Siv Jensen: - Dette er ondskap satt i system

- Jeg forstår ikke hvordan folk som lever i et vestlig land kan utvikle et så «merkelig hat».

UROVEKKENDE: Fremskrittspartiets Siv Jensen sier den politiske ideologien som driver folk til å begå terrorhandlinger, må bekjempes med nebb og klør.
Foto: Espen Røst/Dagbladet
UROVEKKENDE: Fremskrittspartiets Siv Jensen sier den politiske ideologien som driver folk til å begå terrorhandlinger, må bekjempes med nebb og klør. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, betegner selvmordsbomben i Stockholm som urovekkende, og sier hun ikke slutter å forundre seg over at personer som flykter fra nød og elendighet - til velstand og muligheter  - kan utvikle et hat som fører til handlinger som dette.

- Må bekjempes -  Personer som er i stand til å utføre handlinger som dette, er drevet av en farlig politisk ideologi, en ideologi som må bekjempes med nebb og klør, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Frykter du lignede terrorhandlinger på norsk jord?

- Jeg ønsker ikke å piske opp stemningen, og stoler på at PST og politiet har god kontroll over ekstreme grupperinger her i landet, men det er klart at det blir veldig nært når ting som dette skjer i i nabolandet vårt.

- Kan få heltestatus Venstres Abid Q. Raja er redd muslimer i radikale miljøer i Norge kan la seg inspirere av terrorbomben i Sverige.

- Jeg er dessverre redd for at han om sprengte seg i Sverige kan få heltestatus i enkelte miljøer i Norge, sier Abid Q. Raja.

Han frykter også at terrorhandlingen kan bidra til å senke terskelen for å begå og akseptere terrorhandlinger også her i landet.

Sterke trusler Raja, som leder i Minoritetspolitisk tenketank, Minotenk, og har gjennom sin kritikk av ytterliggående islam selv blitt utsatt for sterke trusler fra islamistiske miljøer i Norge.

- Terrorhandlingen i Sverige kan bli et eksempel for unge og ytterliggående muslimer i Norge på at «hvis andre klarer det, så kan jeg også klare det», sier Raja.

- Det er ingenting som tilsier at det ikke kan skje i Norge, sier han.

Roser justisministeren Raja roser justisminister Knut Storberget (Ap) for handlingsplanen mot religiøs ekstremisme, som han mener gir en mulighet til å nå fram til enkeltmennesker før «selvradikaliseringen» har gått for langt.

- Fra å være en helt ufarlig muslim på gata i Sverige, har det skjedd noe med 28-åringen, før han kom til stadiet hvor han var i stand til å sprenge seg i lufta, sier han.

- Et lett bytte Det samme frykter Raja kan skje med det han kaller annen generasjons innvandrere i Norge.

- Første generasjons innvandrere som kom til Norge på 1970-tallet er jo totalt ufarlige. Vi må tørre å se at dagens ungdom ikke er som foreldrene sine. Mange av dem faller utenfor dagens norske samfunn, og de kan bli lett bytte for voksne «sjarmører» som står for en radikalisering av islam, sier han.

FRYKTER NYREKRUTTERING: Venstres Abid Q. Raja mener en del unge annen generasjons innvandrere i Norge er i faresonen med tanke på ekstremisme. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
FRYKTER NYREKRUTTERING: Venstres Abid Q. Raja mener en del unge annen generasjons innvandrere i Norge er i faresonen med tanke på ekstremisme. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer