Iskanten

Siv advarer Erna:
- Dramatisk

Frp-leder Siv Jensen hadde avblåst Høyres oljedebatt og erklært den uaktuell i sitt eget parti. Hun sier det er dumt Erna Solberg ikke gjør det samme.

OLJEGLAD: Frp-leder Siv Jensen mener Fremskrittspartiet er det siste partiet som har rak rygg i oljepolitikken. Ap vet hun ikke lenger hva mener, mens Høyres politikk nå er i spill, ifølge Jensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OLJEGLAD: Frp-leder Siv Jensen mener Fremskrittspartiet er det siste partiet som har rak rygg i oljepolitikken. Ap vet hun ikke lenger hva mener, mens Høyres politikk nå er i spill, ifølge Jensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): I helga vedtok Oslo Høyre å ikke konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) for petroleumsvirksomhet, noe som umiddelbart vakte sterke reaksjoner internt i Høyre.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg hadde ikke anledning til å kommentere vedtaket mandag. Hun har tidligere verken kommentert Høyres programarbeid fram mot 2021 eller konkrete fylkeslagsvedtak.

- Dumt

Men det hadde Siv Jensen gjort, hvis det samme var tilfelle i Fremskrittspartiet.

- Jeg hadde vært veldig tydelig på at dette aldri kunne bli Frp-politikk å ikke konsekvensutrede et område, slår Siv Jensen fast overfor Dagbladet.

- Erna Solberg vil ikke det?

- Det er dumt.

- Burde hun gjøre det?

- Det er ikke min jobb å gi råd til statsministeren og Høyres leder, der får Høyre legge opp sin strategi. Frp er veldig tydelige på at vår oljepolitikk ligger fast. Nå er det usikkerhet rundt Høyres oljepolitikk og vi må vente til landsmøtets vedtak før vi vet hva Høyres politikk blir framover, sier Jensen.

Oljediskusjon i Høyre

Troms og Finnmark Høyre svarte Høyres fylkeslag i Oslo med en rekke - ironiske - tiltak de mener bør gjennomføres i Oslo, uten at det konsekvensutredes først. Blant annet foreslo Troms og Finnmark Høyre at ingen nybygg bør være over fem etasjer.

Oslo Høyres vedtak var nærmest enstemmig. Det vil si at et av de tyngste lokallagene i Høyre følger etter Arbeiderpartiet, som vedtok å ikke konsekvensutrede LoVeSe i inneværende stortingsperiode på sitt landsmøte i fjor vår.

Frp-leder Siv Jensen samlet i går sentralstyret i Frp på Gardermoen til strategikonferanse. Der skal partiet legge slagplanen for hvordan partiet skal opptre i Stortinget etter regjerings-exiten.

KRITISK: Siv Jensen kritiserer utnevnelsen av Knut Arild Hareide og Abid Raja i regjering. Vis mer

- Dramatisk

Frp-lederen mener Oslo Høyres vedtak kan få store konsekvenser for oljenæringen i Norge og er et varsko for hva som kan komme framover.

- Dette er alvorlig og vi kommer til å følge nøye med på hva Høyre gjør framover. Det er en dramatisk utvikling, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Stefan Heggelund er konstituert klimapolitisk talsperson i Høyre. Han avviser at Høyre går bort fra partilinjen om forutsigbare rammevilkår for oljenæringen.

- Høyre har som alle andre partier en programprosess, og da er det helt naturlig med innspill fra ulike fylker. Det vet alle som jobber i petroleumsnæringen, og det vet Siv Jensen, sier Stefan Heggelund (H) til Dagbladet.

- Det er ingen tvil om at Høyre er en garantist for forutsigbarhet i næringen. Det er jeg sikker på at Frp også er, sier han.

- Krigserklæring

Vårens store oljeslag står om hvor man skal definere iskanten i Barentshavet, som vil avgjøre hvor langt nord man kan bore etter olje og gass.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad inviterte i helga Ap-leder Jonas Gahr Støre til samarbeid for å få flyttet iskanten lenger sør, men det er foreløpig ikke klart hva regjeringens forslag til Stortinget inneholder - eller når den kommer.

Støre har så langt ikke ønsket å si hva Arbeiderpartiet lander på når det gjelder iskanten. I stedet ønsker han å avvente regjeringens forslag.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug - og oljeminister fram til fredag - sa til Dagbladet i helga at det ville være en krigserklæring mot Frp hvis iskanten beveget seg så mye som en meter sørover.

UTE: Frp-leder Siv Jensen stilte i uformelle jeans og bærer nå vesken sin selv på sin første arbeidsdag etter å ha gått av som finansminister fredag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTE: Frp-leder Siv Jensen stilte i uformelle jeans og bærer nå vesken sin selv på sin første arbeidsdag etter å ha gått av som finansminister fredag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Press på Ap

Frode Alfheim i Industri Energi er tydelig på hva slags råd han vil gi til Støre når Arbeiderpartiet skal bestemme seg. Og det er å definere iskanten til der isen til enhver tid befinner seg - som er Frp's utgangspunkt.

- Vi kommer til å følge opp både regjering og opposisjon med våre standpunkter i debatten om forvaltningsplanen. Jeg regner med at Ap og Jonas Gahr Støre vil lytte og ta med seg våre innspill i partiets arbeid, sier Alfheim til Dagbladet.

Alfheim understreker at det å flytte iskanten nordover ikke nødvendigvis vil åpne nye områder. Men det vil kunne føre til en konsekvensutredning der man innhenter kunnskapsgrunnlaget man trenger for å veie hensynene til miljø og olje opp mot hverandre.

Her mener han Oslo Høyres vedtak også bommer, ved at de konkluderer uten å ønske en konsekvensutredning først.

- Vi er prinsipielt for å konsekvensutrede områder som er aktuelle for petroleumsvirksomhet. Det er i pakt med norsk forvaltningstradisjon der vi har gradvis har rykket nordover og gradvis konsekvensutredet nye områder, sier Alfheim, som også utfordrer statsminister Erna Solberg.

- Jeg hadde ikke hatt noe imot at statsministeren hadde kommet på banen og slått fast det prinsipielle i måten vi treffer beslutninger, at vi konsekvensutreder først og så tar en beslutning, sier Alfheim.

DAGBLADET FORKLARER: Har du hørt folk snakke om «north connect» i det siste? Det er en strømkabel det krangles mye om på Stortinget for tida. Dagbladets politiske redaktør forklarer deg hvorfor - og hva det betyr for deg. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer