TILTAKENE VIRKER: Finansminister Siv Jensen mener regjeringens tiltak for omstilling og nye arbeidsplasser virker. Hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre kortslutter i sin kritikk av regjeringen. Her deltar Ap-lederen og finansministeren i en paneldebatt sammen med statsminister Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TILTAKENE VIRKER: Finansminister Siv Jensen mener regjeringens tiltak for omstilling og nye arbeidsplasser virker. Hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre kortslutter i sin kritikk av regjeringen. Her deltar Ap-lederen og finansministeren i en paneldebatt sammen med statsminister Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Norsk økonomi

Siv Jensen: - Flere kort­slutninger fra Jonas

Siv Jensen mener regjeringen lykkes med å skape arbeidsplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i sin landsstyretale i går ettermiddag at under Høyre/Frp-regjeringens tre år ved makten knapt er skapt nye jobber.

- Det er bare skapt 25 000 nye jobber, hvorav tre av fire i offentlig sektor. Til sammenligning ble det skapt 355 000 nye arbeidsplasser under Stoltenberg-regjeringen, to av tre i privat sektor, til tross for finanskrisa, sa Støre i talen.

Ifølge Støre betyr dette at regjeringens strategi for å skape arbeidsplasser er mislykket.

- Kan ikke sammenlignes

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen mener Støre begår flere kortslutninger.

- Han begynner ofte med en festtale om at man ikke skal klandre regjeringen for oljeprisfallet. Men så følger han opp med å klandre oss for konsekvenser av oljeprisfallet. Vi er nå i en helt annen situasjon enn under finanskrisa, så å sammenligne den med situasjonen i dag, er en kortslutning.

Da var det akutt krise i kapitalmarkedene, så det måtte treffes kortsiktige tiltak. Nå omstiller vi norsk økonomi fra en situasjon der oljeøkonomien har vært den største vekstmotoren til en økonomi der veksten skapes av andre deler av næringslivet. Da er skattelettelser, forskning og innovasjon og samferdsel avgjørende tiltak for å få veksten opp, sier Jensen.

- En sorgens dag for Støre

- Så kommer vi til neste kortslutning. Støre har ment at vi burde brukt mer penger på offentlige tiltak. Han har beskyldt oss for å bruke for mye oljepenger, men samtidig kritisert oss for for stor oljeavhengighet.

- Nå har Cappelen-utvalget, der også LO er med, slått fast at regjeringens politikk har virket. Utvalget slår fast at regjeringens ekspansive finanspolitikk har gitt resultater. Det står i grell kontrast til det Støre hevder. Så dette må jo være en sorgens dag for han, sier Jensen.

Utvalget hun viser til, er en rapport om lønnsdannelsen i Norge etter 2013. Der heter det at moderate lønnsoppgjør, lav rente og en ekspansiv finanspolitikk har dempet effekten av oljenedturen. LOs sjeføkonom Stein Reegård, som har vært med i utvalget, mener Jensen konkluderer uten å ha lest rapporten godt nok.

- Plukker ut enkeltsetninger

- Det fremmer ikke partssamarbeidet når man, etter å ha fått en seriøs rapport, driver sånn æddabædda-retorikk ved å plukke ut enkeltsetninger, sier han til NTB.

Siv Jensen sier det nå kommer signaler om økt optimisme i næringslivet, noe som kan betyr nye investeringer og nye arbeidsplasser.

- Tiltakene virker. Men det er mye usikkerhet, så regjeringen må fortsatt føre en fornuftig finanspolitikk, sier Jensen.

- Slår inn åpne dører

I talen sa Støre at Ap vil være en garantist for ryddige forhold for ansatte i den nye delingsøkonomien. Siv Jensen skjønner ikke hva Støre mener.

- Jeg skjønner ikke helt hva han skal garantere. Veldig mange i denne økonomien er ikke ansatt, men er selvstendig næringsdrivende. Derfor har vi satt ned et utvalg som skal se på hvordan tilværelsen for de nye bedriftene kan bli tryggere, og hvordan de som jobber der, får trygde- og pensjonsrettigheter. Så her slår Støre inn åpne dører, sier Jensen.