MANNEFRITT: Det tidligere så mannsdominerte Frp går nye tider i møte, hvis partiets kvinnenettverk får det som de vil. Foto: Bjørn Inge Bergestuen
MANNEFRITT: Det tidligere så mannsdominerte Frp går nye tider i møte, hvis partiets kvinnenettverk får det som de vil. Foto: Bjørn Inge BergestuenVis mer

Frp

Siv jakter damer

Frp-kvinnene danner nettverk, men nekter å la seg kvotere inn i politikken.

I ettermiddag oppsummerer Frp-leder Siv Jensen det politiske halvårsregnskapet ved Rådhuset i Oslo. Samtidig har partiet startet en offensiv for å rekruttere flere kvinner.

Tallenes tale er klar: 37 prosent av Frp-velgerne er kvinner, mens bare hvert fjerde partimedlem er kvinner. Forrige lørdag gjennomførte Frp-kvinner fra alle landets fylker en åtte timers samling i Frp-basen i hovedstaden. Målsetting: Å rekruttere flere kvinner.

– Det er ingen grunn til at ikke flere kvinner skal både være medlem og stemme Frp, sier Siv Jensen.

– Vår politikk for en enklere og tryggere hverdag passer for alle, også kvinner. Vi vet at mange kvinner er opptatt av eldreomsorg, trygge skoleveier, sykehus, og innvandrings- og integreringspolitikk. Dette er viktige saker for Frp, sier hun.

Halvgamle menn

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos var blant innlederne på kvinnekonferansen til Frp. Hun forteller om unison motstand mot kvotering.

13 ÅR: Kari Kjønaas Kjos har representert Frp på Stortinget for Akershus siden 2005. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
13 ÅR: Kari Kjønaas Kjos har representert Frp på Stortinget for Akershus siden 2005. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

– Vi vil velges for den vi er, ikke i form av ei kvinnekvote. Derfor tror vi heller på eksempelets makt. Synlige, tydelige kvinner tiltrekker seg kvinner. Det sier seg selv at hvis du har en trio av halvgamle menn på toppen av lista, så er det ikke akkurat et trekkplaster for å få kvinner til å engasjere seg, sier Kari Kjønaas Kjos.

– Noe av det mest positive vi nå opplever er at så mange innvandrerkvinner melder seg inn i Frp. De som velger friheten velger oss. Det er utrolig inspirerende, sier hun.

Sju av ti kvinner

Frp-kvinnene er skeptiske til et organisert kvinneforum, slik de andre partiene har.

– Vi har mer tro på et nettverk for å dele erfaringer om hvordan vi kan engasjere flere kvinner i politikken. Da jeg begynte i Frp i Lørenskog, hadde partiet ei aktiv kvinne. Vi jobbet bevisst for å rekruttere. Det førte til at vi fikk ei Frp-gruppe i kommunestyret der sju av ti var kvinner, forteller Kari Kjønaas Kjos.

Hennes stortingskollega Åshild Bruun-Gundersen er eneste kvinnelige representant fra Aust-Agder, uansett parti.

– Det har vært situasjonen de siste ni åra faktisk. Kvoteringen de andre partiene holder på med har ikke hjulpet dem. Nøkkelen er å få flere kvinner til å ville stille til valg. Derfor er kvinnenettverket vårt viktig, sier Åshild Bruun-Gundersen.

Koke kaffe og sånn

Da Siv Jensen overtok som øverste sjef Frp våren 2006, beholdt hun tittelen til forgjenger Carl I. Hagen. I tre år var Siv partiformann, før landsmøtet i 2009 mot to stemmer vedtok at hun skulle være partileder.

Tidene har forandret seg på mange vis i Fremskrittspartiet. Da universitetsutdannede Inger-Marie Ytterhorn ble innvalgt i sentralstyret til Frp i 1988, var hun eneste kvinne. Det første møtet ble minneverdig, har hun fortalt:

«Carl lot hver av de mannlige sentralstyremedlemmene presentere seg. Da turen kom til meg, tok han ordet og sa: «Og så er det Inger-Marie, da, hun har vært husmor og kokt kaffe og sånn.» Så gikk han videre til nestemann som fikk presentere seg.»

Bikket 20 prosent

Under Siv Jensens ledelse passerte kvinneandelen i stortingsgruppa for første gang tjue prosent.

I perioden før Siv overtok, i 2001–05 var tre av 26 Frp-representanter kvinner. I 2009–13 besto stortingsgruppa av 10 kvinner og 31 menn. I perioden 2013–17 sju kvinner og 22 menn, mens det inneværende periode er seks kvinner og 21 menn. I regjeringen hadde Frp fra starten i 2013 tre kvinnelige statsråder og fire mannlige. Etter Venstres inntreden har Frp nå to kvinnelige og fem mannlige statsråder.

– Frp har et mål om å øke antall kvinneligere velgere, medlemmer og tillitsvalgte. Vi har derfor engasjert Frp-kvinner fra hele landet for å komme med innspill til hvordan vi skal nå det målet, sier Fredrik Färber, generalsekretær i Frp.