Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv bykser fram. Kjempemåling for Frp

Siv Jensen kan juble for beste Frp-måling siden 2013.

KAN SMILE: Siv Jensen og Frp er tilbake i medvind og scorer bedre på Dagbladets nyeste partibarometer enn partiet har gjort siden før valget i 2013 NINA HANSEN / DAGBLADET
KAN SMILE: Siv Jensen og Frp er tilbake i medvind og scorer bedre på Dagbladets nyeste partibarometer enn partiet har gjort siden før valget i 2013 NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp bykser fram på landets nyeste partibarometer. Regjeringspartiet får en oppslutning på 18,2 prosent i tallene Ipsos MMI har samlet inn - det høyeste Dagbladets partibarometer har målt Frp til siden før valget i 2013. 

Frp-leder og finansminister Siv Jensen er naturligvis svært fornøyd. 

- Det er alltid hyggelig å kommentere gode meningsmålinger. Frp er inne i en god trend nå, og har vært det ei stund. Det er spesielt gledelig siden vi nå leder landet gjennom en krevende situasjon, sier Jensen til Dagbladet. 

Krevende tider Til sammen ville regjeringspartiene fått 71 mandater på Stortinget dersom denne målingen var gjeldende, seks færre enn i dag. Høyre ville fått 39 mandater, ni færre enn i dag, mens Frp ville fått 32 mandater, tre flere enn de har i dag. 

Høyre får en oppslutning på 21,4 prosent, tilbake 1,2 prosentpoeng siden januar, mens Arbeiderpartiet fortsatt er landets største parti med støtte fra 33,8 prosent.

- Dette er krevende tider. Vi opplever en alvorlig flyktningkrise og et stort fall i oljepriser som fører til en omfattende og nødvendig omstilling av norsk økonomi, fortsetter Jensen som likevel nekter for at hun er overraska over oppturen. 

Under sperregrensa Valgeksperter Dagbladet har snakket med sier at Frp vinner på flyktningkrisa.

- Tallene viser tydelig at Frp er det partiet som best symboliserer vilje til en tøff innvandringspolitikk. Som vanlig er innvandring en vinnersak for Frp. Det har vi sett flere ganger før, sier Anders Todal Jenssen, valgforsker ved NTNU. 

Venstre får i denne målingen en oppslutning på 4,5 prosent, tilbake 0,4 prosentpoeng siden januar. KrF går tilbake 0,9 prosentpoeng til 3,8 prosent.

Fått tilbake velgere At Frp gjør en god måling og ligger over 18 prosent stemmer også med andre meningsmålinger gjort for andre medier i februar, noe som øker sannsynlighet for at de stemmer, ifølge Bernt Aardal.

- Det vi ser av bakgrunnsmaterialet er at Frp gjør det veldig bra hos tidligere velgere, de er faktisk de som får høyest oppslutning av tidligere velgere nå. De har fått tilbake velgere som var i ferd med å forlate partiet eller satt på gjerdet, forklarer Aardal. 

Framgangen kommer samtidig som Frp og regjeringa er under kraftige angrep fra sine politiske motstandere. Knut Arild Hareide (KrF) sammenliknet Sylvi Listhaug med et uvær, Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) hudflettet Erna Solberg i spørretimen, og Venstre sa nei til hele Listhaugs forslag til ny asylpolitikk.

SV fram, Sp tilbake Han hevder Dagbladets meningsmåling viser at velgere som er uenige med Frp i flyktningedebatten er usikre. 

- Spesielt Venstre, men også KrFs og Ap's velgere sitter litt på gjerdet. Det behøver ikke å bety at de er uenige i partiets asylpolitikk. Det kan også være at Venstre og KrFs velgere ikke er komfortable med å være støttepartier for regjeringens asylpolitikk.

image: Siv bykser fram. Kjempemåling for Frp

SV havner over sperregrensen med en oppslutning på 4,2 prosent, fram 0,9 prosentpoeng siden januar, og ville fått 8 mandater på Stortinget - ett mer enn i dag. Senterpartiet går noe tilbake og får en oppslutning på 5,9 prosentpoeng,

MISTER VELGERE TIL SIV: Erna Solberg. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MISTER VELGERE TIL SIV: Erna Solberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!