Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv:- Brutalt for de som mister jobben

Men ingen krisetiltak fra Erna og Siv nå.

PÅ GOD VEI: Det er brutalt for de som nå mister jobben, erkjenner finansminister Siv Jensen. Derfor vil hun og statsminister Erna Solberg jobbe for at det skapes nye arbeidsplasser gjennom den økonomiske politikken de fører nå. Etter et møte med sentralbanksjef Øystein Olsen og andre økonomier i formiddag konkluderer statsministeren og finansministeren at de er på riktig vei. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ GOD VEI: Det er brutalt for de som nå mister jobben, erkjenner finansminister Siv Jensen. Derfor vil hun og statsminister Erna Solberg jobbe for at det skapes nye arbeidsplasser gjennom den økonomiske politikken de fører nå. Etter et møte med sentralbanksjef Øystein Olsen og andre økonomier i formiddag konkluderer statsministeren og finansministeren at de er på riktig vei. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen kan komme med krisetiltak i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai. Men i øyeblikket er det ikke aktuelt.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) møtte mandag sentralbanksjef Øystein Olsen og flere fremtredende økonomer for å få en vurdering av situasjonen i norsk økonomi og den politikken regjeringen fører. Arbeidsløsheten er nå 4, 6 prosent, og over anslagene i statsbudsjettet for 2016. Oljeprisen er rekordlav.

Ikke øke offentlige utgifter Tilbakemeldingene var ifølge statsministeren og finansministeren at regjeringen er på rett vei.

- Ja, veldig tydelig tilbakemelding på at hovedgrepene vi gjør i budsjettet, er riktige. Det var også et budskap om at vi ikke må møte den kortsiktige ledighetsøkningen med tiltak som øker de offentlige utgiftene på lang sikt, men med vekstfremmende tiltak. Så kan vi bruke mer penger på tiltak som kan reverseres, som vi har gjort gjennom aktivitetspakken i budsjettet, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

I årets budsjett ligger en tiltakspakke på 4 milliarder til blant annet økt offentlig vedlikehold, forskning og innovasjon.

Takker partene i arbeidslivet - Så per i dag er det ikke aktuelt med noen kriseplan mot økende ledighet?

- Nei. Det kan ta lenger tid før vi ser forbedring i norsk økonomi enn vi opprinnelig trodde — det har jo egentlig forverret seg for hvert halvår som har gått — men vi er på rett vei.  Ikke minst skyldes det ansvarlige lønnsoppgjør og en kronekurs som har gått 20 prosent ned, som gir vekstimpuls for bedrifter som skal ekspandere for framtida.

Kombinasjonen av svekket kronekurs og moderasjon i lønnsoppgjørene er faktisk den beste oppskriften på å gjenvinne konkurranseevnen for norsk næringsliv, sier Solberg.

- Vi er opptatt av å gjøre de riktige tingene slik at det skapes nye jobber. Vi må huske at det er jobbene, ikke tiltakene som er viktige.

Så vil vi jo innenfor rammene i budsjettet se om vi kan dirigere mer aktivitet mot områder hvor det i dag er størst ledighet, og se på hvordan arbeidsmarkedstiltakene gjennomføres. Men det var ingen beskjed i dag om at vi må gire opp eller endre kurs, tvert imot at vi er på rett vei, sier statsministeren.

God løypemelding Finansminister Siv Jensen noterer seg at regjeringen har fått en «løypemelding» som tilsier at politikken virker.

- De tiltakene vi har iverksatt, er gode. Samlet sett virker den økonomiske politikken godt. Vi har et rekordlavt rentenivå, en krone som har svekket seg 20 prosent, vi har et bra lønnsoppgjør og en ekspansiv finanspolitikk. Rådet fra økonomene er at tiltakene - satsing på infrastruktur, forskning og utdanning og på et konkurransedyktig skattesystem — samlet sett er vekstfremmende og må få virke.

Urolig tid - Så du har en god følelse i dag?

- Du får ikke en finansminister til å gå med en god følelse i en så urolig tid. Det er krevende tider i norsk økonomi. Vi skal gjennom en varig strukturell endring.

- Mange mennesker opplever dette svært brutalt. Dem har en jeg sterk medfølelse med, sier Jensen og legger til:

- Så det handler om å jobbe intenst hver eneste dag for å hindre at ledigheten blir høyere, og for å skape flere lønnsomme arbeidsplasser framover. Da må vi være attraktive og legge til rette for økte investeringer. Vi har fått en god løypemelding i dag, men det er en urolig tid, det er det viktig å understreke.

Hun mener dagens politikk foreløpig fungerer godt.

- For øyeblikket er det ikke behov for ekstra tiltak, men vi følger situasjonen tett for å kunne reagere hurtig, dersom situasjonen krever det, sier Jensen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media