Regjeringens budsjettkonferanse i gang

Siv Jensen: - Nå blir det kamp!

Det går så det griner i norsk økonomi. Erna og Siv varsler at det betyr et strammere budsjett.

STRAMT: Partilederne i regjeringen Olaug Bollestad (KrF), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) nøt sola før de harde forhandlingene begynte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRAMT: Partilederne i regjeringen Olaug Bollestad (KrF), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) nøt sola før de harde forhandlingene begynte. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

HURDALSJØEN (Dagbladet/NTB): Regjeringen møtes denne uka på Hurdalsjøen hotell i Akershus for å avklare hovedlinjene i statsbudsjettet 2020.

På vei inn ga finansminister Siv Jensen (Frp) følgende statusoppdatering:

- Det går godt i norsk økonomi, det er optimisme. Og i næringslivet utenfor oljesektoren har investeringene ikke vært høyere siden finanskrisen.

- Håndtert

Litt tidligere lo hun godt på spørsmål fra pressen om dyre KrF-seire.

- Ja, nå blir det kamp! sa finansminister Jensen.

På Dagbladets spørsmål om Frp-lederen vil prioritere el-avgiften og skatter som vanlige folk vil merke i budsjettet, sa Siv Jensen at ekstrautbetalingen til dem med bostøtte, allerede har håndtert belastningen for dem med dårligst råd.

- Resten av skatteopplegget får vi vente med til oktober, lo Jensen.

Finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) har flere ganger sagt at formuesskatten bør prioriteres, men det ville ikke finansministeren gå inn på.

Holde igjen

Det betyr trangere tider for statsrådene som de neste dagene skal kjempe om kroner til sine budsjettområder:

– Vi må holde igjen i de offentlige budsjettene når det går godt i økonomien, for å unngå å legge press på både rente og kronekurs, sa Jensen.

Flere kutt

De fire partilederne i regjeringen Solberg møtte pressen før tre lange dager med forhandlinger.

I forkant av konferansen har Jensen advart om at handlingsrommet i neste års statsbudsjett blir trangere enn før, og vil inneholde flere kutt og færre dyre satsinger enn foregående budsjetter.

Gjennomslag

Men i forkant av denne konferansen ligger også Granavolden-erklæringen i bunn. Med på statsminister Erna Solbergs (H) lag er også KrF kommet. I erklæringen har alle fire partier fått sine gjennomslag – som gjerne koster penger.

Regjeringen holder hvert år to konferanser i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet, som oftest i mars og august. Mars-konferansen varer normalt i tre dager og regnes som den viktigste.