Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye tider i norsk politikk:

Siv angriper Erna: - Oppsiktsvekkende

Siv Jensen mener Erna Solberg ikke vil svare på spørsmålene hennes. Den tidligere finansministeren beskylder regjeringen for økonomisk uansvarlighet.

ANGREP: For første gang utfordres Erna Solberg av Siv Jensen siden Frp forlot regjeringen. Bilder fra Stortinget. Vis mer

For første gang siden 2013 utfordrer Frp-leder Siv Jensen sin gamle svirebror Erna Solberg til verbal holmgang.

Duellen finner sted i spørretimen på Stortinget i formiddag. Frp informerte Dagbladet i forkant av spørretimen at Jensen kom til å kreve fra statsminister Solberg på spørsmål om regjeringens klimapolitikk.

Som tidligere finansministeren har Siv Jensen selv velsignet Solbergs klimapolitikk ved en rekke anledninger, og hun har funnet penger til den i statsbudsjettene.

Prislapp til besvær

Men i dag er Frp-lederen bekymret for at regjeringen ikke har oversikt over prislappen på klimapolitikken i Norge. Jensen ber fra Stortingets talerstol om Erna Solberg faktisk vet hvor mye den ambisiøse klimapolitikken vil koste Norge.

- Regjeringen meldte inn forsterkede klimamål i forrige uke, og det helt uten å ane kostnaden, åpner Jensen.

- Da må det bety at vi ikke kan ta målet seriøst, eller at regjeringen vil ta alle virkemidler i bruk selv om det ikke er samfunnsmessig lønnsomt, legger hun til.

KLIMA: Forbrukertilsynet reagerer på at Norsk Vind sin reklame vises for barn. Video: Norsk Vind Vis mer

Jensen og Dale i strupen på Solberg

Jensen er tydelig på at hun ikke er tilfreds med svarene Erna Solberg gir henne.

- Det er oppsiktsvekkende at statsministeren ikke aner hva denne politikken vil koste skattebetalerne, sier hun.

- Jeg opplever ikke at statsministeren svarer på spørsmålene mine, legger Jensen til.

Også Jon Georg Dale, Frp's klimapolitiske talsperson, langer i dag ut mot Erna Solberg. For tre uker siden var Dale Solbergs samferdselsminister.

- Tidligere har vi kjent konsekvensene av grepene vi tar. Vi vet ikke hva de koster, hva de betyr for globale utslipp og hva det betyr for norske arbeidsplasser. Det er nytt at statsministeren synser, sier Dale fra Stortingets talerstol.

Kostnader

Kort tid etter at Frp gikk ut av regjering, ble klima blinket ut som et område partiet ville markere motstand til Erna Solbergs regjering.

- De innmeldte klimamålene følger den linjen vi har hatt om å ha ambisjoner og lage tiltak basert på det. Det er ikke noe nytt at vi melder inn Norges ambisjoner til FN uten at vi har utredet detaljene. Vi har lagt fram en klimakur samtidig der vi har 50 prosent kutt i ikke-kvotepliktig sektor, svarer Erna Solberg.

- Regjeringens innmeldte klimamål er på linje med det regjeringen gjorde da Høyre og Fremskrittspartiet satt i regjering. Kostnadene ved å ikke ta klimatiltakene er for lengst beregnet å være dyrere enn å holde oppvarmingen under 1,5 grad, sier statsministeren videre.

Klimakamp

Tidligere klimaminister Ola Elvestuen har tidligere sagt til Dagbladet at regjeringen blir grønnere når Frp har gått ut.

Samtidig har Venstre-leder Trine Skei Grande uttrykt frykt for at Arbeiderpartiet skal danne en miljøfiendtlig allianse på Stortinget sammen med Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

- Vi må slutte med dyre symbolløsninger i klimapolitikken der vi hiver skattepenger etter tiltak som ikke virker. Vi må ha en klimapolitikk som bidrar til arbeidsplasser i Norge og gir reelle utslippskutt. Hvis det hadde vært bunnplanken i norsk klimadebatt, ville den vært mye mer rasjonell og jeg tror det hadde vært enklere å nå målene, fortalte Frp's nye klimapolitisk talsperson, Jon Georg Dale, til Dagbladet nylig.

Regjeringspartiene KrF og Venstre har blant annet tydelig flagget at de ønsker å flytte definisjonen av iskanten sørover. Dette er Frp sterkt kritisk til, mens Arbeiderpartiet står i en skvis mellom fagbevegelsen og klimaengasjerte velgere. I tillegg angriper Senterpartiet nå Støres klimapolitikk.

Symbolpolitikk

For å forklare hva Frp mener med dyre symbolløsninger, viser Jon Georg Dale blant annet til en gjennomgang av norske klimatiltak gjort av Menon i 2018.

Forskerne vurderte 41 ulike klimatiltak på til sammen 3,3 milliarder i året. Bare 13 av tiltakene ble vurdert å ha klimaeffekt innenfor rimelige økonomiske rammer til at de ble anbefalt videreført. Tiltak på 1,5 milliarder i året ble anbefalt fjernet.

Det dyreste tiltaket, støtte til energieffektive nybygg, er beregnet å koste 50.000 kroner per tonn CO2. Til sammenlikning er kvoteprisen i EU 250 kroner per tonn. Norge brukte 113 millioner kroner, pluss fire millioner i administrasjon, på dette tiltaket i 2016.