Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv: - Han burde blitt stående

Christian Tybring-Gjedde (Frp) burde ikke gått i protest, sier Frp-leder Siv Jensen. Nå stiller Frp-lederen spørsmål om Høyres innvandringspolitikk.

PERSONLIG: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mente sammenstøtet mellom ham og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ble for personlig, og gikk i protest. Video: Stortinget TV. Vis mer

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) forlot i går stortingssalen i protest midt i svaret han fikk fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Det burde han ikke ha gjort, mener Frp-leder Siv Jensen.

- Jeg har forståelse for reaksjon hans, men det er klart man må bli stående på talerstolen, sier Jensen til Dagbladet.

Tybring-Gjedde ble klubbet av partikollega Morten Wold, som presiderte i salen.

Høy temperatur

Den betente striden begynte da Tybring-Gjedde ville vite om utenriksministeren var stolt av å ta imot 3000 kvoteflyktninger, og om hun omgås dem til daglig.

Da Eriksen Søreide sa at hun i over 20 år har bodd og trivdes i en av bydelene med størst minoritetsbefolkning - Gamle Oslo - repliserte Tybring-Gjedde at dette ikke handler om å sitte på kafé.

Da Eriksen sa at det går fint å ha mange i nabolaget med minoritetsbakgrunn, og at «det kan faktisk være fordi jeg har en litt annen innstilling til mennesker som kommer fra et annet sted enn det representanten legger for dagen» hadde Tybring-Gjedde fått nok.

«Jeg synes utenriksministeren opptrådte uverdig og hennes beskyldninger var både stigmatiserende og sårende. Jeg håper hun selv innser det og at hun har stil og verdighet til å innse til å innrømme det. Tror nok Dagbladet forstår hva jeg sikter til,» skrev Tybring-Gjedde i en tekstmelding til Dagbladet i går kveld.

Siv spør Høyre

Siv Jensen sier hun har har gått gjennom debatten og mener Tybring-Gjeddes utgangspunkt var å ta til orde for en systemkritisk diskusjon om konsekvensene av for høy innvandring til Norge.

- Jeg opplever en utenriksminister som kvitterte med at «dette ikke er noe problem». Da er mitt spørsmål til Høyre: Er det utenriksministeren som definerer en mer liberal kurs i Høyres innvandringspolitikk eller er det justisminister Monica Mæland, som sier hun skal være streng? spør Jensen.

Frp-ultimatum

Siv Jensen rykket i går ut i VG og stilte ultimatum for neste års statsbudsjett: Skal regjeringen få Frp's støtte må det bli en reduksjon i antall kvoteflyktninger fra dagens 3000.

- Dette er et veldig tydelig signal fra meg: Frp kan ikke se noen grunn til å opprettholde et så høyt nivå på kvoteflyktninger når vi framover må prioritere hardt. Nå er det veldig store utfordringer i Norge, antall kvoteflyktninger et et åpenbart område der vi kan kutte, sier Jensen.

Erna Solberg minner Siv Jensen og Frp på at de ble enige på Granavolden om 3000 kvoteflyktninger, selv om Jensen har sagt at Frp ikke lenger er bundet av avtalen når de er blitt et opposisjonsparti.

Statsministeren ønsker ikke å kommentere episoden mellom Eriksen Søreide og Tybring-Gjedde.

- Det var ulike karakteristikker av hva andre mente, jeg synes aldri det er noen god idé. Det får stå for en opphetet diskusjon i Stortinget uten at vi skal kommentere og holdet på med det i lang tid, sier Solberg.

- Vi tar budsjettforhandlingene når de kommer til Stortinget til høsten, fortsetter statsministeren.

- Må tåle å bli motsagt

Ine Eriksen Søreide svarte i går via sin kommunikasjonssjef Trude Måseide slik på hva hun oppfattet har såret Tybring-Gjedde, og om hun har til hensikt å innrømme en angivelig uverdig og stigmatiserede opptreden:

«Christian Tybring-Gjedde kom med karakteristikker av både Høyres politikk, flyktninger og meg. Da må han tåle å bli motsagt, bli møtt med fakta og argumenter, og ikke storme ned fra talerstolen og ut av salen når han får svar han ikke liker.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!