Sukkeravgiften

Siv får tyn fra sine egne - må fjerne sukkeravgiften

Frps landsmøte fordømte sukkeravgiften. Nå får partileder og finansminister også klar beskjed fra Frps velgere.

AVGIFTSKRANGEL: Her kommer finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande med nyheten om at regjeringen vil kutte alkoholavgiften for over 100 norske småskalabrygerier. Men det er full strid om sukkeravgiften. Administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, krever at sukkeravgiften blir fjernet. Det vil også Siv Jensens parti. Men trolig skjer det ikke noe før i statsbudsjettet til høsten..
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
AVGIFTSKRANGEL: Her kommer finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande med nyheten om at regjeringen vil kutte alkoholavgiften for over 100 norske småskalabrygerier. Men det er full strid om sukkeravgiften. Administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, krever at sukkeravgiften blir fjernet. Det vil også Siv Jensens parti. Men trolig skjer det ikke noe før i statsbudsjettet til høsten.. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en undersøkelse Ipsos har gjort for Bryggeri- og drikkevareforeningen, sier 82 prosent av Frps velgere at det var feil å innføre avgiften på sjokolade og sukker. Bare 6 prosent er positive.

56 prosent av Frp-velgere sier de vil handle mer på grensa, og 75 prosent av dem tror avgiften ikke bidrar til å bedre folkehelsa.

Motstanden mot avgiften er også stor blant Høyre-velgere: Bare 14 prosent mener det var riktig å innføre den, 72 prosent mener det var feil.

Undersøkelsen omfatter i alt 548 respondenter. Av alle spurte mener 63 prosent at det var feil å innføre avgiften. Argumentet om at dyrere sukkerprodukter bidrar til bedre folkehelse, overbeviser ikke.

59 prosent tror ikke avgiften vil bidra til bedre folkehelse, 25 prosent sier ja. 79 prosent sier de ikke har redusert forbruket av sukkervarer som følge av avgiftsøkningen.

Mer grensehandel

33 prosent tror avgiftsøkningen fører til at de handler mer på grensa.

Bare blant velgere fra Rødt, SV og MDG er det et flertall som mener det var riktig å innføre denne avgiften. Hos KrF, som forhandlet fram avgiften under budsjettforhandlingene i Stortinget, er meningene delte: 41 prosent tror avgiften bidrar til bedre folkehelse, 42 prosent sier nei. I sum konkluderer 40 prosent av KrF-velgerne med at det ikke var riktig å innføre avgiften, 32 prosent mener det var riktig.

Frps finanspolitiske talsmann, Helge André Njåstad, gjør ikke noe forsøk på å forsvare sukkeraviften.

- Ikke Frps forslag

- Frp er imot sukkeravgiften, og mener at norske særavgifter må senkes eller fjernes helt. Den økte sukkeravgiften er et resultat av forhandlinger på Stortinget, og er ikke en avgift Frp har foreslått eller foreslått økt. Jeg er imidlertid ikke overrasket over at flere og flere er negative til høye, norske særavgifter, skriver Njåstad i en mail til Dagbladet.

- Jeg er overbevist om at folks spise- og drikkevaner ikke endrer seg over natten. Fremfor å øke særavgiftene vil vi heller få ned sukkerinntaket gjennom samarbeid med næringen, da dette har vist seg å være mer effektivt enn gjennom avgiftene ettersom vi har grensehandel, sier han.

Njåstad og kollegene fra de andre to regjeringspartiene Høyre og Venstre ble i kveld enige med KrF i Stortinget om revidert nasjonalbudsjett. Her er det ikke rom for store justeringer. Men signalet fra Frps egne er at sukkeravgiften skal vekk. Landsmøtet i vår vedtok en resolusjon.

På spørsmål om hvordan partiet skal følge opp, svarer Njåstad:

- Det er bra at flere enn Frp har begynt å engasjere seg for lavere særavgifter. Nå har til og med noen partier på venstresiden innsett at særavgiftene er en konkurranseulempe for norske produkter. Det er imidlertid ikke troverdig så lenge de år for år har kjempet for økte skatter og avgifter.

I statsbudsjettet?

- Med Frp i regjering er det samlede skatte- og avgiftstrykket redusert med over 24 milliarder kroner. Vi skal fortsette å jobbe for ytterligere skatte- og avgiftsreduksjoner. Det er i forbindelse med statsbudsjettet i høstsesjonen at det er anledning til å gjøre større endringer.

Administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, sier han forventer signaler om fjerning av sukkeravgiften allerede i revidert nasjonalbudsjett som det nå forhandles om i Stortinget.

- Beskjeden til Frp, til finansministeren og til statsministeren, er at de må ta styring og ikke la seg dupere av et parti som har bidratt til et fatalt vedtak. Det etablerer seg nå et forbruksmønster, hvor folk drar til Sverige i strie strømmer og hamstrer. Det er vanskelig å snu et slikt mønster når det først har etablert seg, hvis det ikke tas grep, sier Nome til Dagbladet.

- Må reverseres

- Vi krever at det under behandlingen i Stortinget skrives inn krav om-en grundig utredning av konsekvensene av avgiften, og at Stortinget må reversere den hvis konsekvensene er negative, sier Nome,

Han sier undersøkelsen viser at folk har fått med seg diskusjonen rundt sukkeravgiften.

- Undersøkelsen bekrefter at folk ikke tror avgiften fører til bedre folkehelse, slik KrF mente. Dermed blir dette symbolpolitikk uten særlig mening. Regjeringen har nok gamblet på at dette skulle gå over, men de har forregnet seg. Undersøkelsen bekrefter at Bryggeriforeningen har hatt gode argumenter, sier Nome.

Han sier tall viser at grensehandelen har økt kraftig, og at mye tyder på at folk kjøper med seg mer sukkerprodukter enn før.

- Aldri populært å øke avgiftene

INNSPURT: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) forhandler nå om revidert nasjonalbudsjett med Henrik Asheim (H) og Helge André Njåstad (Frp). Nummer to fra høyre er Frp-rådgiver Magnus Birkelund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INNSPURT: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) forhandler nå om revidert nasjonalbudsjett med Henrik Asheim (H) og Helge André Njåstad (Frp). Nummer to fra høyre er Frp-rådgiver Magnus Birkelund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell-Ingolf Ropstad sier sukkeravgiften ikke var KrFs idé.

- KrF ønsket i utgangspunktet å fjerne redusert moms på brus og godteri slik at de fikk ordinær moms på 25 prosent. Dette av hensyn til folkehelsa. Det ønsket ikke regjeringen, som foreslo å øke sukkeravgiften i stedet. Det aksepterte vi, sier Ropstad.

- Det er sjelden populært å øke avgiftene, heller ikke blant en del KrF-velgere. Men folkehelse er en av de største utfordringene vi har, og da er det et viktig mål for KrF å redusere godteri- og brusforbruket.

- Av og til må det tas grep som ikke er populære. Det er vi villig til, og det tror jeg KrF på lang sikt vil få støtte til, slik det også skjedde med røykeloven, sier Ropstad.

I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett har KrF krevd at vann og sukkerfrie drikker skal få redusert avgift, mens drikke med mye sukker får høyere avgift.

- Så ønsker KrF også å fjerne 350-kronersgrensa for avgiftsfri handel på nett. Vi vil at det skal betales avgift fra første krone. Det vil demme opp for denne handelslekkasjen, sier Ropstad.

Rammer arbeidsplasser

Mens regjeringspartiene og KrF sitter i innspurten i budsjettforhandlingene, har finanskomiteen utsatt behandlingen av et forslag fra Sp om å skrote sukkeravgiften.

- Det må gjøres noe med denne avgiften. Den rammer norske arbeidsplasser og norsk industri, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til NTB.

Finanskomiteen skulle avgi innstilling om forslaget i dag, men fristen ble skjøvet til kommende tirsdag. Etter det NTB forstår, ba KrF om utsettelsen og fikk regjeringspartiene med på det.

Regjeringen endret ikke avgiften i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, som de tre regjeringspartiene nå forhandler med KrF om. Partene har gitt seg frist til i morgen med å bli enige.

Nye tall fra Virke Handel viser at nordmenns netthandel fra utlandet nær har tredoblet seg fra 2011 til 2017, skriver NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer