Konflikten i SSB

Siv Jensen avlyste møte med Meyer da SSB-sjefen ville ha med advokat

Det ble ikke noe av møtet mellom SSB-direktør Christine Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp). Årsaken var at Meyer ønsket å ta med en advokat på møtet.

IKKE FERDIG: SSB-sjef Christine Meyer møtte pressen. Hun avviser blant annet at hun er ferdig i jobben. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SSB-sjef Christine Meyer skulle fredag morgen inn til sitt tredje møte med finansminister Siv Jensen (Frp) etter bråk i organisasjonen knyttet til intern omorganisering.

Da hun kom ut en time etter, avviste at hun har planer om å forlate jobben. Hun forklarte også at møtet med Jensen var avlyst.

Ville ha med advokat

Årsaken at Meyer ønsket å ha med seg advokat Dag Steinfeld inn på møtet.

- Jeg har vært i to møter med finansministeren, og ble i dag invitert til et tredje. Samtidig leser jeg i mediene at jeg skal trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse, og jeg har ikke mottatt noe varsel om oppsigelse, så jeg hadde i dag et behov for å ha med meg en rådgiver på møtet. Det ønsket ikke finansministeren. Derfor ble det ikke noe møte med finansministeren, sa Meyer til pressen.

- Så du har vært inne i en time uten å gjøre noe?

- Vi venter på en pressemelding fra finansdepartementet, når vi fått studert den, vil vi invitere pressen til SSB.

Avviser oppsigelsesplaner

Dag Steinfeld, Meyers advokat, understreker at Norges lovverk tilsier at dersom regjeringen skulle sagt opp Meyer, ville hun hatt rett til å ha med en advokat på møtet.

- Hvis det var et slikt møte hun ble innkalt til i dag, så har hun en rett, og hvis hun hadde blitt nektet det, ville det ha vært et lovbrudd, uttalte Steinfeld.

Jensen har avvist at hun planla å si opp Meyer under dagens planlagte møte.

- Meyer ønsket å ha med en ekstern advokat. Temaet for møtet gjorde at dette ikke var naturlig, skriver Kristina Storeng, seniorrådgiver i finansdepartementet, til Dagbladet.

SPØRSMÅLENE HAGLER: SSB-sjef Christine Meyer skulle etter planen møte finansminister Siv Jensen. Det har stormet rundt direktøren i Statistisk Sentralbyrå den siste tiden. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Møtte den administrative ledelsen

Dagbladet erfarer at Meyer har vært i et møte med finansdepartementets administrative ledelse, men at den politiske ikke ønsket å være med.

I Finansdepartementets pressemelding angående det avlyste møtet, heter det følgende:

BLE IKKE MØTE: Møtet mellom SSB-direktør Christine Meyer og Siv Jensen ble avlyst. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
BLE IKKE MØTE: Møtet mellom SSB-direktør Christine Meyer og Siv Jensen ble avlyst. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

«Meyer ønsket å ha med seg sin advokat inn i møtet med finansministeren. Det er ikke vanlig å ha med advokat i møte mellom finansministeren og etatsledere, og det ble derfor avholdt møte med Finansdepartementets embetsverk. Der ble det klart at Meyer ikke ønsket å møte finansministeren uten advokat.»

I pressemeldingen står det også at Siv Jensen sender tilbakemeldingene hun hadde tenkt å gi Meyer skriftlig.

Skal på allmøte

Christine Meyer skal nå videre til det planlagte allmøtet med SSBs ansatte. Det starter klokka 11.00 i dag.

- Etter allmøtet kan jeg kommentere saken ytterligere, men nå trenger jeg å få ro, la Meyer til.

OMGITT AV PRESSEN: Da SSB-sjef Christine Meyer ankom finansdepartementet, var hun omgitt av pressen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
OMGITT AV PRESSEN: Da SSB-sjef Christine Meyer ankom finansdepartementet, var hun omgitt av pressen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Bråket i byrået har eskalert de siste dagene etter den interne omstruktureringen. VG viser til referater fra flere styremøter hvor styret advarer direktøren mot å handle for fort. I referatet fra 26. april heter det:

«Styret mener at forskning fortsatt bør være en del av SSBs virksomhet. Styret ber administrerende direktør ta hensyn til arbeidet i Statistikklovutvalget i den videre oppfølging av prinsippene og organiseringen».

Kontroversiell omorganisering

Utvalget startet sitt arbeid i fjor høst og skal 15. desember levere en rapport om SSBs rolle framover. Ifølge NRK skal også ledelsen i Finansdepartementet ha advart Meyer mot å ta for omfattende grep før rapporten er lagt fram.

Samtidig har Meyer startet en omfattende omorganiseringsprosess der blant annet 25 forskere skal flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

I et styremøte 16. februar påpeker styret en «stor ekstern og intern uro knyttet til forskningsavdelingen og organisering av denne med følgende implikasjoner for statistikkavdelingene, ifølge NTB.

Fakta om SSB-bråket

  • Administrerende direktør Christine Meyer i Statistisk sentralbyrå er fredag morgen kl. 9 i et tredje møte med finansminister Siv Jensen (Frp). Torsdag meldte flere medier at Meyer vil gå av. Bakgrunnen er de interne stridighetene i SSB og bekymringen som omorganiseringsprosessen har skapt.
  • Omorganiseringen i SSB begrunnes med behov for modernisering og digitalisering av byrået, som trekker sin historie tilbake til 1876. Striden står dels mellom ulike fagmiljøer. Der enkelte uttrykker et ønske om at SSB skal få publisert mer av sin forskning i internasjonale tidsskrifter, vil andre heller vektlegge rollen som premissleverandør for den norske samfunnsdebatten.
  • Konfliktene er til en viss grad også personlige, ikke minst fordi forskningsavdelingen krympes kraftig og flere profilerte forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. At flere arbeidsoppgaver flyttes fra Oslo til Kongsvinger gjør det hele enda mer betent.
  • Kritikk er også rettet mot Christine Meyer. Hennes tilknytning til Høyre og bakgrunn som siviløkonom har fått LO til å trekke hennes egnethet i tvil. Men også NHO har uttrykt bekymring for om SSB i framtiden vil kunne levere like godt i Teknisk beregningsutvalg, som legger føringer for de årlige lønnsoppgjørene.
  • Meyers uttalelser om sitt personlige syn på innvandring har vekket bekymring i regjeringspartiet Frp og fått flere til å stille spørsmål ved SSB-sjefens objektivitet og integritet. Dagen før hun tiltrådte sa Meyer i et intervju at hun er villig til å gå i demonstrasjonstog for å sikre fortsatt innvandring til Norge. At Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring, er blant dem som omplasseres, har gjort sitt til å forsterke kritikken mot Meyer på dette punktet.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer