 nye smittetilfeller. Det var dobbelt så mange som dagen før. Foto: Taras Vyshnya / Shutterstock / NTB
DOBLING I SMITTE: I Australias største delstat, hvor Sydney ligger, ble det torsdag registrert over 12 000 nye smittetilfeller. Det var dobbelt så mange som dagen før. Foto: Taras Vyshnya / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Australia har hatt blant verdens strengeste smitteverntiltak gjennom coronapandemien. Landet, som har over 25 millioner innbyggere har «bare» registrert rundt 363 000 smittetilfeller og 2 225 dødsfall så langt i pandemien. Det er mye lavere tall enn andre sammenliknbare land.

Landet har lenge hatt en strategi om å slå ned all smitte, og har fått kallenavn som «festningen» og « Eremittriket».

Nå har imidlertid situasjonen endret seg drastisk.

Dobling i smitte

Inntoget av omikron-varianten har fått smittekurvene til å skyte i været. Torsdag ble det for første gang i pandemien rapportert om over 20 000 nye smittede, skriver nyhetsbyrået Reuters. For en måned siden lå dette tallet på rundt 1200.

I Australias største delstat, New South Wales, ble det torsdag registrert over 12 000 nye smittetilfeller. Det var dobbelt så mange som dagen før.

For øyeblikket smittes rundt 1,4 per 1000 person i delstaten, skriver The Guardian.

- Må leve med viruset

Det høye smittetrykket gjør at innbyggerne i landet på mange måter for første gang opplever å leve med pandemien - nesten to år etter pandemi-utbruddet.

Selv de mest iherdige «zero covid»-tilhengerne innfunnet seg med at befolkningen må lære seg å leve med viruset.

Helseministeren i delstaten Queensland, Yvette D’At, kom julaften med en advarsel til befolkningen. De måtte nå «gjøre seg klare for covid». Myndighetene i delstaten New South Wales har uttalt at «alle kommer til å få omikron».

Delstatsminister Dominic Perrottet sa i en uttalelse onsdag at befolkningen nå må tilpasse seg den nye virkeligheten.

- Vi må lære å leve sammen med viruset, og vi gjør nettopp det, sa han.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Gjør ytterligere lettelser

Først i november, etter at andelen fullvaksinerte nærmet seg 80 prosent, begynte myndighetene å lette på mange av de strenge restriksjonene som har preget hverdagen i landet i snart to år.

- Fly er tilbake i lufta, barn er tilbake på skolene, restauranter åpner opp, og en stor julefeiring ligger foran oss, sa statsminister Scott Morrison den gang.

De høye smittetallene er nå årsaken til at australierne letter ytterligere på restriksjonene.

Det store presset på teststasjoner, gjør at myndighetene nå endrer definisjonen på nærkontakter, for å unngå at flere enn nødvendig tester seg. Reglene endres også for isolasjon. Smittede uten symptomer kan unngå isolasjon, spesielt om de jobber innen helsevesenet, på sykehus eller i flyselskaper.

De letter også på kravene om gjennomført PCR-test for å krysse delstatsgrenser.

- Med omikron kan vi ikke ha hundretusener av australiere satt ut av drift basert på regler som ble laget for delta-varianten, sier statsminister Scott Morrison.

Færre innlagte

Fra og med nyttårsaften er det bare husstandsmedlemmer av en smittet som vil bli definert som en nærkontakt. Disse må isolere seg i sju dager, og må bare ta en PCR-test dersom de får symptomer.

- Hvis du ikke er en nærkontakt, og ikke får symptomer, trenger du ikke å teste deg, sa statsministeren til pressen etter et møte med regjeringen.

Selv om smittetallene eksploderer er antallet sykehusinnleggelser langt unna nivåene under delta-toppen tidligere i år. Av rundt 110 00 pågående infeksjoner, får bare 120 personer intensivbehandling på sykehus.

Dette stemmer overens med tall fra andre land med en høy vaksinedekning.

- Vi antar at omikron gir mindre alvorlig sykdom. Det blir tydeligere nå, sier helsedirektør Paul Kelly til nyhetsbyrået.

Frykter smittehopp

Flere australske leger har imidlertid kritisert regjeringens endrede nærkontakt-regler, og mener det bare vil sørge for at utbruddet vokser.

- Omikron-varianten bryr seg ikke om du er et familiemedlem, en kollega, eller en pubgjest, skriver president for den australske legeforeningen Australian Medical Association, Omar Khorshid, på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer