Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv doblet bomutgiftene til sykepleier på direkten

De reelle bomutgifter er 919 kroner i måneden, ikke 2 000 som Siv Jensen påstår. Det kommer fram i Dagbladets faktasjekk.

STATSMINSITER-DUELLEN:  Frp-leder Siv Jensens regnestykke på bomutgifter holdt ikke vann i faktasjekken. Foto: HENNING LILLEGÅRD
STATSMINSITER-DUELLEN: Frp-leder Siv Jensens regnestykke på bomutgifter holdt ikke vann i faktasjekken. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fremskrittspartiet er mot bomfinansierte veier, men sier ja til slike ordninger om det finnes gratis alternative kjøreruter forbi bomstasjonene.
 
I TV 2-programmet Din neste Statsminister 12. august utfordret Siv Jensen statsminister Jens Stoltenberg om finansiering av veier og hva slags kostnader dette medførte for folk.

Siv Jensen viste til en sykepleier fra Jessheim som pendler til Feiringklinikken daglig og som fra oktober i år må betale bompenger på E6. Dette liker ikke Fremskrittspartiet.

Under debatten spurte hun Stoltenberg:

- Synes du det er rimelig at en sykepleier, med en relativt lav inntekt, må betale 2000 kroner måneden for å komme på jobb?

- Det eksempelet kjenner ikke jeg, men jeg skal gjerne undersøke, svarte Stoltenberg.

Under halve prisen
Dagbladet.nos faktasjekk har gjort nettopp dette. Vi har snakket med den mye omtalte sykepleieren, prosjektlederen for E6-utbyggingen mellom Gardermoen og Biri, samt Skattebetalerforeningen.

Konklusjonen er at Siv Jensens 2000-kroner påstand i TV2-programmet ikke er riktig. Det er flere måter å regne på, men alle summene blir lavere enn 2000 kroner.

Den 43 år gamle sykepleieren bor på Jessheim i Ullensaker kommune og jobber på Feiringklinikken i Eidsvoll kommune. Fra 19. oktober i år åpner en bomstasjon like nord for Jessheim. Denne må sykepleieren passere for å komme til jobb. Frem og tilbake koster det 26 kroner pr arbeidsdag.

I oktober 2011, om litt over to år, åpner ytterligere to bomstasjoner sykepleieren må passerer. Her vil hun måtte ut med 48 kroner dagen.

Et årsverk regnes til 230 arbeidsdager årlig. Ganger man dette med 74 og deler på 12 måneder, blir snittregningen for bompenger 1418 kroner i måneden. Dette er om man tar utgangspunkt i fullpris. Dette er 582 mindre enn Siv Jensens påstand.

Staten vegvesen opplyser at pendlere får 10 prosent rabatt på sine passeringer. Da faller prisen for sykepleieren til 1276 kroner i måneden. Dette er 724 kroner mindre enn påstanden til Siv Jensen.

Fradrag på skatten
Men, summen blir enda lavere. Sykepleieren Siv Jensen bruker som eksempel vil ha krav på å trekke fra bomutgiftene på selvangivelsen, fordi hun er avskåret fra å bruke offentlig kommunikasjon til og fra jobben. Reisetiden blir rett og slett for lang, og fordi hun jobber turnus lar arbeidstiden vanskelig kombinere med det magre kollektivtilbudet som finnes mellom Jessheim og Feiringklinikken.

BOMMER PÅ REGNINGEN: Beløpet Siv Jensen bruker i valgkampen om utgiftene til en sykepleier fra Jessheim er feil. Riktig pris langt lavere enn Jensens påstand. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
BOMMER PÅ REGNINGEN: Beløpet Siv Jensen bruker i valgkampen om utgiftene til en sykepleier fra Jessheim er feil. Riktig pris langt lavere enn Jensens påstand. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer

Hun har 15 318 kroner i utgifter til bom i året. Ifølge skattereglene kan hun trekke dette fra inntekten sin, og med det får hun en effektiv kronebesparelse på 357 kroner i måneden. Dermed blir hennes reelle bomutgifter 919 kroner i måneden, ikke 2000 kroner som Siv Jensen brukte som eksempel.

Sykepleieren opplyser til Dagbladet at hun aldri har snakket med noen i Fremskrittspartiet om sine bomutgifter, men at partiet trolig har hentet beløpet fra et intervju hun gjorde med lokalavisen Eidsvoll Ullensaker Blad for en stund tilbake.

Summen avisen regnet ut var litt over 1800 kroner, og ikke 2000 som Jensen brukte, men avisens utregninger var feil.

Kan unngå alle bommene
Sykepleieren kan trekke fra enda flere utgifter på skatten, slik at beløpet blir enda lavere. Sykepleieren får nemlig fradrag for hver kilometer hun kjører til og fra jobb. Satsen er kroner 1,50 pr km for skatteåret 2009.

Den 43 år gamle sykepleieren kjører 86 kilometer hver dag for å jobbe. Med utgangspunkt i 230 arbeidsdager i året, får hun 29 670 kroner i kilometergodtgjørelse. Et fast beløp på 13 700 kroner trekkes fra dette beløpet, slik at fradraget dermed blir på 15 970 kroner. Effektivt skattereduksjon blir dermed 372 kroner i måneden.

Om man også trekker denne summen fra bomutgiftene på 919 kroner, vil sykepleieren ha en utgift på 547 kroner i måneden. Nå er det midlertidig slik at kilometergodtgjørelsen er ment å dekke bileierens utgifter til å kjøre mellom jobb og arbeid, og ikke til å dekke bomutgifter, så den mest riktige utgiften blir likevel 919 kroner.

Dette er likevel langt mindre enn de 2000 kronene Siv Jensen i Fremskrittspartiet hevdet på TV 2 at sykepleieren ville få i månedelige utgifter.

Fremskrittspartiet sier som sagt nei til bomstasjoner, med mindre det finnes omkjøringsalternativer som er gratis.

Det har sykepleieren fra Jessheim. Hun vil derimot bruke lenger tid enn å kjøre motorveien, men om hun ønsker, kan hun komme til å fra jobb uten å noen bomutgifter. Dette nevnte aldri Siv Jensen i debatten.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling