- Siv er skadelig for Norge

Stoltenberg frykter Siv Jensen som etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (A) lar seg forstyrre på feriens første søndag kveld. Dette er viktig. Når Dagbladet spør om han frykter Siv Jensen (Frp) som statsminister, er han sterk og klar:

- Jeg mener at Siv Jensen står for en politikk som er skadelig for Norge, sier han.

- Jeg er dypt uenig i Fremskrittspartiets politikk. Derfor mener jeg at Jensen som statsminister vil skade av mange av de verdiene jeg står for og tror på.

Hoved-motstanderen

Stoltenberg forsikrer om at regjeringen slett ikke har tenkt å gi seg etter en periode, selv om nyere politisk historie viser at de fleste må nettopp det - og Frp herjer på meningsmålingene.

Han forteller at han «respekterer Siv Jensen som politisk motstander», men vil slett ikke være med på noen spekulasjoner om hvor lenge en eventuell statsminister Jensen ville sitte ved makta:

- Jeg skal jobbe hardt det neste året for å unngå at hun blir statsminister. Norge fortjener ikke det, av politiske grunner. Det skal vi unngå.

Stoltenberg er tydelig på at Jensen er hans hovedmotstander i neste års valg.

- JOBBE HARDT: - Jeg skal jobbe hardt det neste året for å unngå at Siv blir statsminister, sier statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
- JOBBE HARDT: - Jeg skal jobbe hardt det neste året for å unngå at Siv blir statsminister, sier statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

- Sånn sett er det en nyttig avklaring at Fremskrittspartiet og Siv Jensen framstår som høyresidens statsministerkandidat, sier Stoltenberg.

Selv om partileder Erna Solberg fra Høyre sier at hun er statsministerkandidat, har nemlig ikke Stoltenberg stor tro på hennes kandidatur hvis valgresultatet blir noe i nærheten av dagens meningsmålinger.

- Får vi et Fremskrittsparti som er dobbelt så stort som Høyre, da er politikkens tyngdelover slik at Høyre blir tvunget til å støtte Siv Jensen som statsminister, sier Stoltenberg.

- Et smålig, gjerrig land

Å tydeliggjøre de politiske forskjellene mellom høyre og venstre, er statsministerens hovedstrategi fram mot valget.

- Jeg er trygg på at vi kan vinne valget på det vi har gjort og det vi fortsatt skal gjøre. Ikke minst når alternativet er en Frp-regjering med Høyre på slep, da blir forskjellene ekstra tydelige.

Stoltenberg kan - og vil - snakke lenge om de politiske sakene fram mot valget. Der de rødgrønne vil øke statsstøtten til barnehager, sikre AFP og jobbe mot klimaendringene, vil Frp fjerne statsstøtten og AFP. samt stille spørsmål ved menneskeskapte klimaendringer. Statsministerens ordbruk om forskjellen i bistandspolitikken danner ansatsen for valgkampen:

- Norge ville framstå som et smålig, gjerrig land i verden hvis de avviklet bistanden.