Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siv Jensen: – En viktig dag

– Dette er en viktig dag. Statsbudsjettet berører alle mennesker i hele Norge, sier finansminister Siv Jensen (Frp) timer før budsjettet legges fram.

MØTTE PRESSEN: Finansminister Siv Jensen møtte pressen før regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2020 mandag morgen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Det er så hyggelig å ha sånne velkomstkomiteer om morgenen, sa en blid Jensen da hun møtte et titall journalister og fotografer utenfor sin bolig i Oslo mandag morgen.

- Jeg har sovet godt, men ikke så veldig lenge, innrømmet hun.

Statsbudsjettet legges fram klokken 10 i dag. Samtidig går finansministeren på Stortingets talerstol og redegjør om budsjettforslaget. Allerede klokken 8 vil nøkkeltall bli kjent gjennom en pressemelding fra Finansdepartementet.

Om innholdet er mye kjent gjennom mer eller mindre styrte lekkasjer til mediene, men kuttene som skal sørge for inndekning, er det knyttet en viss spenning til.

- Passe på

Budsjettforslaget er det første som Solberg-regjeringen legger fram, etter at KrF trådte inn og sørget for en flertallsregjering.

- Det aller viktigste er at vi skal passe på at det fortsetter å gå bra og at bedriftene våre kan ansette flere, slik at flere mennesker kan komme i jobb, sa Jensen.

- Arbeidsledigheten er nå på et rekordlavt nivå. Det går bra, og veksten tar seg opp over hele landet. Bedriftene våre leverer gode resultater, og det gjør at vi kan sikre bærekraften i norsk økonomi og trygge velferdsordningene våre, fulgte finansministeren opp.

- Vi går inn i en tid hvor vi blir flere eldre. Det kommer til å være et større behov for å finansiere pensjonsutgifter og pleie- og omsorgsutgifter, fortsatte hun.

Ikke bruke for mye

På spørsmål om noen kommer til å bli skuffet, svarte finansminister Siv Jensen slik:

- Det er alltid noen som ønsker seg mer penger til et formål. Vi må huske på at når det går godt i Norge, så betyr det at norsk økonomi vokser. Så vi kommer til å kunne bruke mer penger på mange ting, men vi må også passe på at vi ikke bruker for mye penger, rett og slett fordi det kommer til å bety at konkurranseevnen til bedriftene våre kan settes i fare.

Når statsbudsjettet er lagt fram, starter Stortingets komiteer og partigrupper arbeidet med budsjettforslaget. Finanskomiteen samordner arbeidet og skal innen 20. november avgi innstilling til statsbudsjettet. Finansinnstillingen skal behandles i Stortinget innen en uke, og da er inntekter og utgifter i praksis fordelt på de ulike rammeområdene.

De andre komiteene kan da bare foreta omdisponeringer innenfor den vedtatte rammen. Alle komiteenes budsjettinnstillinger skal i henhold til tidsplanen være ferdig behandlet i Stortinget senest 15. desember.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media