UENIGHET: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen mener Arbeiderpartiet tøver, svartmaler og omgår fakta i diskusjoner om skatt, ledighet og kommuneøkonomi.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UENIGHET: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen mener Arbeiderpartiet tøver, svartmaler og omgår fakta i diskusjoner om skatt, ledighet og kommuneøkonomi. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Siv Jensen angriper Ap for uredelig valgkamp

- De omgår fakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen mener Arbeiderpartiet tøver, svartmaler og omgår fakta i diskusjoner om skatt, ledighet og kommuneøkonomi.

Særlig er Jensen lei av påstanden om at milliarder av skattelettelser i 2015-budsjettet kun kom de aller rikeste til gode, mens folk flest fikk en 50-øring om dagen i skattekutt.

- Jeg synes retorikken er hul, tom og dum. Jeg har veldig lite til overs for det, rett og slett. Jeg hadde satt mye mer pris på om de begynte å diskutere skjevhetene i skattesystemet, der Norge er i ferd med å bli utkonkurrert av land rundt oss, sier finansministeren til NTB.

Tøv å hevde Jensen viser til fjerning av arveavgiften, båtmotoravgiften og lettelser i diverse bilavgifter.

- Det er tøv å hevde at dette ikke kommer folk flest til gode. Alt dette har en kraftig sosial profil. Det er nemlig ikke alle som har råd til å kjøpe seg en Tesla, og for dem betyr disse lettelsene noe, sier Frp-lederen.

Selektiv Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordrer av og til Jensen med at Ap har spurt Finansdepartementet om dokumentasjon på at regjeringens skattelettelser er vekstfremmende, uten å få positivt svar. Jensen avfeier innvendingen:

- Ap vet innerst inne at effekten av skattelettelser kommer etterskuddsvis. Det store problemet er likevel at Ap ikke lytter til hva som blir sagt. Jeg hører Jonas si at næringslivet ikke er opptatt av skattelettelser. Det har jeg vanskelig for å tro stemmer. Da må han være ekstremt selektiv i valg av bedrifter, for å si det sånn, resonnerer Jensen.

Faktafeil Hun mener at venstresida svartmaler kommuneøkonomien.

- De omgår fakta. Vi har styrket kommuneøkonomien i hvert eneste budsjett. Den er bedre i 2015 enn i fem av åtte rødgrønne år. Å si at vi struper kommunene, er derfor direkte feil, sier hun.

Det er også kommet usakligheter om ledighetstall, mener Jensen.

- I de tallene som nå fremkommer, er to av tre studenter som ønsker seg deltidsjobb. Da er du altså ikke arbeidsledig. Så det er særdeles mye omtrentlig omgang med fakta fra Ap for tiden, bare fordi det passer så godt inn i valgkampretorikken, mener Frp-lederen.

Eier ikke skam Hun har ingen tro på at Ap vil nøye seg med begrenset eiendomsskatt i hovedstaden.

- Sann mine ord, de kommer til å innføre eiendomsskatt også for dem som akkurat balanserer økonomien i hverdagen. På et eller annen tidspunkt kommer de til å gjøre det. Jeg tror ikke noe på den avgrensingen deres, ikke i det hele tatt. For Arbeiderpartiet eier ikke skam i skattespørsmål, hevder finansminister Jensen.

Kontrollkomiteen Med målinger som indikerer et nasjonalt nivå på 10-tallet ved høstens kommunevalg, må Siv Jensen sørge for å løfte Frp de neste ukene før hun og partiet kan si seg fornøyd. Strategien er å gå høyt på banen, avslører hun.

- Jeg får energi av valgkamp og jeg gleder meg til å være veldig aktiv.

Hvordan det oppleves å bli utsatt for «hul og tom og dum» retorikk?

- Systemet i Norge er sånn at som statsråd må du snakke sant. Ellers blir du kalt inn til kontrollkomiteen. Det er åpenbart ikke alle andre politikere som er like opptatt av det.

Slår tilbake - Uverdig, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen om angrepet fra Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Martinsen mener Jensen ikke har grunn til å hevde at Ap med tiden kommer til å innføre eiendomsskatt for alle i Oslo — hvis partiet får muligheten.

- Det er uverdig av en finansminister å antyde at vi lyver. I regjering beholdt Ap et uendret skattenivå i åtte år. Da er det heller Frp-lederen som sliter med troverdigheten med en rekke brutte valgløfter, sier Marthinsen til NTB.

Hun avviser at Ap bløffer med fakta, slik Jensen hevder.

- Statistisk sentralbyrå har beregnet at halvparten av regjeringens skattekutt går til de fem prosent rikeste i Norge. Det er milevis unna Frps retorikk om at skattekuttene skal komme folk flest til gode, sier Marthinsen.

Derimot har folk flest fått økt elavgift og småbarnsforeldre en økt barnehagepris på 100 kroner i måneden, påpeker hun.

Heller ikke ledigheten er Marthinsen med på at Ap bløffer om. — Arbeidsledigheten øker og vi opplever nå det høyeste antallet ledige på over 20 år. Særlig blant ungdom er arbeidsledigheten høy. Det er beklagelig at regjeringen ikke tar dette på større alvor, men møter det med passivitet, sier hun. Jensen sier også at Ap svartmaler kommuneøkonomien.

- Om hun ikke vil lytte til oss, kan hun jo se til Bergen, hvor Frp og Høyre har gjeninnført eiendomsskatt på dobbelt så høyt nivå som tidligere, sier Marthinsen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram