<strong>SKAPER DEBATT:</strong> Siv Jensens Facebook-utspill skaper sterke reaksjoner, blant annet fra bistandsadvokaten til et voldtektsoffer. Foto: Scanpix/Facebook
SKAPER DEBATT: Siv Jensens Facebook-utspill skaper sterke reaksjoner, blant annet fra bistandsadvokaten til et voldtektsoffer. Foto: Scanpix/Facebook Vis mer

Siv Jensen åpner opp for innreiseforbud som voldtektsstraff

- Det er naturlig å stille spørsmålet, sier Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siv Jensen åpner i kveld opp for at utlendinger som begår voldtekt i Norge kan straffes med innreiseforbud, hvis de flykter til hjemlandet. Dermed kan de slippe rettssak og straffeforfølging i Norge, mens de lever fritt i hjemlandet.

Uttalelsen kom i en Facebook-melding som reaksjon på dagens sak i Verdens Gang, der hovedstadsavisa skriver at en irakisk mann som er siktet for seks voldtekter har flyktet hjem til Irak.

Siv Jensen skriver følgende på Facebook:

«Angivelig voldtektsmann har visst rømt tilbake til Irak.. Beste straff for ham må jo være innreiseforbud til Norge for evig og alltid. Var visst ikke så farlig i Irak likevel, eller?»

- Åpent spørsmål Frp-lederen benekter overfor Dagbladet at hun har trukket noen konklusjon angående hva som er riktig straff for den angivelige serievoldtektsmannen.

- Jeg tillater meg å reise en del spørsmål, foreløpig har jeg ikke trukket noen konklusjoner, sier Jensen til Dagbladet.

- Du skriver «Beste straff for ham må jo være innreiseforbud til Norge for evig og alltid», det er ikke akkurat formulert som et spørsmål?

- Formuleringen er av spørrende karakter. Det har kommet fram synspunkter i dag på at man skal hente vedkomne tilbake for rettssak og soning i Norge, det er i utgangspunktet noe jeg har respekt for.

- Men dette er et spørsmål som ligger i krysningspunktet mellom asyl- og kriminalpolitikk, særlig med tanke på det lave straffenivået i Norge. Jeg tillater meg å stille et spørsmål om vi ønsker at han skal komme tilbake til Norge og kanskje gå fri før en rettssak, der han kanskje også får en altfor lav straff, sier Jensen.

- Støtende Bistandsadvokat Trine Rjukan representerer et av de seks ofrene i saken med den rømte irakeren. Hun reagerer kraftig på Jensens uttalelser.

- Det er direkte støtende overfor ofrene å komme med disse uttalelsene. Det er å begå et nytt overgrep mot kvinner som allerede er blitt voldtatt, sier Rjukan til Dagbladet.

Hun mener man må ha et glassklart skille mellom asylpolitikk på den ene siden og kriminalpolitikk på den andre.

- Man må holde det veldig strengt adskilt. Offeret skal ha et rettsvern, selv om gjerningsmannen er utenlandsk statsborger og har et land å rømme til. Mange kvinner er tvilende og usikre før de anmelder, når de først anmelder er det klart de ønsker å se mannen dømt, sier Rjukan.

- Jeg tenker også at det er en del av bearbeidelsen av overgrepet å få prøvet saken for retten. Det er viktig å plassere skyld og ansvar, samt vite at man har fått den rettferdigheten loven åpner for. Jeg blir opprørt, hvis politikerne nærmest ønsker at voldtektsmenn rømmer, sier Rjukan.

- Ville skape debatt Siv Jensen sier at målet var å skape debatt med Facebook-meldingen.

- Jeg problematiserer dette med utlevering, soning og de andre dimensjonene i voldtektsdebatten i en kort Facebook-melding. At Dagbladet ringer, viser at det er et hett tema. Det er jeg glad for, jeg liker å skape debatt, sier Jensen.

PS! Siv Jensen har bedt sine Facebook-følgere om å dempe ordbruken i kommentarfeltet under utspillet. Hun gikk gjennom kommentarfeltet da Dagbladet ringte, for å rydde opp.

- Bagatelliserer voldtekt

Informasjonsleder i Misjonssambandet, Espen Ottosen, reagerer sterkt på Siv Jensens Facebook-utspill.

- Dette er lite prinsipielt. Hvis en norsk mann voldtar i Thailand og stikker av, er det da straff nok at han ikke får komme tilbake til Thailand?

- Jeg mener Siv Jensens utsagn er en problematisk bagatellisering av voldtekt og viktigheten av lov og rett. Dersom mannen det gjelder er skyldig, og kan leve et greit liv i Irak, så bør ikke en norsk politiker slå seg til ro med det. Særlig ikke en som representerer et lov og rett-parti som Frp, sier Ottosen, og påpeker at Jensens utspill framstår paradoksalt i lys av uttalelsene hun har kommet med i forbindelse med bølgen av overfallsvoldtakter i hovedstaden.

Han mener det er uklokt av Jensen å signalisere at problemet løses ved at den siktede irakeren ikke får returnere til Norge.

- Det å bli utvist fra Norge er rett og slett ikke god nok straff, sier han.

- Siv Jensen sier at saken er i krysningspunktet mellom kriminalpolitikk og asylfeltet. Hva tenker du om det?

- Det kan godt hende at dette er et grensetilfelle, men det bør håndteres bedre enn det Jensen gjør her, sier Ottosen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer