Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv + Kristin = sant

Tre uker med hemmelige forhandlinger var nok til at SV og Frp fant tonen: Nå vil de to partiene presse Stortinget til å sørge for billige barnehageplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1500 kroner. Det er det maksimale av hva en barnehageplass skal koste i måneden fra 2003 - dersom Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet får det som de vil.

De to fløypartiene satser nå på å presse gjennom forslaget i Stortinget.

Historisk samarbeid

Arkitekten bak den mildt sagt utradisjonelle koalisjonen, er etter det Dagbladet forstår SVs nestleder Øystein Djupedal. Resultatet av partisamarbeidet kan bli at både Bondevik-regjeringen og Arbeiderpartiet tvinges til å oppfylle sine valgkampløfter om billigere barnehageplasser.

- Når vi kan klare å bli enige om dette, må også andre partier kunne klare det, fastslår Siv Jensen, nestleder i Frp og leder av finanskomiteen på Stortinget.

Forslaget vil bli lagt fram for Stortinget allerede i dag. Partiene ønsker at ingen skal betale mer enn 1500 kroner i måneden for en barnehageplass. Er husholdningsinntekten under 330000, skal prisen bli lavere.

For barn to og tre skal barnehageplassen maksimalt koste henholdsvis 1200 kroner og 900 kroner.

- Hvis noen rekker å lage flere enn tre barn i løpet av fem år, skal de ikke betale noe for å ha disse i barnehage, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Dette er forslaget

  • Fulltidsplass i barnehage skal koste maks. 1500 kroner måneden fra 1. januar 2003.
  • Ingen skal betale mer enn 5 prosent av husholdningens bruttoinntekt for én fulltidsplass.
  • Makspris for barn nummer to skal være 1200 kroner og for barn tre 900 kroner. Det kreves ikke betaling for flere enn tre barn per familie.

  • Statsstøtten skal utgjøre 80 prosent av barnehagens inntekter.

Svenskene kan

I kompromisset ligger også at arbeidsgivere som tilbyr gratis barnehageplasser til ansatte, ikke skal betale arbeidsgiveravgift at det som normalt ville vært foreldrenes egenbetaling. På samme måte skal foreldrene heller ikke skatte av den fordelen det er å ha gratis barnehageplass.

- Dermed blir det et enda større konkurransefortrinn for bedriftene å kunne tilby barnehage, mener Siv Jensen.

Forslaget om maksimalsatser vil koste det offentlige om lag 2,1 milliarder kroner i året. Men den prisen er slett ingen hindring, framholder Halvorsen:

- Når svenskene, som ikke har en eneste oljekrone, har råd, må vi ha råd.

  • Forslaget fra SV og Frp avvises av regjeringen. - Jeg synes det virker ganske urealistisk å skulle prioritere så mye midler til barnehagene på så kort tid, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy til NRK.
NYTT PAR: Fremskrittspartiets nestleder Siv Jensen og Kristin Halvorsen har funnet sammen i all hemmelighet. Sammen vil de kjempe for å få barnehageplasser ned i 1500 kroner.
Hele Norges coronakart