Sukkeravgiften

Siv får tyn fra sine egne - må fjerne sukkeravgiften

Frps landsmøte fordømte sukkeravgiften. Nå får partileder og finansminister også klar beskjed fra Frps velgere.

AVGIFTSKRANGEL: Her kommer finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande med nyheten om at regjeringen vil kutte alkoholavgiften for over 100 norske småskalabrygerier. Men det er full strid om sukkeravgiften. Administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, krever at sukkeravgiften blir fjernet. Det vil også Siv Jensens parti. Men trolig skjer det ikke noe før i statsbudsjettet til høsten..
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
AVGIFTSKRANGEL: Her kommer finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande med nyheten om at regjeringen vil kutte alkoholavgiften for over 100 norske småskalabrygerier. Men det er full strid om sukkeravgiften. Administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, krever at sukkeravgiften blir fjernet. Det vil også Siv Jensens parti. Men trolig skjer det ikke noe før i statsbudsjettet til høsten.. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en undersøkelse Ipsos har gjort for Bryggeri- og drikkevareforeningen, sier 82 prosent av Frps velgere at det var feil å innføre avgiften på sjokolade og sukker. Bare 6 prosent er positive.

56 prosent av Frp-velgere sier de vil handle mer på grensa, og 75 prosent av dem tror avgiften ikke bidrar til å bedre folkehelsa.

Motstanden mot avgiften er også stor blant Høyre-velgere: Bare 14 prosent mener det var riktig å innføre den, 72 prosent mener det var feil.

Undersøkelsen omfatter i alt 548 respondenter. Av alle spurte mener 63 prosent at det var feil å innføre avgiften. Argumentet om at dyrere sukkerprodukter bidrar til bedre folkehelse, overbeviser ikke.

59 prosent tror ikke avgiften vil bidra til bedre folkehelse, 25 prosent sier ja. 79 prosent sier de ikke har redusert forbruket av sukkervarer som følge av avgiftsøkningen.

Mer grensehandel

33 prosent tror avgiftsøkningen fører til at de handler mer på grensa.

Bare blant velgere fra Rødt, SV og MDG er det et flertall som mener det var riktig å innføre denne avgiften. Hos KrF, som forhandlet fram avgiften under budsjettforhandlingene i Stortinget, er meningene delte: 41 prosent tror avgiften bidrar til bedre folkehelse, 42 prosent sier nei. I sum konkluderer 40 prosent av KrF-velgerne med at det ikke var riktig å innføre avgiften, 32 prosent mener det var riktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer