Siv Jensen: - Jeg har aldri hørt Olav Thon sutre over å betale skatt

Olav Thon i 2008: - Norge er den siste sovjetstat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olav Thon rykket i dag en helsides annonse i flere aviser, hvor han varsler sin støtte til Fremskrittspartiet.

Siv Jensen sier hun er glad for støtten fra Thon.

- Jeg ble egentlig ganske stolt da jeg så de annonsene han har rykket inn i dag. Fordi han peker på noe av det som er helt grunnleggende for oss, sier Jensen når hun stiller til partiledergrill i Dagbladets valgbod i dag.

- Aldri hørt Thon skatte-sutre Blant grunnene Thon nevner for å stemme Frp, er fordi det blir lettere for Høyre å føre høyrepolitikk. Nedbygging av byråkrati, bærekraftig innvandringspolitikk, ungdoms framtidsutsikter og gode muligheter for eldre nevnes også.

- Fremskrittspartiets program er fornuftig, skriver Thon.

Blant punktene som ikke er nevnt, er senking av skattene, som både Frp og Høyre går til valg på. På spørsmål fra programlederne om ikke skattespørsmålet likevel er viktig for Thon, svarer Jensen avvisende. 

- Jeg har aldri hørt Olav Thon sutre over å betale skatt. Han er opptatt av å ha gode rammebetingelser for å drive virksomheten sin for å sikre de tusenvis av ansatte som han sysselsetter hver eneste dag, og det er viktig, sier hun.

- Den siste sovjetstat Men Thon har tidligere vært ute med ramsalt kritikk av blant annet skattesystemet.

STØTTER FRP: Milliardær Olav Thon gikk i dag ut med sin støtte til Frp gjennom en annonse i blant annet Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER FRP: Milliardær Olav Thon gikk i dag ut med sin støtte til Frp gjennom en annonse i blant annet Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I et intervju med Dagens Næringsliv i 2008 omtalte han Norge som «den siste sovjetstat».

- Tidligere hadde vi regelen om at man maksimalt kunne beskattes med 80 prosent. Nå er situasjonen at for eksempel jeg betaler 120 prosent skatt. Det gjør jeg fordi regjeringen har bestemt det, og vi må jo oppfører vi oss skikkelig. Men det begynner å ligne på en situasjon vi har sett før. Det vil ikke skje like fort som i Øst-Europa, men denne politikken vil føre til at formuene bli borte, sa Thon.

Intervjuet ble gjengitt i en rekke av de største mediene da det kom ut, og er ikke blitt glemt. På SVs landsmøte utpekte partileder Audun Lysbakken Frp som hovedmotstander.

SJU PUNKTER: Olav Thon kommer med sju argumenter for hvorfor han stemmer Frp i dagens aviser. Faksimile: Dagbladet
SJU PUNKTER: Olav Thon kommer med sju argumenter for hvorfor han stemmer Frp i dagens aviser. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Samtidig harselerte han med Thons karakteristikk av Norge som en siste sovjetstat og milliardær Stein Erik Hagen Øst-Europa-advarsel noen uker før Thon var ute.

- Og de fikk rett. Det slo meg i dag da jeg gikk forbi brødkøen og så en militærparade marsjere forbi, sa SV-lederen syrlig ironisk ifølge NTB.

Formuesskatt I intervjuet med Dagens Næringsliv tok Thon også til orde for å fjerne formuesskatten, helt i tråd med Frp's politikk.

- Ja, absolutt. Den er tatt bort i Sverige. Alle oljeinntektene gjør at norske politikere tar for lett på all kritikk mot skattenivået og mot faren for at mennesker med formue velger å flytte ut. Jeg kan sette meg i bilen og pendle fra mine eiendommer i Sverige og til Oslo. Jeg vil ikke bruke så mye lengre tid enn det folk fra Bærum eller Asker bruker til jobben. I Sverige finnes er det heller nesten ikke arveskatt, sa Thon og la til at han selv aldri har vurdert å flytte ut av landet.

 

Jensen sier under Dagbladets livesending at det er en avsporing å tro at det eneste næringslivsledere er opptatt av, er formuesskatt.

- Men den er viktig, sier Jensen og trekker fram forskjellen mellom at utenlandske bedrifter i Norge slipper å betale formuesskatt, mens norske bedrifter må.