Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensen: - Jeg er ikke enig i Ellingsens støtte til Odins soldater

Frp-lederen går mot egen stortingsrepresentant. Hevder hun ikke visste at utspillet kom.

IKKE ENIG MED ELLINGSEN: Siv Jensen sier hun ikke støtter Jan Arild Ellingsen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE ENIG MED ELLINGSEN: Siv Jensen sier hun ikke støtter Jan Arild Ellingsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sier hun ikke er enig med partikollega Jan Arild Ellingsens uttalelser om Odins soldater. I dag tidlig fortalte Ellingsen at gruppa bør få «honnør» for å ville hjelpe til å holde norske byer trygge.

- Jeg er ikke enig i det Ellingsen sa. Det er politiet som har ansvaret for å sikre tryggheten i Norge. Derfor har vi også økt bevilgningene til politiet, sier Jensen til Dagbladet.

Hun avviser likevel at Ellingsens uttalelser vil få konsekvenser for ham.

- Nei, vi lever i et demokrati, svarer hun.

Ante ikke om utspillet Jensen sier at hun ikke var klar over kraftsalvene Ellingsen skulle komme med under Politisk kvarter i dag.

- Jeg var ikke klar over det, nei. Regjeringa er veldig tydelig på at vi skal jobbe for trygghet i norske byer på andre måter enn Odins soldater, avslutter finansministeren.

Heller ikke statsminister Erna Solberg støtter Ellingsen. 

- Odins soldaters har ingen plass i arbeidet for trygge gater. Farlig verdisyn. Ellingsen uttalelser representerer ikke Regjeringen, skriver statsministeren på Twitter.

Solberg har høster ros fra opposisjonen på Stortinget for å tydelig ta avstand fra Ellingsen. Både Hadia Tajik (Ap), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Iselin Nybø (V) gir statsministeren skryt når Dagbladet kontakter dem. 

Ga Odins soldater «honnør»
Det var under Politisk kvarter på NRK radio at Ellingsen kom med følgende utspill:

«Det er altså sånn at vi tidvis har et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet og det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss og der politiet ikke har nok ressurser til å gjøre jobben. Der synes i hvert fall vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet, redusere kriminaliteten, bør få honnør nettopp for det».

Odins soldater hevder de skal bidra til å holde norske byer trygge. Gruppa har den siste tida begynt å patruljere ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Gruppens nasjonale talsperson er Ronny Alte, som tidligere er kjent fra ytre høyre-grupperinger som Norwegian Defence League og Pegida.

Refs fra egne rekker Alte har tirsdag takket Ellingsen for støtten. Men Ellingsen får ikke støtte fra egen stortingsgruppe.

- Dette er Ellingsens personlige ytring, sier Frps parlamentariske leder Harald Nesvik.

Anders Werp i Høyre er ikke nådig i sin dom. 

- Jeg får en vond smak i munnen av det de holder på med. Dette bidrar ikke til å skape trygghet, sier han.

Opphavsmannen til Soldiers of Odin, finske Mika Ranta, er selvutnevnt nasjonalsosialist. Hans gruppering mener muslimske innvandrere er årsaken til en påstått økning i kriminalitet og bærer plakater med budskap om at «innvandrere ikke velkomne» i gatene, skriver Reuters.