Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv forstår nett-grumset

Finansminister Siv Jensen mener mye av grumset som kommer fram i kommentarfelter og på sosiale medier er uttrykk for en legitim frykt og uro.

EN KREVENDE HØST: Finansminister Siv Jensen (Frp) kunne ta gode meningsmålinger med seg inn i juleferien, etter en lang og tøff høst med flyktningkrise og økende arbeidsledighet. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EN KREVENDE HØST: Finansminister Siv Jensen (Frp) kunne ta gode meningsmålinger med seg inn i juleferien, etter en lang og tøff høst med flyktningkrise og økende arbeidsledighet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er i hvert fall ingen som kan beskylde meg for å endre oppfatning, sier finansminister Siv Jensen.

Tross en hektisk utgang på arbeidsåret, kan Frp-lederen trolig gå inn i 2016 med en betydelig lavere hvilepuls enn i våres.

Da bukket Fremskrittspartiet (Frp) under titallet på en av Dagbladets målinger for første gang siden 1996, en oppslutning gjenspeilet i høstens kommunevalg. Nå er sommerens dugnadsånd for flyktninger erstattet av en mer innvandringskritisk bris, som har blåst ny vind i seilene for partiet.

Voldsom framgang I Dagbladets novembermåling gikk de fram med hele 7,4 prosentpoeng fra måneden før, til 17,5 prosent, en oppslutning som langt på vei blir opprettholdt i den siste målingen før jul.

Jensen tror en av årsakene til dette er at de har vært konsekvente i sin politikk, selv når den ikke er i tråd med samfunnstrendene.

- Frp's politikk har ligget fast hele tida. Vi har sagt det samme om dette spørsmålet i mange år, også i valgkampen, hvor vinden blåste i en litt annen retning, sier hun.

- Det tror jeg bare bidrar til økt tillit for vår del, men jeg tror samtidig at folk er veldig klar over at problemene ikke er løst, selv om vi nå har fått flertall for å stramme inn. Vi kommer til å ha betydelige utfordringer på flyktningområdet i hele neste år.

- Legitim frykt - Stemningsskiftet i innvandringsdebatten har også medført en del grums i kommentarfelter og sosiale medier, hva tenker du om de holdningene som kommer til syne her?

- Hver enkelt av oss har et ansvar for hva vi publiserer i sosiale medier, men på den andre siden er dette et tveegget sverd. Det er bedre med debatt enn at dette ikke kommer fram i det hele tatt, og det er gjennom debatt at man kan påvirke synspunkter og holdninger. Så dette mener jeg ikke det er enkle svar på, sier Jensen, og legger til:

- Det er ikke alt som kommer fram i disse kommentarfeltene som er grums. Det er mye som er uttrykk for en uro, usikkerhet og frykt som jeg mener er helt legitim. Så er det alltid noen som går over grensa og kanskje angrer litt på det dagen etter.

Svenske utfordringer Jensen nærer heller ingen uttalt frykt for en økt polarisering som i Sverige, hvor det er blitt registrert minst 30 branner i flyktningboliger i løpet av høsten og vinteren, og hvor det i en periode kom 10 000 asylsøkere i uka.

- Nå er det ganske store forskjeller mellom Norge og Sverige, ikke minst i hvordan man over tid har håndtert asyl- og flyktningspørsmål. Selv om vi har ment over tid at det er behov for en strengere asylpolitikk i Norge, har den fortsatt vært strammere enn i Sverige, med de utfordringene det har skapt for det svenske samfunnet. Det er åpenbart, og det erkjenner også svenskene, sier hun.

Tøff høst Og selv om Frp-lederen er svært tilfreds med at de endelig har fått gjennomslag for mange av sine forslag til innstramminger i innvandringspolitikken, og fornøyd med «statsbudsjettets hovedprofil», ser hun tilbake på en lang og krevende høst.

- For min del har dette vært en veldig tøff høst fordi vi skal håndtere en kraftig asyltilstrømming sammen med betydelige utfordringer i norsk økonomi. Alt det som nå skjer er med å påvirke handlingsrommet vårt framover, sier hun.

- Det har bekymret meg, og det har vært årsaken til at jeg synes dette har vært en svært krevende høst, mer enn at det av og til har blåst litt på toppene i forhandlingene i Stortinget.

Arbeid og integrering Det ble ståhei da Frp's stortingsgruppe ville gå en ekstra runde på regjeringens tilleggsmelding til statsbudsjettet, og nærmest avviste forhandlinger dersom de andre partiene ikke godtok deres innstrammingsforslag. Jensen vil ikke gå kritikerne i møte.

- Jeg synes gjennomgående stortingsgruppene våre gjør en kjempeinnsats i å få drevet gjennom beslutninger i Stortinget. Det er klart de har en krevende jobb, for de skal forhandle i alle saker, og de har jo lykkes stort med å få det til, sier hun.

De siste forhandlingene resulterte i integreringsforliket, som vil følges opp når regjeringen kommer med sin integreringsmelding til våren. Dette er ett av tre hovedområder Jensen sier hun vil ha betydelig fokus på til neste år, i tillegg til arbeidsledigheten og oppfølgingen av klimaavtalen. Her vil hun trolig få god hjelp av Frp's nye asyl- og integreringsminister, Sylvi Listhaug.

- Dette er en statsrådspost Frp lenge har ønsket seg, med ansvar for både asyl- og integreringspolitikken, sier Jensen.

- Hvis ikke vi får kontroll over asyltilstrømningen og integreringen på sikt, vil dette legge beslag på enorme ressurser og det gjør det mer krevende med budsjett. Det bekymrer finansministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media