UENIGE: Erna Solberg oppfordrer norske kommuner til å bidra i dugnaden med å bosette syriske flyktninger. Beskjeden går stikk i strid med det Solbergs egen finansminister uttalte på Frps valgkampåpning i Ålesund lørdag. Der oppfordret Siv Jensen norske kommuner om å sabotere Syria-avtalen som ble vedtatt på Stortinget i vår. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
UENIGE: Erna Solberg oppfordrer norske kommuner til å bidra i dugnaden med å bosette syriske flyktninger. Beskjeden går stikk i strid med det Solbergs egen finansminister uttalte på Frps valgkampåpning i Ålesund lørdag. Der oppfordret Siv Jensen norske kommuner om å sabotere Syria-avtalen som ble vedtatt på Stortinget i vår. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Siv Jensen: - SI NEI! Erna Solberg: - SI JA!

Statsminister og finansminister med to vidt forskjellige beskjeder til kommunene om mottak av flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL/ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): - Jeg oppmuntrer norske kommuner til å delta i det viktige arbeidet med å bosette og integrere flyktninger fra Syria. Denne dugnaden skal vi få til, skriver Erna Solberg i en uttalelse.

Beskjeden går stikk i strid med det Solbergs egen finansminister uttalte på Frp's valgkampåpning i Ålesund lørdag. Der oppfordret Siv Jensen norske kommuner om å sabotere Syria-avtalen som ble vedtatt på Stortinget i vår.

- Jo flere kommuner som sier nei til å ta imot flyktninger, jo større sannsynlighet er det for at avtalen ikke gjennomføres, sa Siv Jensen i Ålesund i dag.

- Må vise hvem som er sjefen I Syria-avtalen gikk Høyre, Ap, Sp, KrF, Venstre og MDG inn for å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år. Men det er kommunene som må bosette dem, noe finansministeren nå forsøker å stoppe.

Utspillet har ført til kraftige reaksjoner fra både Ap og SV, og KrF-leder Knut Arild Hareide mener Solberg nå må vise hvem som er sjefen:

- Enda en gang må Erna Solberg vise hvem som er sjefen. Solberg har gitt oss forsikringer på at avtalen som Stortinget har vedtatt skal følges opp i regjering, og nå må hun fortelle sine statsråder - inkludert Siv Jensen - hvor skapet skal stå, sier Hareide til Dagbladet.

Forsikrer Hareide Erna Solberg forsikrer nok en gang at avtalen skal gjennomføres:

- Dette er en kommunevalgkamp og FrP må få argumentere for det som er deres politikk i kommunene. Det er riktig som Fremskrittspartiet påpeker at Syria-avtalen skal evalueres i forbindelse med budsjettet for 2017.  Jeg vil imidlertid forsikre om at regjeringen følger opp Syria-avtalen, uttaler hun.

Solberg presiserer at for å avhjelpe situasjonen for syriske flyktninger i en svært vanskelig situasjon må vi både hjelpe i nærområdene og her hjemme.

- Alle vet at FrP ikke ville gå like langt på Stortinget som det ble enighet om. De andre partiene ville ha 10.000 syriske flyktninger over to år, mens avtalen ble 8000 på tre år.

Trakk seg I juni ble alle partiene på Stortinget - bortsett fra SV og Frp - enige om å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år.

Frp trakk seg fra forhandlingene bare dager før avtalen var i havn. Dagen etter holdt partiet krisemøte, hvor de kom fram til at de ville fremme forslag om en folkeavstemning om Syria-avtalen. Et forslag betegnet som skamløs populisme, blant annet av Dagbladet på lederplass. Forslaget ble også raskt skutt ned av alle de andre politiske partiene.