Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv ber Jens om innvandrer-regnskap

Tror innvandring skader økonomien.

KRAV: Siv Jensen mener regjeringen bør sørge for et regnestykke på hvor mye innvandrerne koster Norge. Hun presenterte kravet under trontaledebatten opå Stortinget i dag. FOTO: SCANPIX
KRAV: Siv Jensen mener regjeringen bør sørge for et regnestykke på hvor mye innvandrerne koster Norge. Hun presenterte kravet under trontaledebatten opå Stortinget i dag. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Frp-leder Siv Jensen utfordret regjeringen under dagens trontaledebatt på Stortinget. 

Slik det allerede er gjort i Danmark av Danmarks Nationalbank, krever hun at regjeringen utarbeider et regnskap over hvilken innvirkning innvandringen har på norsk økonomi.

-Spennende
- Det har gitt spennende erfaringer og interessante betraktninger, sa Jensen fra talerstolen i formiddag.

- Det er viktig å få fram fakta på dette området. Det har i liten grad vært gjort tidligere. Stadig hører vi at Norge ikke klarer seg uten arbeidsinnvandring, men denne undersøkelsen viser at innvandring ikke nødvendigvis bare bidrar til velferden, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Hun mener debatten er preget av for mye synsing, og vil ha mer fakta etablert.

- Den danske rapporten kommer med noen ganske tøffe konklusjoner i forhold til innvandring og dansk økonomi, og vi mener det er på sin plass å få et liknende faktagrunnlag til disse debattene her i landet, sier Jensen.

Synkende BNP
I konklusjonen fra den danske kvartalsrapporten fra Nationalbanken for tredje kvartal 2008 (Fra side 113), står det at Danmarks kommende innvandrere må integreres bedre for å holde produksjonsnivået og velferden i vekst.

Innvandrerne som har kommet til landet de siste tiåra, bidrar ifølge forskerne ikke nok på arbeidsmarkedet til å utvikle danskenes BNP positivt framover, skriver forskerne.

- En stor del av innvandringen til Danmark i løpet av de siste 15-20 åra, særlig i starten av perioden, har kommet fra mindre utviklede land av personer med lav arbeidsdeltakelse og relativt stort bruk av offentlige velferdstjenester. Det har medført en forverring av de offentlige finanser, står det i rapporten.

SiV Jensen sier en liknende rapport om forholdene i Norge vil være grunnlag for en bedre debatt om innvandring.

- Vi mener arbeidsinnvandring kan være bra - særlig for arbeidsgivere som trenger øyeblikkelig arbeidskraft, men det gir også noen utfordringer for systemet rundt. Særlig hvis det innebærer permanent opphold.

Superinnvandring
Erik Haller Pedersen og Johanne Dinesen Riishøj skriver at det danske BNP per hode, vil synke dersom andelen innvandrere i landet stiger - så sant det ikke dreier seg om såkalt superinnvandring.

- Hvis innvandring for alvor skal  understøtte finansieringen av offentlig sektor, skal det skje som såkalt superinnvandring. Dette begrepet rommer en person som først innvandrer etter fullendt utdannelse, går direkte inn på arbeidsmarkedet med en full stilling og betaler skatt som en danske, ikke har med sin familie og forlater landet igjen før pensjonsalderen. Det er ganske strenge krav, men de siste års tilgang på arbeidskraft fra spesielt Øst-Europa, når denne målsettingen et stykke på vei. I praksis betaler arbeiderne fra for eksempel Øst-Europa likevel vesentlig mindre inntektsskatt enn tilsvarende danske arbeidere, som følge av fradrag for dobbel husholdning, står det i konklusjonen fra den danske sentralbanken.

Frp-lederen påpeker at dette er rent økonomiske betraktninger.

- Slik jeg leser konklusjonen i rapporten, har de uttalt seg på kynisk økonomisk grunnlag, ikke diskutert de politiske forholdene. Det får vi gjøre i etterkant, når vi har et skikkelig grunnlag, sier Siv Jense til Dagbladet.

SSB-undersøkelse
Arbeids- og inkluderingsdepartementet foretok i fjor et regnestykke på førstegenerasjonsinnvandreres bidrag til skattekassa.

Ifølge tallene fra Statistisk Sentralbyrå, mottok førstegenerasjons innvandrere 11,7 milliarder kroner i velferdsordninger i 2006, og betalte over 17 milliarder kroner i skatt.

Innvandrere fra Tyrkia, Marokko, Somalia, Afghanistan, Irak og Pakistan mottok i løpet av ett år 3,5 milliarder kroner uføretrygd, dagpenger, rehabilitering, overgangsstønad, kontantstøtte, barnetrygd og sosialhjelp.

I samme periode hadde de ca. 7,1 milliarder kroner i skattbar inntekt. Velferdsordninger utgjorde 27—38,9 prosent av inntekten for disse gruppene. I befolkningen ellers utgjør velferdsordninger 11,6 prosent av inntekten. For 11 000 voksne somaliere utgjorde støtteordninger 38,9 prosent av inntekten på 1,8 milliarder kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling