KOMMENTERER IRAN-REISEN: Finansminister Siv Jensen (Frp), her med Fiskeriminister Per Sandberg (Frp).
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KOMMENTERER IRAN-REISEN: Finansminister Siv Jensen (Frp), her med Fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Siv Jensen: - Endrer ikke Frps holdning til Iran

Varsler at Sandberg vil svare i Stortinget om sin habilitet i Iran-saken.

Dagbladet har spurt Frp-leder Siv Jensen om nestleder Per Sandbergs Iran-ferie med kjæresten i slutten av juli.

- Jeg registrerer at Per Sandberg har vært på ferie i Iran. Dette endrer ikke på FrPs kritiske holdning til politikken som føres av regimet i Iran, svarer Jensen i dag.

Hun understreker at partiet er «svært kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt den omfattende bruken av dødsstraff».

- Vi er også kritiske til Irans rolle i flere av konfliktene i regionen, sier Jensen.

Sandberg har fått kritikk for for at han ikke på forhånd varslet statsministerens kontor om ferieturen.

Habilitet

Sandberg reiste til Iran med Bahareh Letnes (28). Hun kom til Norge som asylsøker på 2000-tallet og fikk etter flere avslag opphold. Letnes er nå norsk statsborger og har nylig etablert et selskap for import og eksport av fisk. Selskapet har ingen aktivitet.

- Når det gjelder spørsmål om Per Sandbergs habilitet så gjelder det at hver enkelt politiker har et selvstendig ansvar for å opplyse sitt embetsverk om det foreligger forhold som gjør at det kan reises tvil om vedkommendes habilitet knyttet til en konkret sak departementet har til behandling. Det er derfor viktig å sette seg inn i habilitetsreglene. Hvis man anser seg selv som inhabil eller er i tvil om dette, bør man i første omgang ta saken opp med eget embetsverk, sier Jensen.

- Jeg oppfatter at Per Sandberg vil være årvåken og vurdere sin egen habilitet om det kommer noen sak som har betydning for eller omfatter selskapet som er etablert av kvinnen han reiste til Iran sammen med, sier Jensen.

Vil svare

- Per har også gjort det klart at han vil svare Stortinget for å sikre at de har informasjon om hans habilitet, sier Jensen.